
Ε. Λιακούλη στη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ιδεολογικό χάος στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών»
Ε. Λιακούλη στη Συνταγματική Αναθεώρηση: «Ιδεολογικό χάος στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών»
Το κυβερνητικό “αλαλούμ” στις προτεινόμενες αλλαγές στην ποινική ευθύνη των Υπουργών και την επιμονή της Νέας Δημοκρατίας ώστε η Βουλή – και συνεπώς η πλειοψηφία – να κρατά το “κλειδί” για διώξεις ή μη σε βάρος κυβερνητικών στελεχών καυτηρίασε στην ομιλία της η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Ευαγγελία Λιακούλη, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το εσωκομματικό χάος που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη, με κορυφαία στελέχη να αλληλοδιαψεύδονται δημόσια στις τοποθετήσεις τους για το άρθρο 86, υπογραμμίζοντας ότι ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στυλιανίδης, ο κ. Ρουσόπουλος και η κ. Μπακογιάννη παρουσίασαν τρεις διαφορετικές γραμμές, με την τελευταία μάλιστα να μιλά για πρόταση ανάλογη με αυτή του ΠΑΣΟΚ για πλήρη αποσύνδεση της κρίσης από τη Βουλή. «Τελικά ποια είναι η πρόταση της πλειοψηφίας; Η εικόνα της είναι παντελώς ανεύθυνα και μη σοβαρή για μια τέτοια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία», τόνισε.
Αναλύοντας την επίσημη κυβερνητική πρόταση για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, η Ε. Λιακούλη τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ένα θεσμικό τέχνασμα για να διατηρήσει το ακαταδίωκτο των στελεχών της, καθώς προτείνει μεν τη δημιουργία ενός δικαστικού συμβουλίου με εισαγγελικό ρόλο, όμως στη συνέχεια επαναφέρει την τελική απόφαση στο Κοινοβούλιο και άρα στα χέρια της πλειοψηφίας.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά “Με την πρότασή σας, η διαδικασία δίωξης των Υπουργών εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Βουλή και την πλειοψηφία των 151. Από τη Βουλή όπου δε διστάσατε να κάνετε κοινοβουλευτικό “πραξικόπημα”, παραβιάζοντας τις διαδικασίες ώστε να μη συσταθούν προανακριτικές. Και για να είστε σίγουροι για την ψήφο των Βουλευτών σας, φέρνετε και μια a priori διαδικασία ελέγχου τους μέσα από την ονομαστική ψηφοφορία, ώστε καθένας να ψηφίζει φανερά και επώνυμα. Αυτή τη δημοκρατία θέλετε, αλλά αυτή τη δημοκρατία δεν την θέλει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ελληνικός λαός».
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε ευθέως την κυβερνητική στάση με τη συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης που επέδειξε η ΝΔ στα μεγάλα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την κοινωνία. «Το άρθρο 86 ήρθε στο επίκεντρο γιατί η Νέα Δημοκρατία το απαξίωσε. Το πρόβλημα για την Κυβέρνηση δεν ήταν ότι η παλιά διάταξη δεν ήταν επαρκής, αλλά η κυβερνητική πολιτική βούληση για συγκάλυψη σε όλα τα επίπεδα. Έτσι έπραξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι στις υποκλοπές, έτσι και στα Τέμπη όταν η Κυβέρνηση απέρριπτε την προανακριτική που ζητήσαμε στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, όπου μάλιστα η πλειοψηφία χειροκροτούσε τον κ. Καραμανλή.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, η Ευαγγελία Λιακούλη κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να υιοθετήσει την καθαρή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αποσύνδεση της διαδικασίας δίωξης των Υπουργών από τη βούληση της πλειοψηφίας: «Χάσατε την αξιοπιστία σας, δεν σας πιστεύει κανείς. Αποσυνδέστε τώρα, πλήρως και οριστικά, τη διαδικασία δίωξης από τη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία. Αφήστε το “στραγγαλισμό” της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αφήστε την πρότασή μας να περπατήσει, να συνδιαμορφωθεί, να εμπλουτιστεί από τις απόψεις που θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο. Σεβαστείτε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.