Η λειψυδρία είναι εδώ και μας απειλεί

Η λειψυδρία είναι εδώ και μας απειλεί

• Χρειάζεται άμεσα πακέτο μέτρων για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη

Tον… οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ύστερα από ευρύτατη κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνάγουμε πολλά συμπεράσματα, αφού τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα εξειδικευθούν σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών και φορέων.

Στο «Π» έχουμε επανελλημένα αναφερθεί στο μείζον θέμα της λειψυδρίας, όπως στο σημαντικό άρθρο Λειψυδρία: Σπαταλάμε ασυλλόγιστα το νερό, τη στιγμή που ο εφιάλτης είναι προ των πυλών

Φυσικά, ο πρωθυπουργός είπε πολλές φορές ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Αντίθετα, μίλησε για στήριξη βιώσιμων φορέων ύδρευσης, ώστε να εξασφαλίζεται χαμηλό κόστος χρήσης.

Διαβάστε επίσης: ΕΥΔΑΠ: ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ! ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

Το θέμα εδώ είναι τι θεωρεί χαμηλό και τι υψηλό ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί αν θεωρεί χαμηλά αυτά που πληρώνουμε τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε γενναίες αυξήσεις. Όπως το 1990, όταν ο πατέρας του διπλασίασε τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να… παραμιλάει ο κόσμος.

Η αξιοποίηση των νερών της Ψυττάλειας;

Επίσης αναφέρθηκε ότι θα επιχειρηθεί η επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Εδώ περιμέναμε να ακούσουμε για την αξιοποίηση των νερών της Ψυττάλειας που προέρχονται από τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα το ακούσουμε στην εξειδίκευση των μέτρων.

Όσον αφορά τις διαπιστώσεις, επισημάνθηκαν τα εξής:

– Οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις έχουν μειωθεί κυρίως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στη Στερεά Ελλάδα.
– Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οπότε αυξάνονται οι ανάγκες για νερό.
– Οι ταμιευτήρες είναι στα ιστορικά χαμηλότερα των τελευταίων ετών.
– Σε πολλές περιοχές, το νερό που χρησιμοποιείται είναι περισσότερο από αυτό που αναπληρώνεται.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη, η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα, ενώ σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα θα προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος, απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του… οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε είναι:

– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
– Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων.
– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση).

Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευθούν το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε επίσης: ΝΕΡΟ: Εθνικό σχέδιο παρουσίασε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν την ύδρευση και 237 την άρδευση.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Διαβάστε επίσης: Πλήρης οδηγός για τη φοιτητική στέγη στην Ελλάδα