Το δικαίωμα στη σιωπή: Ποιος θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα, αν επιλεγεί… πρωθυπουργός;

Το δικαίωμα στη σιωπή: Ποιος θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα, αν επιλεγεί… πρωθυπουργός;

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα, αν επιλεγεί… πρωθυπουργός;
Tο… σφύριγμα της λήξης για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε το έναυσμα για την επόμενη… συζήτηση.

Τα πρόσωπα των υποδιοικητών του, με περισσότερο… ενδιαφέρον εκείνο του Αλέξη Πατέλη, εκ των οποίων και θα προκύψει ο αντικαταστάτης του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη χώρα μετεκλογικά απαιτήσουν… μεταγραφές.

Αν, δηλαδή, επιλεγεί ο Γιάννης Στουρνάρας ως η προσωπικότητα που θα κληθεί να συνενώσει πολιτικές δυνάμεις και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, στα πρότυπα εκείνης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ώστε να αποτραπεί η ακυβερνησία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά σε κρίσιμες εποχές όπως η σημερινή.

Σε συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης η «αναθεώρηση Μητσοτάκη»
Η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, την οποία εκκινεί και επίσημα το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ένα από τα τελευταία όπλα στη φαρέτρα του σημερινού πρωθυπουργού, ώστε να αναθερμάνει και να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του.

Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν μεταβληθεί πλέον δραματικά για το Μέγαρο Μαξίμου και τον σημερινό ένοικό του. Τα σκάνδαλα για τα οποία εγκαλείται η επταετία Μητσοτάκη και υποθέσεις όπως εκείνη με το πτυχίο του Μακάριου Λαζαρίδη, που λειτουργούν σωρευτικά και επιτείνουν τη φθορά της κυβέρνησης και την οργή της κοινωνίας, έχουν αφαιρέσει από το Μέγαρο Μαξίμου την ευχέρεια να καθορίζει την πολιτική ατζέντα.

Ουσιαστικά, η «αναθεώρηση Μητσοτάκη» σεργιανίζει σε συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης και δίνει πρόσθετα πολιτικά επιχειρήματα κριτικής στην αντιπολίτευση.

Ο Πιερρακάκης «αλεξίσφαιρος» στη νοσηρή εικόνα της κυβέρνησης
Την ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζει μια προχωρημένα νοσηρή εικόνα, με τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες για διαφθορά να γκριζάρουν το αποτύπωμά της στη δημόσια σφαίρα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται «αλεξίσφαιρος» απέναντι σε αυτήν την προϊούσα φθορά.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζεται ως… όαση σε αυτήν την εξαιρετικά αποκρουστική πολιτική πραγματικότητα για την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς.

Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να διευρύνει και να πολλαπλασιάζει την απήχησή του, θέτοντας ισχυρή υποθήκη για το μέλλον.

Ο Σκέρτσος δεν… θυσιάζεται εύκολα (ως Ιφιγένεια)
Η… πρώτη ύλη οργής που συσσωρεύεται το τελευταίο διάστημα γύρω από τον Άκη Σκέρτσο παραπέμπει σε ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί σε κανένα από τα αξιώματα στα οποία έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί, αλλά… διορίζεται από τους πολιτικούς προϊσταμένους του.

Η παρουσία του Άκη Σκέρτσου στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, ήταν έντονη και παρεμβατική κατά τη διάρκεια της επταετίας Μητσοτάκη. Και η στενή σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό τον καθιστά δύσκολη περίπτωση για να… θυσιαστεί ως Ιφιγένεια, όπως φαντάζονται και ευελπιστούν οι επικριτές του.

Ο Τζιτζικώστας διδάχθηκε από τα λάθη του 2016
Το 2016… βιάστηκε να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν είδε εγκαίρως το μεθοδικό σχέδιο του Α­ντώνη Σαμαρά να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεδρία του κόμματος και, παρά τον καθοριστικό ρόλο του στο αποτέλεσμα, λόγω της στήριξής του προς τον σημερινό πρωθυπουργό, τελικά… αδειάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δείχνει έτοιμος να επανακάμψει στην εσωτερική πολιτική σκηνή και να διορθώσει εκείνη την… ανορθογραφία. Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη που έκανε το 2016. Και όσους εμπιστεύθηκε.

Η Ελλάδα ευάλωτη σε πιέσεις, λόγω σκανδάλων
Αμαυρωμένη είναι η διεθνής εικόνα και το όνομα της Ελλάδας στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, στη σκιά των πολλαπλών σκανδάλων για τα οποία ελέγχεται και εγκαλείται η επταετία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου.

Η συγκυρία είναι επώδυνη, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις προσλαμβάνουν θυελλώδες περιεχόμενο, γεννούν αβεβαιότητες και ανασφάλεια και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Η Ελλάδα προσδοκούσε να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη προσπάθεια των προηγούμενων ετών για τη διόρθωση των κακώς κειμένων της εποχής της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων. Σήμερα, λόγω των σκανδάλων για τα οποία κατηγορείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα καθίσταται ευάλωτη σε πιέσεις…

Η Ντόρα… φρενάρει τους δυσαρεστημένους βουλευτές της ΝΔ
Σε ρόλο… αμορτισέρ για την αποτροπή των χειρότερων, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και πλειάδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται στα κάγκελα, στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και της… άγαρμπης διαχείρισης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, λειτουργεί για ακόμα μία φορά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων και πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών διατηρεί απευθείας και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με όλες τις «φυλές» της Κεντροδεξιάς, μια προνομιακή συνθήκη, που της επιτρέπει να… φρενάρει τους δυσαρεστημένους εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και στα κορυφαία γρανάζια του κομματικού μηχανισμού, ώστε να μην υπάρξει κάποιο… ατύχημα, που θα επιδεινώσει το κλίμα και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ