Με… δελτίο θα τρώμε σε λίγο το κρέας

Με… δελτίο θα τρώμε σε λίγο το κρέας

–Απαγορευτικές οι τιμές στο αρνί και στο μοσχάρι, ενώ κατά 35% ανέβηκε μέσα σε δύο χρόνια το κοτόπουλο

Θα γίνουμε με το ζόρι… vegan, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, αφού με τον… ανήφορο που έχουν πάρει οι τιμές των κρεάτων όλων των ειδών, αρνί, μοσχάρι, ακόμα και κοτόπουλο θα τρώμε κρέας κάθε… Χριστούγεννα και Πάσχα.

Διαβάστε επίσης: Το φθινόπωρο των εξόδων για τους πολίτες και η ακρίβεια που εξοργίζει

Από τη μία η ευλογιά των προβάτων, από την άλλη η μείωση της παραγωγής στις παραδοσιακές χώρες εκτροφής αγελάδων, σε συνδυασμό με την ξέφρενη πορεία των τιμών του κοτόπουλου, έχουν δημιουργήσει ένα… πολεμικό καθεστώς στην αγορά, όπου οι τιμές των κρεάτων συναγωνίζονται στα… άλματα, με τους καταναλωτές να κοιτούν αποσβολωμένοι και να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και καθημερινά έχουμε τέτοιες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος έχει αυξηθεί περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η μαζική θανάτωση 350.000 αιγοπροβάτων, λόγω της πανώλης που είχαμε πέρυσι και της ευλογιάς που έχουμε φέτος, έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά.

www.paron.gr Ad

Έτσι, η έλλειψη προκαλεί άνοδο των τιμών, με τις προοπτικές να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού αυτή είναι περίοδος αναπαραγωγής για τα ζώα, η οποία θα είναι πολύ χαμηλή γιατί τα περισσότερα είναι σταβλισμένα και δεν διατρέφονται σωστά, καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμα οι επιδοτήσεις για τις ζωοτροφές.

Παράλληλα, μειωμένη είναι και η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ λόγω των αλλαγών στην «πράσινη μετάβαση» και στην ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), με αποτέλεσμα να καταγράφονται διεθνείς αυξήσεις στις εισαγωγές. Το ίδιο φαινόμενο αυξημένης ζήτησης, όμως, παρατηρούμε και στις τρίτες χώρες, καθώς έχουν τσιμπήσει προς τα πάνω και σε αυτές οι τιμές, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές και από εκεί να επηρεάζονται προς τα πάνω.

Ύστερα από όλα αυτά, επόμενο είναι οι τιμές των φρέσκων κρεάτων να παρουσιάζουν αύξηση τον τελευταίο μήνα κατά 10,08%. Ειδικότερα, το αρνί, το κατσίκι και το μοσχάρι παρουσιάζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις, ενώ το χοιρινό επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση προσφοράς, αφού πωλείται προς 8 ευρώ το κιλό.

Αυτήν την εβδομάδα, το κόστος για αρνί ή κατσίκι κυμαινόταν από 15 έως 17 ευρώ το κιλό. Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω, αφού σφαγεία στη Θεσσαλία και στον Έβρο παραμένουν κλειστά λόγω της ευλογιάς.

Διαβάστε επίσης: Ευλογιά: 8 προτάσεις Ομαδας Εργασίας κι επίσημα στοιχεία έως και Σεπτέμβριο

Τον τελευταίο μήνα, το μοσχαρίσιο κρέας έχει αυξηθεί κατά 10% – 15% και περίπου 20% σε σύγκριση με πέρσι. Οι τιμές στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται πλέον από 17 έως 20 ευρώ το κιλό. Το μοσχαράκι γάλακτος… φτάνει και στα 25 ευρώ το κιλό! Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, τους επόμενους μήνες, η τιμή στο απλό μοσχάρι δεν αποκλείεται να πετάξει στα 25 ευρώ το κιλό.

Όσο για το κοτόπουλο, η αύξηση της τιμής του το τελευταίο μήνα φτάνει το 35%! Παλιότερα, πριν από δύο ή τρία χρόνια, η τιμή του ολόκληρου κοτόπουλου ήταν 2 ευρώ το κιλό και σήμερα έχει από 2,80 μέχρι και 2,95 ευρώ το κιλό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ