
Βλάβες, ταλαιπωρία και αδικαιολόγητες αυξήσεις «πληγώνουν» την Ακτοπλοΐα
Από την έναρξη της σεζόν, γύρω στο Πάσχα, φάνηκε ότι φέτος η ακτοπλοΐα θα είχε αρκετά προβλήματα. Αυτά εντοπίζονται ως επί το πλείστον στα ταχύπλοα πλοία, τα οποία παρουσιάζουν πολλές βλάβες, προκαλούν ταλαιπωρία στους επιβάτες που παραμένουν στα λιμάνια, αφού τα δρομολόγια δεν εκτελούνται, ενώ τελευταία, λόγω αβλεψιών ή λαθών, εγκυμονούν κινδύνους για τα λιμάνια που βρίσκονται, γιατί κάνουν πετρελαίευση από την ξηρά με βυτιοφόρα οχήματα, την ώρα που αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται οι επιβάτες τους.
Πρόσφατα, μάλιστα, στον Πειραιά, την ώρα που έβαζε πετρέλαιο ένα ταχύπλοο της ακτοπλοΐας, κάποιος σωλήνας εμφάνισε διαρροή και τρεις επιβάτες… λούστηκαν με το πετρέλαιο, που έκανε… σιντριβάνι. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι πλοίο της εταιρείας που έκοβε εισιτήρια για την Ηρακλειά δεν πήγε ποτέ γιατί δεν χωρούσε στο λιμάνι, αλλά τα χρήματα των εισιτηρίων τα είχε εισπράξει!
Σαφώς και θα επέστρεψε τα χρήματα η εταιρεία ή θα βρέθηκε κάποιος τρόπος να συμψηφιστούν, όμως, το ότι έκοβε εισιτήρια για δρομολόγια που δεν μπορούσε να κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορεί να υπερηφανεύεται.
Προβλήματα, όμως, υπήρξαν και στις Βόρειες Σποράδες και στις Κυκλάδες, με ακυρώσεις δρομολογίων λόγω βλάβης, που προκάλεσαν ταλαιπωρία στον κόσμο και… εμφράγματα στα λιμάνια, γιατί όσοι επρόκειτο να διακινηθούν παρέμεναν εκεί για ώρες και περιόριζαν τους ελεύθερους χώρους, αφού δεν ήταν μόνο επιβάτες αλλά και οχήματα.
Δεν θα αναζητήσουμε εμείς τους λόγους για όλα αυτά. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν άλλοι. Απλώς θα επισημάνουμε ότι τον χώρο των ταχύπλοων της ακτοπλοΐας τον ελέγχει ουσιαστικά μία εταιρεία, με αποτέλεσμα να έχουμε μονοπωλιακά φαινόμενα, και ίσως να είναι και αυτός ένας από τους λόγους.
Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω της υποχρέωσης των πλοίων να χρησιμοποιούν καύσιμα με ελάχιστο διοξείδιο του θείου, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος από τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Όμως, τα ταχύπλοα πλοία χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αυτό το καύσιμο και κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος να αυξηθούν τα ναύλα τους. Όμως τα αύξησαν, και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα συμβατικά πλοία, τα οποία είχαν την κύρια επιβάρυνση.
Αφού το κράτος τα δέχεται αυτά και διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα, αυτά θα έχουμε. Το θέμα δεν είναι όμως τι θα έχουμε. Το θέμα είναι ποιος τα πληρώνει όλα αυτά. Και τι συνέπειες έχουν οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, καθώς δεν είναι όλα Μύκονος και Σαντορίνη και η μείωση των επισκεπτών λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς τα καθιστούν απαγορευμένους προορισμούς για τον πολύ κόσμο. Και όταν δεν πηγαίνει κόσμος σε ένα νησί, η τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση η κοινωνία βουλιάζουν. Το έχουν αυτό υπόψη τους οι αρμόδιοι;