
Μια πραγματικά εθνική προσπάθεια
Διαβάσαμε στο Δελτίο Τύπου τις πολυσήμαντες και πλούσιες δραστηριότητες της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, και πράγματι είναι αξιοθαύμαστη η δουλειά που κάνουν, όχι απλώς για να θυμούνται τα παλιά, αλλά για να αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων των ομογενών στην Πόλη.
![]()
Στο πλαίσιο αυτό, είδαμε και τις προτάσεις για συνεργασία της ΟΙΟΜΚΩ – ΣΥΡΚΙ, που εστιάζεται σε αυτούς τους τομείς: Το Δημογραφικό, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ΕΛΠΙΣ», για την προσέλκυση νέων της ομογένειας ή και άλλων ελληνοπαίδων στην Πόλη, το Κτιριακό, για τη μελέτη της αντισεισμικής προστασίας κτιρίων-συμβόλων για τον Ελληνισμό αλλά και των ομογενειακών περιουσιών, το ζήτημα της σύνθεσης της ομογένειας στην Πόλη και τη σχέση με τους νεοφώτιστους, την υποστήριξη της Παιδείας και, βεβαίως, την τύχη του Ιδρύματος Βαλουκλή.
Δύσκολη η αποστολή τους να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική παρουσία στην Πόλη, όμως είναι πραγματικά εθνική προσπάθεια, που απαιτεί τη στήριξη και του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ