Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Συρίας – Κύπρου

Τα διαβατήρια

Η Άγκυρα υποσχέθηκε στη Δαμασκό ότι δεν θα επιτρέψει από δω και μπρος στο Ισραήλ να κτυπά τη Συρία μέσω του τουρκικού FIR, εφόσον η Συρία συνάψει ακτοπλοϊκή γραμμή με τα κατεχόμενα και εφόσον δέχεται τα διαβατήρια του ψευδοκράτους. Η Λευκωσία αντιμετωπίζει σχετικώς ψύχραιμα την κατάσταση, αναμένοντας διευκρινίσεις από τη Δαμασκό, οι οποίες καθυστερούν… Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κίνηση επίλυσης του προβλήματος στέλνει στις 20 του μήνα στη Δαμασκό τον επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος είχε επί μακρόν άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Ήταν προσωπικός φίλος του Γιασέρ Αραφάτ και του πατέρα Άσαντ.

Άλλαξαν οι εποχές

Οι εποχές, ως φαίνεται, άλλαξαν και η Συρία, η οποία ήταν στρατηγικός σύμμαχος της Κύπρου κατά το πρόσφατο παρελθόν, για να βρει διεξόδους στα αδιέξοδά της δεν διστάζει να γυρίσει την πλάτη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Συρία είναι ένα κράτος-παρίας και αποτελεί το κακό αγκάθι στην περιοχή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ταυτοχρόνως, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υποθάλπει την τρομοκρατία στον Λίβανο και κυνηγά, μέσω των εξτρεμιστικών οργανώσεων, τους χριστιανούς.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συστήνει πάντως ψυχραιμία και προσδοκά ότι σταδιακά θα βρεθούν τρόποι λύσης του προκύπτοντος προβλήματος.


Σχολιάστε εδώ