Ο Ράμα τον… χαβά του

Ο Ράμα τον… χαβά του

Δεν γνωρίζουμε πόσο κατανοητές γίνονται οι ελληνικές θέσεις στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και εάν είναι σαφές ότι για την Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να συναινέσει στην προώθηση της ενταξιακής πορείας χωρών, τουλάχιστον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό που βλέπουμε, πάντως, είναι ο Έντι Ράμα να δίνει μία από τις γνωστές παραστάσεις του στο Τίβατ του Μαυροβουνίου, όπου συγκε­ντρώθηκαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, και μάλιστα, λίγο – πολύ, να κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποκινεί τις εσωτερικές διαμαρτυρίες για την καταπάτηση της μεγάλης παραθαλάσσιας περιοχής, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής, από συμφέροντα που συνδέονται με τον γαμπρό του Τραμπ για την κατασκευή ξενοδοχείων. Ο κ. Ράμα, μάλιστα, επαναλάμβανε συχνά στις δηλώσεις του ότι κάποιοι που έχουν τις δικές τους μονάδες φοβούνται την ανάπτυξη της Αλβανίας, παραπέμποντας στην… Ελλάδα.

Και τα Σκόπια τον δικό τους…
Όσο για τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι, τον είδαμε, περιχαρή, να συναντάται εγκάρδια με τον γερμανό καγκελάριο Μερτς και τον γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, καθώς φυσικά κανείς δεν βρέθηκε –τουλάχιστον δεν το ακούσαμε ούτε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα– να υπενθυμίσει ότι υπάρχει μία σημαντική προϋπόθεση για να συνεχίσει η χώρα του την πορεία προς την Ευρώπη: Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δυστυχώς, είδαμε ότι όλη η συζήτηση και όλες οι ζυμώσεις αφορούσαν το πώς θα ξεπεραστεί το εμπόδιο της Βουλγαρίας, η οποία φυσικά δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί μια επανάληψη των Πρεσπών στα δικά της αιτήματα και έτσι έχει στριμώξει διπλωματικά τα Σκόπια. Ανησυχούμε, όμως, ιδιαίτερα, γιατί έτσι διαμορφώνεται ένα κλίμα όπου, εάν ικανοποιηθεί έστω και στο ελάχιστο η Βουλγαρία και άρει το βέτο της, κανείς δεν θα γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί η Ελλάδα απομονωμένη, καθώς δεν θα μπορεί να σταματήσει τη δυναμική που θα έχει διαμορφωθεί για την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ