
Παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών – Του Εμμ. Γούναρη

Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Ελληνικές και πιθανόν γαλλικές και ιταλικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να αντιδράσουν για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ βορείως και νοτίως Κρήτης, όπως και τμήματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Ιταλίας και της Γαλλίας, και για το παράνομο κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης.
Ήδη οι ελληνικές φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή αυτή, μετά τις απειλές του λίβυου εκπροσώπου σε βάρος της Ελλάδος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Αμύνης έδωσαν το «παρών», επιθεωρώντας τον Ελληνικό Στόλο κάποιες μέρες πριν αποπλεύσει.
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χάφταρ, και η Βουλή της Λιβύης εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στο κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης, κατά παράβαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, αφού σύμφωνα με αυτή το εύρος αυτό φτάνει τα 24 ν.μ. και όχι τα 363 μίλια που έχει εφαρμόσει η Λιβύη.
Δυστυχώς, τελευταίως, ο στρατάρχης Χάφταρ και η Βουλή της Λιβύης δήλωσαν ότι θα προβούν στην αναγνώριση του εντελώς παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ακολουθώντας στο θέμα αυτό την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία μαζί με την Τουρκία είχε δημιουργήσει ευθύς εξαρχής το μνημόνιο αυτό, το οποίο είχαν καταγγείλει ο ΟΗΕ και σειρά άλλων κρατών και η ΕΕ.
Στην ανωτέρω περίπτωση θα αντιδράσει βεβαίως και η φίλη της Λιβύης, Τουρκία. Κάτι βέβαια που η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί καλά πριν το πράξει, λόγω των χρημάτων που λαμβάνει από την ΕΕ και το βέτο που μπορούν να ασκήσουν στο θέμα αυτό η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι τυχόν προτάσεις για διαπραγματεύσεις και όλες οι γνωστές πονηριές της αμερικανικής διπλωματίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές, τουλάχιστον από την Ελλάδα, ακόμη και αν προταθούν από τον φίλο της Τουρκίας, αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, η χώρα του οποίου δεν συμφωνεί για τη λιβυκή παρανομία του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης.
Μερικά χρόνια πριν, άλλωστε, είχε βομβαρδίσει τη Λιβύη, με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας κόρης του Προέδρου Καντάφι. Κατόπιν αυτού, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν άδειες σε εταιρείες της επιλογής τους που επιθυμούν να διεξαγάγουν έρευνες στις περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τους.
Την ίδια στάση προς την Τουρκία και τη Λιβύη θα πρέπει να τηρήσουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος, ιδιαίτερα δε η Ελλάδα και η Κύπρος, στο θέμα της έρευνας για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που αφορά την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Και αυτό διότι, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, είναι ελεύθερη σε οριοθετημένη ή μη υφαλοκρηπίδα, με βάση την αρχή της ελευθερίας των θαλασσών, αφού τόσο η υφαλοκρηπίδα όσο και η ΑΟΖ τυγχάνουν τμήματα της ανοιχτής θαλάσσης, με υποχρέωση εκ μέρους του διενεργούντος την έρευνα ή την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών να εκδώσει προαγγελία (Notam) για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντός της.
Η ελληνική κυβέρνηση καλό είναι να μην ακούει όσα εκφράζουν ο τούρκος Πρόεδρος και ο τούρκος ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, τα οποία καθημερινώς αναφέρει συμπαθής δημοσιογράφος σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι. Όσο για την ισχύ των ελληνικών όπλων και τα ελληνοτουρκικά, την αλήθεια εκφράζει ο υπουργός Αμύνης και πρώην ΥΠΕΞ κ. Δένδιας και ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, τον οποίο προ πολλού ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε ορίσει υπουργό για θέματα Δικαίου Θαλάσσης και Γεωγραφικών Ονομάτων, καθώς, ως γνωστόν, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ξεχάσει τα γεωγραφικά ονόματα.
Καλό, δε, θα ήταν το ΥΠΕΞ να μην παροπλίζει τους διπλωμάτες, πρέσβεις ε.τ., εμπειρογνώμονες πρεσβευτές ε.τ. που έχουν μεγάλη εμπειρία σε ένα αντικείμενο, αλλά αυτοί να παραμένουν στο ΥΠΕΞ ως ομάδα παροχής εμπειριών. Το ίδιο, άλλωστε, έπραξαν τα ΥΠΕΞ της Σοβιετικής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατά την Τρίτη Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ