
θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: Μία όχι και τόσο… κόσμια ιστορία
Αιφνιδίως, το Δημοτικό Σχολείο στο Κόσμιο, έναν οικισμό μερικά χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, υποβαθμίστηκε από εξαθέσιο σε πενταθέσιο.
Το νέο… πάγωσε, κυριολεκτικά, γονείς και μαθητές, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική σχολική δομή, με ρόλο, θα έλεγε κανείς, διαδημοτικό: Μαθητές από απομακρυσμένα χωριά συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε αυτό το σχολείο.
Η μείωση των εγγραφών στη Β’ Τάξη οδήγησε τους ιθύνοντες στην υποβάθμιση της σχολικής μονάδας – αν και το υπουργείο Παιδείας δεν το είχε συμπεριλάβει στη σχετική λίστα της φετινής σχολικής χρονιάς.
Την 1η Οκτωβρίου, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μια δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, καλώντας τους υπεύθυνους να πάρουν πίσω μια μάλλον περίεργη απόφαση. Το σχολείο του Κοσμίου εξυπηρετεί οκτώ οικισμούς και μαθητές με διαφορετικό πολιτισμικό και γλωσσικό υπόβαθρο. Σε ένα καθαρά πολυπολιτισμικό περιβάλλον, εκπονούνται προγράμματα με στόχο την άρση των μαθησιακών και εκπαιδευτικών προβλημάτων των μαθητών, την προσαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και, τελικά, τη γνώση χωρίς αποκλεισμούς.
Κανονικά, αυτή η προσπάθεια θα έπρεπε να ενισχυθεί, να στηριχθεί και να προβληθεί. Σίγουρα, όχι να υποβαθμιστεί…
Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο όργανο των εκπαιδευτικών, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα… τρικ του υπουργείου, που «προσπαθεί να εξαφανίσει τα πραγματικά κενά εκπαιδευτικών μέσω συγχωνεύσεων και υποβαθμίσεων σχολείων, ακόμα και έναν μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως «ξεκάθαρα αντιπαιδαγωγική»…
Στις 13 Οκτωβρίου, στο σχολείο έγινε ένα διαφορετικό μάθημα. Ένα μάθημα σιωπής… Οι αίθουσες του σχολείου έμειναν άδειες, καθώς οι γονείς αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους για την… ειλημμένη απόφαση. Παράλληλα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά στο προαύλιο του σχολείου για να επαναλάβουν το αίτημά τους και για να παραδώσουν και επίσημα το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και το υπουργείο Παιδείας.
Αλλά και οι Αρχές (πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πνευματικές) (εξ)ακολουθούν και αυτές το… ίδιο μοτίβο. Παραμένουν σιωπηλές.
Η πικρία των γονέων ξεχειλίζει: «Προτιμούν να ασχολούνται με άλλα πράγματα, να ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ (σ.σ.: Η μπηχτή πήγαινε μάλλον προς τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι… υπερδραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα, προσφέροντας στο κοινό αρκετές εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου), ενώ αυτό που χρειάζεται το σχολείο μας είναι ένας ακόμη δάσκαλος και η κάλυψη των κενών»…
Πάντως, αυτήν τη σιωπή έρχεται να… σπάσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος με αναφορά του προς το υπουργείο Παιδείας ζητά την άμεση επαναφορά του σχολείου στο πρότερο καθεστώς.
Ο κ. Αχμέτ επισυνάπτει και το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στο οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια για την αιφνιδιαστική απόφαση υποβάθμισης του σχολείου τους από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, η οποία έλαβε χώρα μετά την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
«Η απόφαση αυτή που ελήφθη ερήμην της σχολικής κοινότητας στο σύνολό της:
Α) Διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Β) Δημιουργεί σύγχυση και αναστάτωση στους μαθητές και προκαλεί αποδιοργάνωση στη μαθησιακή διαδικασία.
Γ) Επιδεινώνει τις συνθήκες μάθησης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ενώ ο εκπαιδευτικός καλείται να διδάξει σε μαθητές δύο διαφορετικών τάξεων, με διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο και διαφορετικές ανάγκες.
Δ) Επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς περιορίζει το διαθέσιμο διδακτικό χρόνο για κάθε ομάδα μαθητών.
Ε) Διαταράσσει την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών, την αίσθηση ασφάλειας και την αυτοεκτίμησή τους καθώς εντάσσει μαθητές διαφορετικής ηλικίας και αναπτυξιακού σταδίου μέσα στην ίδια τάξη».
Με την παρούσα αναφορά, ο βουλευτής ζητά από την κ. Ζαχαράκη να επανεξετάσει την απόφασή της, που οδηγεί, όπως υπογραμμίζει, σε υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου Νομού Ροδόπης από εξαθέσιο σε πενταθέσιο και, παράλληλα, καλεί να επανέλθει άμεσα το συγκεκριμένο σχολείο στην κανονικότητα της λειτουργίας του.
Αλλού βαρούν τα όργανα…
Βέβαια, όπως είδαμε, κανένας από τους γνωστούς του «καθεστώτος» δεν ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση του δημοτικού σχολείου, αν και οι υποβαθμίσεις, οι συγχωνεύσεις και οι… καταποντισμοί των σχολείων βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα τους.
Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο δεν θα μπορούσε να είναι στις προτεραιότητές τους, αφού πρόκειται για πολυπολιτισμικό σχολείο, άρα όχι… ελεγχόμενο. Άλλωστε, τα «παιδιά» δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της εκπαίδευσης, ούτε εντός ούτε… εκτός της ελληνικής επικράτειας. Το ζητούμενο είναι η εκμετάλλευση μιας πρακτικής (η εργαλειοποίησή της, ντε) που τους βολεύει… αδιανόητα.
Και έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τους πυρήνες που θα τους βοηθήσουν να κρατούν… θερμό το κλίμα στη Θράκη.
Ένας τέτοιος είναι, αναμφίβολα, το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης, το οποίο είχαν… αναγάγει σε παντιέρα –την οποία χρησιμοποιούσαν για να καλλιεργούν την όξυνση με την Ελλάδα– με τις δήθεν αιτιάσεις τους περί «ανισοτήτων στη μειονοτική εκπαίδευση». Αυτό, βέβαια, μέχρι να… πέσει ο μπερντές, αφού τώρα προσπαθούν να παίξουν το άλλο, το πιο βαρύ χαρτί, αυτό της γενικής «καταπίεσης της μειονότητας».
Τα μέλη της σχολικής εφορείας, που βάσει νόμου δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εντός του σχολείου (άρα έχασαν τη δυνατότητα χειραγώγησης, τα… καημένα), άλλαξαν ρεπερτόριο, προσπαθώντας να αναδειχθούν ως… εξιλαστήρια θύματα μιας χώρας που τους καταδιώκει. Και αφού καταδιώκει αυτούς, «τους… αγνούς και άξιους αγωνιστές –και πάνω απ’ όλα φιλήσυχους ανθρώπους– που είναι μέρος της μειονότητας…», ε, πολύ θέλει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι… καταδιώκεται η μειονότητα, συλλήβδην;
Μπορεί να φαίνεται… τραβηγμένο από τα μαλλιά, αλλά το συγκεκριμένο στόρι αποτέλεσε ερώτηση τούρκου βουλευτή στην Τουρκική Βουλή. Και κάπου εδώ το γελοίο παίρνει νέα διάσταση.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Λουτφί Τουρκάν, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάννης –από το πιάσε – άσε την έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους–, υποστηρίζει ότι η «‘‘τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’», όπως την αποκαλεί (απνευστί, να φανταστούμε), «αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις και αντιδημοκρατικές πρακτικές από τις ελληνικές αρχές». Όλα τα παραπάνω, στην προσπάθειά του να αναδείξει τις δήθεν γνωστές «παραβιάσεις δικαιωμάτων»…
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το κείμενο της ερώτησης είναι λες και… του το έγραψαν –πολύ πιθανόν να το έχουν κάνει κιόλας– ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Μπουρχάν Μπαράν, άντε και ο Οζγκιούρ Φερχάτ μαζί – ή τους ξεπατίκωσε όλους, μοιράζοντας αράδες. Τέτοια… σύμπτωση; (Που σίγουρα δεν είναι σύμπτωση.)
Η ερώτηση του Τουρκάν απευθύνθηκε στον τούρκο ΥΠΕΞ, φυσικά, από τον οποίο ο βουλευτής ζητά να πράξει τα δέοντα…
Έλλη Μητακίδου