
Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά
![]()
Πραγματικά, δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωνε ικανοποιημένος από την τριμερή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ολγκίν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Λευκωσία ήταν ικανοποιημένη επειδή στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο υπήρχε αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Και τούτο είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο Τατάρ και η Τουρκία δεν θέλουν λύση με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.
Όμως αποκρυπτόταν μία μικρή λεπτομέρεια. Η αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική ισότητα, την οποία προβάλλει η Τουρκία ως κυριαρχική και αριθμητική ισότητα και όχι με τη μορφή της λύσης. Εξάλλου, στη Λευκωσία θα ήταν προτιμότερο να προβληματιστούν για ποιον λόγο, σε ακόμη μία ανακοίνωση και δήλωση του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια, απουσιάζει εντελώς η αναφορά στην επιδίωξη λύσης διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δυστυχώς, είναι το βέτο που έχουν θέσει η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ήδη από το 2021, ώστε να μην υπάρχει πλέον επισήμως πουθενά αναφορά σε λύση ομοσπονδίας.
Η Κύπρος μάς βάζει τα γυαλιά
Στη Λευκωσία είναι, απλώς, προφανές ότι θέλουν να δείξουν πως κάτι κινείται στο Κυπριακό. Όμως, το να συμμετέχουν οι ίδιοι στην επιχείρηση εξωραϊσμού της Τουρκίας για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο είναι λάθος και θα το βρουν σύντομα μπροστά τους. Και τώρα, που ξεκινά η Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να καταδεικνύεται καθημερινά ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στο έδαφος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος θα δεχθεί πιέσεις για να προωθήσει την ατζέντα που εξυπηρετεί την Άγκυρα στα ευρωτουρκικά.
Πάντως, μπορεί να έχουμε τις ενστάσεις μας για τους ανωτέρω χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει αθόρυβα και μεθοδικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αρχικά, τη στενή στρατηγική και αμυντική σχέση που έχει οικοδομηθεί με το Ισραήλ, η οποία οδήγησε και στην αγορά σύγχρονων ισραηλινών οπλικών συστημάτων από την Κύπρο. Ακολούθησε η στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία επίσης περιλαμβάνει και στρατιωτική συνεργασία.
Η Λευκωσία πέτυχε να υπογράψει επιτέλους και τη συμφωνία οριοθέτησης με τον Λίβανο και ετοιμάζεται τώρα για μία ακόμη σοβαρή ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο. Την περασμένη Κυριακή, μέσα σε ένα πολύ ρευστό σκηνικό για την περιοχή, έγινε μία σημαντική επίσκεψη στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία κατέληξε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τις δύο χώρες, ενώ τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στο Παρίσι, όπου υπέγραψε με τον Εμανουέλ Μακρόν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.
Βλέποντας αυτήν την ουσιαστική και παραγωγική διπλωματική κινητικότητα από τη μικρή Κύπρο, λογικό είναι να κάνουμε συνειρμούς. Η δική μας διπλωματική απραξία δείχνει να εξαντλείται σε ομιλίες και συνεντεύξεις που χάνονται στον καταιγισμό της επικαιρότητας και σε ελάχιστες ουσιαστικές επαφές με παράγοντες του διεθνούς σκηνικού. Μάλιστα, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, διαπιστώνουμε μακρές περιόδους… νάρκης, όπου απουσιάζει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δεν είναι δυνατόν, πάντως, να περιμένουμε αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική, αν είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας και προφανώς αν δεν έχουμε οποιαδήποτε διπλωματική δραστηριότητα.
Φωτό: presidency.gov.cy
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ