
Ακρίβεια: Η Κύπρος (ξανα)δείχνει τον δρόμο

Ακρίβεια: Διαβάζουμε σε εφημερίδες της Λευκωσίας ότι, με βάση κυβερνητική απόφαση, από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μηδενίζεται ο ΦΠΑ σε παραδόσεις κρεάτων και ψαριών.
Για τα παρασκευάσματα από κρέας ή ψάρι, όπως σεφταλιές, λουκάνικα, καπνιστά κ.λπ., ο φόρος που επιβάλλεται είναι 5%. Μηδενικός ΦΠΑ ισχύει σε φρούτα και λαχανικά με προηγούμενη κυβερνητική απόφαση… Επίσης, ο ΦΠΑ στο ρεύμα έχει μειωθεί από το 19% στο 9% από όταν άρχισε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν για να μπορέσει να επιβιώσει ο κόσμος και να μην τον πνίξουν οι αυξήσεις που προκαλεί η τρομακτική άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Αυτές τις αποφάσεις τις πήρε ένα μικρό κράτος, που δείχνει, όμως, ότι σέβεται τους πολίτες του και προσπαθεί να τους βοηθήσει να σηκώσουν τα βάρη που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος, που έχει απογειώσει την τιμή του πετρελαίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση πήρε και άλλα μέτρα για να βοηθήσει τον λαό της. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να επιδοτήσει με 30% τους μισθούς των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, επειδή ο τουρισμός έχει πέσει κατακόρυφα λόγω του πολέμου και των χτυπημάτων στις βρετανικές βάσεις του νησιού.
Με θλίψη και προβληματισμό βλέπουμε πως, ενώ άλλα κράτη, μικρότερα, με λιγότερη ευρωπαϊκή εμπειρία από εμάς, βρίσκουν τρόπους για να βοηθήσουν τον κόσμο τους, εμείς δεν κάνουμε τίποτα. Αφήνουμε τους πολίτες να βράσουν στο ζουμί τους, να πνιγούν, να εξαθλιωθούν, να μην έχουν μαντίλι να κλάψουν, για να παρουσιάσουμε στην Ευρώπη καλά οικονομικά στοιχεία και να πάρουν τα εύσημα οι κυβερνώντες επειδή πληρώνουν περισσότερες δόσεις για τα δάνεια που μας έχουν φορτώσει.
Aντί για αρνί, θα ψήσουμε… κοτόπουλο
Έχει φτάσει το μοσχάρι στα 20 ευρώ το κιλό και το Πάσχα, αντί για αρνί, θα ψήσουμε… κοτόπουλο, έχει πάει η βενζίνη στα ύψη, πληρώνουμε το μαρούλι στη διπλάσια τιμή από εκείνη που είχε στην αρχή του χρόνου, αλλά η κυβέρνηση… αγρόν αγοράζει. Προσπαθεί με διάφορα τρικ, τύπου «fuel pass», να μας παραμυθιάσει, άλλα η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή που μας προσγειώνει ανώμαλα… Τα όποια κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας δεν είναι ούτε… ασπιρίνες. Αν δεν γίνουν γενναίες μειώσεις στους φόρους, αν δεν ελαχιστοποιηθούν οι επιβαρύνσεις, αν δεν περιοριστεί η… ληστεία σε βάρος των καταναλωτών από τους ασύδοτους κερδοσκόπους της αγοράς, η κοινωνία θα σβήσει.
Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο, αλλά η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει, δεν παίρνει κανένα σοβαρό μέτρο, δεν αντιδρά, αφήνει τον κόσμο να βυθίζεται και απλώς παρακολουθεί.
Τα κράτη που νοιάζονται για τον κόσμο τους, που καταλαβαίνουν πόσο στριμωγμένος είναι κάνουν κάτι, παίρνουν κάποια σοβαρά μέτρα, αντιδρούν. Η Κύπρος έδειξε ότι είναι σοβαρό κράτος, ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο της, ότι προσπαθεί. Αντέδρασε, πήρε μέτρα ουσίας, ασχολήθηκε.
«Fuel pass» και… ξερό ψωμί! Και το… πάρτι συνεχίζεται
Εμείς εδώ, τίποτα. «Fuel pass» και… ξερό ψωμί. Και συνεχίζεται το… πάρτι όσων εκμεταλλεύονται τον πόλεμο για να ξεζουμίζουν τον λαό. Με την ανοχή, την αδιαφορία και την απάθεια της κυβέρνησης, που δείχνει για πολλοστή φορά πως δεν έχει σχέση με τον κόσμο, τους πολίτες της, φροντίζοντας πάντα να βρίσκεται σταθερά και αγέρωχα απέναντί του.