Αντόνιο Κόστα: Πλήρης στήριξη σε Δανία – Γροιλανδία και «όχι» σε δασμούς από τις ΗΠΑ

Αντόνιο Κόστα: Πλήρης στήριξη σε Δανία – Γροιλανδία και «όχι» σε δασμούς από τις ΗΠΑ

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις προκλήσεις των διατλαντικών σχέσεων και το ζήτημα της Γροιλανδίας αποτύπωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στις 22 Ιανουαρίου 2026. Ο κ. Κόστα στις δηλώσεις του (23 Ιανουαρίου 2026), υπογράμμισε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στη Δανία, χαιρέτισε την αποφυγή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και εξέφρασε τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για το προτεινόμενο “Συμβούλιο Ειρήνης”.

Ακολουθούν αναλυτικά τα προφορικά συμπεράσματα του Προέδρου:

Προφορικά συμπεράσματα του Προέδρου Αντόνιο Κόστα μετά την άτυπη σύνοδο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Ιανουαρίου 2026

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ και καιρό εταίροι και σύμμαχοι. Έχουμε οικοδομήσει μια διατλαντική κοινότητα σφυρηλατημένη από την ιστορία, αγκυρωμένη σε κοινές αξίες και αφοσιωμένη στην ευημερία και την ασφάλεια των λαών μας.
Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ εταίρων και συμμάχων πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης με εγκάρδιο και σεβαστό τρόπο.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινό συμφέρον για την ασφάλεια της περιοχής της Αρκτικής, συνεργαζόμενες κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει επίσης ισχυρότερο ρόλο σε αυτή την περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να είμαι πολύ σαφής: το Βασίλειο της Δανίας και η Γροιλανδία έχουν την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το Βασίλειο της Δανίας και η Γροιλανδία μπορούν να αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν τη Δανία και τη Γροιλανδία.
Αυτό αποτελεί αντανάκλαση της ακλόνητης δέσμευσής μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την Ευρώπη και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Αυτές οι αρχές θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τη δράση μας.
Σε αυτό το υπόβαθρο, η χθεσινή ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι θετική. Η επιβολή πρόσθετων δασμών θα ήταν ασυμβίβαστη με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Η εστίασή μας πρέπει τώρα να στραφεί στην προώθηση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας. Στόχος παραμένει η αποτελεσματική σταθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και θα προστατεύει τον εαυτό της, τα κράτη μέλη της, τους πολίτες και τις εταιρείες της έναντι οποιασδήποτε μορφής εξαναγκασμού. Διαθέτει τη δύναμη και τα εργαλεία για να το πράξει και θα το πράξει εάν και όταν χρειαστεί.

Κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των προϋποθέσεων για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.
Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για ορισμένα στοιχεία του καταστατικού του «Συμβουλίου Ειρήνης» (Board of Peace) όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του, τη διακυβέρνησή του και τη συμβατότητά του με τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή του συνολικού Ειρηνευτικού Σχεδίου για τη Γάζα, με ένα Συμβούλιο Ειρήνης που θα εκτελεί την αποστολή του ως μεταβατική διοίκηση, σύμφωνα με την απόφαση 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιτρέψτε μου να καταλήξω υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης ατζέντας για τους πολίτες μας: στην άμυνα, την ανταγωνιστικότητα και την οικοδόμηση μιας πιο στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης.
Γι’ αυτό η επόμενη συνάντηση των ηγετών, στις 12 Φεβρουαρίου, θα είναι μια στρατηγική ανταλλαγή απόψεων αφιερωμένη στην ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς σε ένα νέο γεωοικονομικό πλαίσιο.»

Με πληροφορίες απο το consilium.europa.eu

Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Facebook