Η επιδημία των αγωγών πλήττει πλέον και την επαρχία!

Σωρηδόν υποβάλλονται αγωγές για αστεία δημοσιεύματα, για τα οποία άλλοτε ούτε για εξύβριση δεν θα κατετίθεντο μηνύσεις, με τις οποίες ζητούνται αποζημιώσεις, για τη… θιγείσα… τιμή, που ξεπερνούν τα ΔΥΟ εκατομμύρια ευρώ, ποσά που ούτε κατά διάνοια μπορούν να πληρωθούν. Ο στόχος της υπερβολικής αποζημίωσης -και μόνο με την υποβολή της αγωγής- είναι να τρομοκρατηθούν οι δημοσιογράφοι και να μην ξαναγράψουν τίποτα κατά των θιγέντων.

Ζητάνε 7,9 εκατ. ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα οι δημοσιογράφοι της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κόσμος» έδωσαν συνέντευξη Τύπου μετά την κατάθεση αγωγών από υπαστυνόμο, με τις οποίες ζητάει αποζημίωση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, και τις αγωγές ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που κατέθεσαν κατά 11 δημοσιογράφων της εφημερίδας ο δικηγόρος Λευτέρης Σταύρου και η σύζυγός του Βίκυ, και από τους οποίους ζητάνε 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

Και στη Σύρο

Ανάλογη επιδημία ενέσκηψε και στη Σύρο, όπου κατά της τοπικής εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» υπεβλήθη αγωγή για δημοσίευμα που αναφερόταν στη διερεύνηση της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων. Ανάλογο δημοσίευμα είχε γίνει και από το «ΠΑΡΟΝ», εναντίον του οποίου υπεβλήθη αγωγή.

Αγωγές για εκφοβισμό

Στη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων της εφημερίδας της Πάτρας «Κόσμος» παρενέβη ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων

Επαρχιακών Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων κ. Απόστολος Βουλδής, ο οποίος επεσήμανε την ανησυχία του για την κατάσταση, καθώς οι διατάξεις λειτουργούν καταχρηστικά και ασκούνται στην ουσία για εκφοβισμό, θωρακίζοντας με νομικό περίβλημα ενέργειες αντιτιθέμενες στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ενώ αφήνουν ακάλυπτο τον δημοσιογράφο.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, αλλά και ο σύμβουλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Στάθης Κεραμιδάς υπογράμμισαν το γεγονός ότι αν θέλουν ελεύθερο τον δημοσιογράφο, δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα, και επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να είναι ήσυχοι οι δημοσιογράφοι αν «κρέμονται» από τις διαθέσεις τού εκάστοτε δικαστή. Τόνισαν, τέλος, ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για να ανατραπεί ο τυποκτόνος νόμος.

Δεν πάει άλλο αυτή η τρομοκρατία

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτή η βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων κάθε άλλο παρά με την προστασία των πολιτών, που υποτίθεται θίγονται από δημοσιεύματα, έχει σχέση.

Εκείνοι που προσφεύγουν περισσότερο επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους για να σταματήσουν να αποκαλύπτουν και να ασκούν σκληρή κριτική και έτσι να εξασφαλίσουν ασυλία για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται. Στις αγωγές κυρίως προσφεύγουν εκείνοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους! Και τελικά οι αγωγές εξυπηρετούν, κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, τους διαπλεκόμενους…

Γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί αυτό το μέτρο που εφευρέθηκε το 1980 επί Ράλλη με τη συναίνεση τότε και του ΠΑΣΟΚ και στόχο είχε την «Αυριανή», που είχε ανησυχήσει τους επώνυμους και τους πολιτικούς με τις αποκαλύψεις της.


Σχολιάστε εδώ