
Ξεγύμνωσαν από ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά τις θάλασσές μας και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν
–Κάθε μέρα φαίνεται όλο και περισσότερο η έλλειψη των πλοίων αυτών, αλλά το υπουργείο κάνει πως δεν βλέπει…

Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Δεν θα θέλαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την απουσία ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών στο Αιγαίο, αλλά τα γεγονότα που συμβαίνουν, και θα συμβαίνουν –γιατί σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή και τεράστια θαλάσσια έκταση σε σχέση με το έδαφός της είναι απίθανο να μην έχουμε ναυτικά συμβάντα–, μας αναγκάζουν να επανέλθουμε.
Ελπίζουμε να επανέλθει και το υπουργείο Ναυτιλίας στο θέμα και να διορθώσει την γκάφα που έκανε με τα ρυμουλκά, τα οποία έβγαλε όλα άχρηστα, για να αφήσει μόνο ένα, που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί είναι τέτοιος ο όγκος των συμβάντων που και 20 αδειοδοτημένα ρυμουλκά να είχαμε πάλι δεν θα έφταναν.
Διαβάστε επίσης: Ανδρέας Θεοφίλου στο “Π”: ΠΔ 65/2023: Περί του Κανονισμού Ν/Γ Πλοίων…
Μετά το θέμα με τα Στύρα, το οποίο αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, τώρα έχουμε κι άλλο περιστατικό, το οποίο το υπουργείο, με το δελτίο Τύπου που έβγαλε, προσπαθεί να καλύψει. Όμως, η πραγματικότητα δεν καλύπτεται και κάποια στιγμή θα σκάσει το πρόβλημα και θα εκτεθούν όλοι, κυβέρνηση και υπουργείο, στον υπερθετικό βαθμό.
Ας δούμε την καινούργια περίπτωση.
Στις 24 Ιουλίου, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Σιέρα Λεόνε, με το όνομα «ΚΩΣΤΑΣ» προσάραξε στο ακρωτήριο Άκρο Σίδερο, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Σητεία.
Το πλοίο έμεινε περίπου έναν μήνα κολλημένο στα βράχια και προχθές το πρωί βυθίστηκε.
Στο Δελτίο Τύπου του ΛΣ αναφέρεται ότι μετά την προσάραξη πραγματοποιήθηκαν εργασίες απάντλησης των καυσίμων και των λιπαντικών του πλοίου και εκφόρτωσης του γύψου που μετέφερε.
Επίσης, σφραγίστηκαν τα εξαεριστικά και καταμεριστικά σημεία του πλοίου, ενώ τοποθετήθηκαν φράγματα περιμετρικά του σκάφους για τυχόν ρύπανση, που πάντως δεν υπήρξε, γιατί τα συνεργεία που κλήθηκαν αλλά και ο γερανός έκαναν τις δέουσες ενέργειες.
Με ρυμουλκά από εκείνα που έχει… απαγορεύσει έγινε η αποκόλληση του ferry στα Νέα Στύρα
Τα αναφερόμενα όμως στο δελτίο Τύπου δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Συγκεκριμένα:
1. Μιλά περί της συμμετοχής κάποιων ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών στην πολυήμερη προσπάθεια διάσωσης και αποκόλλησης του πλοίου. Πώς είναι αυτό δυνατόν, αφού γνωρίζει πολύ καλά το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ότι μετά την έκδοση του νέου Κανονισμού περί Ναυαγοσωστικών Πλοίων, με το ΠΔ 65/2023, δεν υφίσταται πλέον άδεια ρυμουλκού – ναυαγοσωστικού πλοίου;
Χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, πλοία που το ίδιο το υπουργείο έχει αποκλείσει από την συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία; Ποια σκάφη λοιπόν συμμετείχαν; Ας μας πει ένα!
Αφού όλες οι άδειες των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών έχουν ανακληθεί από τον Μάιο του 2024, παρά τις προειδοποιήσεις και του Συλλόγου των Ελλήνων Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που φώναζαν ότι ο Κανονισμός θα επιφέρει προβλήματα σε θέματα ταχείας, άμεσης και αποτελεσματικής βοήθειας από επαγγελματίες σε περιπτώσεις προσαράξεων, συγκρούσεων και άλλων περιπτώσεων κινδύνου στις ελληνικές θάλασσες.
2. Γιατί δεν μας λέει τι είδους πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε το ένα και μοναδικό υπό ελληνική σημαία ναυαγοσωστικό; Τι συνέβη και τελικά δεν πέτυχε το μοναδικό εγκεκριμένο και… εκλεκτό ναυαγοσωστικό να διασώσει το φορτηγό πλοίο; Και γιατί το μοναδικό αυτό πλοίο δεν πήγε να διασώσει τους 110 επιβάτες του ferry που προσάραξε στα Στύρα; Μήπως επειδή ήταν απασχολημένο στη διάσωση του φορτηγού πλοίου στην Κρήτη, την οποία δεν κατάφερε; (Την αποκόλληση – διάσωση του πορθμείου τελικά την ανέλαβαν και την πέτυχαν τα ρυμουλκά που υποτίθεται δεν είναι ικανά να έχουν άδεια, τη στιγμή που το μόνο αδειοδοτημένο ναυαγοσωστικό δεν κατόρθωσε να διασώσει ένα μικρό φορτηγό πλοίο, που ήταν επί έναν μήνα κολλημένο στα βράχια.)
Θα ερευνήσει κανένας την περίπτωση να μην κατάφερε να διασώσει το φορτηγό πλοίο το εγκεκριμένο ναυαγοσωστικό επειδή ήταν μόνο του; Γιατί στο λιμάνι ψιθυρίζεται ότι, αν είχε βοήθεια από άλλο ένα, θα τα κατάφερνε…
Μήπως κάτι δεν πάει καλά;
Διαβάστε επίσης: Το ατύχημα στα Στύρα αποκάλυψε την απογύμνωση των ελληνικών θαλασσών απο ρυμουλκά
Μήπως το υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ πρέπει άμεσα να τροποποιήσουν το ΠΔ 65/2023 και να ξαναδώσουν τις άδειες ναυαγοσωστικού στα ρυμουλκά πλοία που τις κατείχαν, πριν μας συμβεί καμία ναυτική τραγωδία και εκτεθεί η χώρα, η ναυτική και νησιωτική μας χώρα, επειδή δεν θα διαθέτει έναν στοιχειώδη στόλο ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών υπό τη σημαία της;
Θυμίζουμε ότι πριν από την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, ο οποίος ουσιαστικά απέκλεισε τα εν ενεργεία ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά, η χώρα διέθετε πολλά τέτοια πλοία, έτοιμα προς παροχή υπηρεσιών βοήθειας για διάσωση πλοίων και επιβατών, και μάλιστα σε διασπορά σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας. Τώρα υπάρχει μόνο ένα και ήδη μετράμε απώλειες.
Αν το υπουργείο πήρε το μήνυμα που έστειλε η θάλασσα και η ναυτική πραγματικότητα, ξέρει τι να κάνει. Αν δεν το πήρε, θα υποχρεωθεί να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά, φοβόμαστε, υπό δραματικές συνθήκες.