
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας – Δείτε σε ποιά νησιά
«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νοσοκομεία
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας, με συνεχείς προκηρύξεις για πρόσληψη και με επιπλέον κίνητρα, οι ελλείψεις και το φετινό καλοκαίρι παραμένουν σημαντικές, σύμφωνα με την «ακτινογραφία» που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε 16 νοσοκομεία, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.
Αν και τα κίνητρα για εργασία στα νοσοκομεία των νησιών είναι σοβαρά, οι προκηρύξεις για προσλήψεις είναι άγονες, αφού γιατροί και νοσηλευτές επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, μιας και εκεί οι αμοιβές είναι μεγαλύτερες και χωρίς την εργασιακή εξουθένωση που έχει ο δημόσιος τομέας υγείας. Ωστόσο, όπως παραδέχεται και η ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος σε σχέση με πέρυσι, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει κάνει σε κάποιες περιπτώσεις προσωρινή μετακίνηση προσωπικού από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και παράλληλα έχει κάνει σύμβαση με ιδιώτες, οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι. Παράλληλα και η οργάνωση του ΕΚΑΒ φέτος είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική.

Άδωνης Γεωργιάδης: Φέτος έχουμε τα λιγότερα κενά στα νησιά από κάθε άλλη χρονιά
Βέβαια, τα μέτρα της μετακίνησης προσωπικού και της συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς δεν βρίσκουν σύμφωνους τους συνδικαλιστές, οι οποίοι διεκδικούν περισσότερο μόνιμο προσωπικό και με υψηλότερες αμοιβές για όλους ανεξαιρέτως, παραβλέποντας τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.
Απαντώντας στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του, δίνει αναλυτικά στοιχεία για τις δομές των νησιών, τονίζοντας ότι «όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο έχουν ελλείψεις ειδικά στις δύσκολες γεωγραφικά περιοχές». «Γενικά φέτος έχουμε τα λιγότερα κενά στα νησιά από κάθε άλλη χρονιά. Η εικόνα που μεταδόθηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», προσθέτει.
Τι υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών έχουν ως εξής:
1. Σύρος: Στο αυτόνομο ΤΕΠ, όπου υπάρχουν τέσσερις οργανικές θέσεις γιατρών, δεν υπηρετεί κανένας και καλύπτουν οι γιατροί των κλινικών. Υπηρετούν τρεις παθολόγοι (από τις έξι οργανικές θέσεις), δύο καρδιολόγοι (από τις τέσσερις οργανικές θέσεις), δύο αναισθησιολόγοι (από τις τέσσερις οργανικές θέσεις), δύο νεφρολόγοι, δεν υπάρχει δερματολόγος, υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος χειρουργός, ενώ το νοσοκομείο καλύπτουν ακόμη δύο με μετακίνηση. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 40 κενές οργανικές θέσεις και οι βάρδιες καλύπτονται μόνο από ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές.
2. Νάξος: Δεν υπηρετεί κανένας ακτινολόγος. Υπηρετούν δύο μικροβιολόγοι, ενώ υπάρχουν ακάλυπτες ημέρες, λόγω και της λειτουργίας τμήματος αιμοδοσίας, ένας αναισθησιολόγος, τρεις χειρουργοί (γίνονται μόνο ορθοπεδικά χειρουργεία), ένας γυναικολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ΩΡΛ, ενώ ελλείψεις έχουμε σε λοιπό προσωπικό, όπως τεχνολόγους και παρασκευαστές.
3. Κως: Πολύ καλύτερη από πέρυσι είναι η κατάσταση. Υπηρετούν δύο παθολόγοι με μπλοκάκι, ενώ αναμένεται και ένας μόνιμος παθολόγος (πέρυσι δεν υπήρχε κανένας), και τρεις καρδιολόγοι, από έναν που ήταν πέρυσι. Πρόβλημα υπάρχει στον χειρουργικό τομέα, καθώς έφυγε ο μόνιμος γιατρός και το νοσοκομείο καλύπτεται με δύο χειρουργούς με μετακίνηση.
4. Σαντορίνη: Υπηρετούν δύο παθολόγοι με μπλοκάκι, ένας καρδιολόγος (καλύπτονται με μετακινήσεις), ένας παιδίατρος υπηρετεί, αλλά δεν υπάρχει μικροβιολόγος και γίνονται προσπάθειες για να καλύπτεται το νοσοκομείο από ιδιώτες. Όσον αφορά τους γενικούς γιατρούς, το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακινήσεις δύο γιατρών ΕΣΥ από την πρωτοβάθμια και υπάρχουν και δύο με μπλοκάκι. Καλή κάλυψη υπάρχει σε άλλες βασικές ειδικότητες και γενικά είναι καλύτερα από πέρυσι
5. Λήμνος: Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στον χειρουργικό τομέα, αφού υπηρετεί ένας χειρουργός με μπλοκάκι. Επιπλέον, υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι, ένας καρδιολόγος (όταν λείπει με άδεια, δεν μπαίνουν τακτικά χειρουργεία), δύο παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας καλύπτει καρδιολογικά τα επείγοντα χειρουργεία, όταν λείπει ο καρδιολόγος, και δύο οφθαλμίατροι, εκ των οποίων η μία λείπει σε θεσμοθετημένη άδεια.
6. Ρόδος: Το νοσοκομείο έχει ανεπτυγμένες δύο παθολογικές κλινικές 70 κλινών και υπηρετούν πέντε συνολικά παθολόγοι, εκ των οποίων οι δύο υπό σύνταξη. Μάλιστα, η μία εκ των δύο παθολογικών κλινικών ξέμεινε με δύο παθολόγους. Μεγάλη είναι η έλλειψη σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και σε νοσηλευτές τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
7. Λέρος: Υπηρετούν τρεις παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε παράταση και ο ένας είναι ασθενής, ένας μόνιμος καρδιολόγος (προσελήφθη στη Θεσσαλονίκη και φεύγει) και ένας από πρωτοβάθμια μονάδα, ο οποίος έρχεται επτά ημέρες τον μήνα, ένας παιδίατρος, ένας αναισθησιολόγος, ένας μικροβιολόγος και ένας ψυχίατρος (για το νέο δίκτυο ψυχικής υγείας).
8. Κύθηρα: Ο μοναδικός αναισθησιολόγος που υπηρετούσε παραιτήθηκε, διότι προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο. Στο Νοσοκομείο Κυθήρων δυσκολεύονται να κάνουν διασωλήνωση σε ασθενείς. Δεν έχουν κανέναν παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά και την παθολογική κλινική καλύπτει ο ένας μοναδικός γενικός γιατρός που υπηρετεί. Ορθοπεδικός και γυναικολόγος δεν υπάρχει.
9. Κάρπαθος: Δεν υπηρετεί κανένας ακτινολόγος. Υπέρηχοι γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και τις ακτινογραφίες χωρίς γνωμάτευση τις βλέπουν οι γιατροί. Επίσης υπηρετούν μόνο δύο ΔΕ χειριστές εμφανιστές. Το ακτινολογικό δουλεύει από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί και απόγευμα. Υπηρετούν ένας παθολόγος, δύο γενικοί γιατροί, ένας χειρουργός, ένας παιδίατρος, ένας αναισθησιολόγος, ένας μικροβιολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας οφθαλμίατρος και ένας οδοντίατρος.
10. Τήνος: Υπηρετούν μία παιδίατρος, μία μικροβιολόγος και ένας ορθοπεδικός από ειδικευμένους γιατρούς. Δεν υπάρχει ούτε παθολόγος ούτε γενικός γιατρός. Έως τις 15 Ιουλίου ερχόταν παθολόγος και γενικός γιατρός με μετακίνηση, έκτοτε, όμως, δεν υπάρχει ενημέρωση για νέες μετακινήσεις. Επίσης, υπηρετούν εννιά αγροτικοί ιατροί. Δεν υπάρχει παρασκευαστής και έχουν μόνο έναν τεχνολόγο.
11. Μήλος: Από ειδικευμένους γιατρούς, υπηρετούν τρεις γενικοί γιατροί και ένας ορθοπεδικός. Έχουν επίσης πέντε αγροτικούς γιατρούς. Δεν έχουν παιδίατρο, δεν έχουν καρδιολόγο, δεν έχουν μαία. Υπηρετούν τρεις νοσηλευτές, δύο εκ των οποίων με μετακίνηση. Επίσης, υπηρετεί μία παρασκευάστρια, μία επισκέπτρια υγείας και δύο τεχνολόγοι. Για τη στελέχωση του ασθενοφόρου υπηρετούν ένας μόνιμος οδηγός, ένας επικουρικός και δύο με μετακίνηση, που τελειώνουν τώρα. Δυσκολεύονται πολύ να καλύψουν τις βάρδιες.
12. Ίος: Υπηρετούν ένας γενικός γιατρός, ένας καρδιολόγος, ένας ορθοπεδικός και δύο αγροτικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας τελειώνει τη θητεία του στο τέλος του μήνα. Έρχονται αγροτικοί με μετακινήσεις και καλύπτουν τα κενά. Επίσης, 15 ημέρες τον μήνα έρχεται και καλύπτει με μετακίνηση παιδίατρος. Από νοσηλευτές υπηρετούν δύο μόνιμοι και μία επικουρική, ενώ υπάρχει ακόμη ένας νοσηλευτής με μετακίνηση. Υπηρετεί ένας χειριστής ακτινολογικού με μετακίνηση, που είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Υπηρετεί μία μαία, που το πρωί κάνει και νοσηλεία, και ένας συντηρητής, που κάνει τα πάντα. Για τη λειτουργία του ασθενοφόρου υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος διασώστης και ήρθαν άλλοι δύο με μετακίνηση.
13. Αμοργός: Από γιατρούς, υπηρετούν μόνο δύο ειδικευμένοι με μετακίνηση γενικής ιατρικής. Επίσης, υπηρετεί μία ειδικευόμενη γενική γιατρός και τέσσερις αγροτικοί ιατροί. Υπηρετούν τρεις ενεργοί νοσηλευτές (ένας δεν κάνει νύχτες λόγω προβλημάτων υγείας). Υπηρετούν τρεις ακόμη νοσηλευτές που λείπουν σε θεσμοθετημένες άδειες και ένας που μετατάχθηκε.
14. Λευκάδα: Κάποιες ημέρες τον μήνα μένει ακάλυπτη από παιδίατρο η παιδιατρική κλινική. Υπηρετούσαν τέσσερις παιδίατροι, εκ των οποίων ο ένας έφυγε σε άλλο νοσοκομείο και από τους τρεις εναπομείναντες η μία λείπει με θεσμοθετημένη άδεια. Υπάρχουν ακάλυπτες μέρες και από χειρουργούς, καθότι υπηρετούν δύο μόνιμοι και ένας με μπλοκάκι. Υπηρετεί ένας πνευμονολόγος, ένας νευρολόγος και ένας οφθαλμίατρος. Μεγάλα κενά υπάρχουν σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό λείπει, καθώς επίσης στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
15. Κεφαλονιά: Υπηρετούν μόνο δύο παθολόγοι, ένας μόνιμος και ένας με μπλοκάκι. Υπηρετούν δύο αναισθησιολόγοι αντί για τέσσερις, ενώ η μία δηλώνει ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου λόγω εργασιακής εξάντλησης, εάν δεν προσληφθούν και άλλοι αναισθησιολόγοι. Η υπερσύγχρονη ΜΕΘ πέντε κλινών, από δωρεά, συνεχίζει να είναι κλειστή εδώ και χρόνια λόγω ελλείψεων. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν καλύπτεται ούτε από ψυχίατρο ούτε από παιδοψυχίατρο.
16. Κέρκυρα: Υπηρετούν δύο παθολόγοι, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν την παθολογική κλινική και τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που γεμίζει με παθολογικά περιστατικά. Έτσι, συνεπικουρούν τους παθολόγους οι νεφρολόγοι ιατροί. Στα ΤΕΠ, τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά καλύπτονται από γενικούς γιατρούς και έναν συνταξιούχο παθολόγο με μπλοκάκι. Στο ακτινολογικό υπηρετούν δύο γιατροί, ενώ για την κάλυψη των αναγκών του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος προσελήφθησαν τρεις γιατροί με μπλοκάκι και οι διαγνώσεις των αξονικών δίδονται σε ιδιωτικό εργαστήριο. Μεγάλα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό, που αγγίζουν το 45% των οργανικών θέσεων. Σε μεγάλες κλινικές, 35 – 40 νοσηλευομένων ασθενών, κάνει νυχτερινή βάρδια μία μόνο νοσηλεύτρια στην κάθε κλινική. Για έξι κλινικές αντιστοιχεί μία βοηθός θαλάμου.
Η εικόνα που δίνει ο υπουργός Υγείας
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι η πραγματικότητα είναι η εξής:
• «Στη Σύρο στα ΤΕΠ γίνονται εφημερίες από ειδικευμένους γιατρούς και ειδικευόμενους κανονικά. Δεν υπάρχει μόνον επειγοντολόγος.
• Στη Νάξο είναι αληθινή η καταγγελία, αλλά την περασμένη Πέμπτη υπογράψαμε με ιδιωτικό θεραπευτήριο σύμβαση να δίνει άμεσα διαγνώσεις σε έκτακτα και τακτικά περιστατικά οπότε το πρόβλημα έχει λυθεί.
• Για τη Σαντορίνη η καταγγελία ισχύει αλλά το συγκεκριμένο Νοσοκομείο έχει ήδη μεγάλη αύξηση προσωπικού από πέρσι. Δηλαδή τα κενά του είναι πολύ λιγότερα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δεν αφαιρεί σε τίποτε από την καθημερινή του λειτουργία και οι εξετάσεις γίνονται κανονικά.
• Στα Κύθηρα ο αναισθησιολόγος δεν παραιτήθηκε από το ΕΣΥ γενικά, έβαλε τα χαρτιά του και πήρε την θέση στο διαγωνισμό για τη ΜΕΘ στη νήσο Σάμο, όπου και πήγε ήδη. Στα Κύθηρα στέλνουμε με μετακίνηση και βάλαμε θέση στην επικείμενη προκήρυξη.
• Στην Κάρπαθο το ακτινολογικό του Νοσοκομείου και στο παρελθόν και τώρα έχει έναν τεχνολόγο, δεν έχει υπάρξει δηλαδή κάποια επί τα χείρω μεταβολή, οπότε λειτουργεί με το ωράριο του ΕΣΥ κανονικά. Τα τακτικά περιστατικά εξυπηρετούνται στο ωράριο, για τα έκτακτα επείγοντα περιστατικά φέρνουμε τον τεχνολόγο και γίνεται πάντα η εξέταση εάν χρειάζεται.
• Στην Τήνο παθολόγος γενικός δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως 3 ειδικευμένοι γιατροί, αναμένεται και η τοποθέτηση ακτινολόγου από την τελευταία προκήρυξη καθώς και 10 αγροτικοί.
• Στο Κέντρο Υγείας Μήλου υπηρετούν με μόνιμη στελέχωση 5 ειδικευμένοι ιατροί (3 γενικοί, 1 ακτινολόγος, 1 ορθοπεδικός) + οδοντίατρος, 6 αγροτικοί, 6 νοσηλευτές, 4 οδηγοί ασθενοφόρου, 4 διοικητικοί, 3 τεχνολόγοι. Το νησί έχει δύο ιδιώτες παιδιάτρους και προσπαθούμε να κάνουμε σύμβαση με μπλοκάκι με τον έναν από αυτούς.
• Η καταγγελία για την Κέρκυρα είναι ακατανόητη. Με διαγωνιστική διαδικασία το Νοσοκομείο Κερκύρας έχει συνάψει σύμβαση με ιδιώτη ακτινολόγο για γνωματεύσεις εξ αποστάσεως, όπως γίνεται σχεδόν πλέον παντού στον κόσμο. Αντιθέτως στο Νοσοκομείο αυτό μέχρι πριν λίγους μήνες δεν είχαμε παθολόγους και πηγαίναμε συνεχώς με μετακινήσεις, χθες προσλάβαμε όμως και τρίτο μόνιμο παθολόγο κλείνοντας όλες τις θέσεις και λύσαμε το διαχρονικό του πρόβλημα».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: oki andri sandjaya from Pixabay