
Τραβάνε το χαλί στον Μητσοτάκη – Καραμανλής και Σαμαράς σε κοινή γραμμή
Σε ευθεία (συνολική) αμφισβήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη εξελίσσονται οι διαφωνίες των πρώην πρωθυπουργών για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα καθώς οι Καραμανλής και Σαμαράς σε κοινή γραμμή
Αν και με διαφορετικά κίνητρα και σκοπούς, σταθερά το τελευταίο διάστημα εκφράζουν ανοιχτά τις έντονες ανησυχίες τους για τους κινδύνους που απειλούν τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας.

Εισηγήσεις για πιο σκληρή στάση έναντι των δύο πρώην πρωθυπουργών
Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι αμφότεροι κατηγορούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και ότι εφαρμόζουν πολιτική υποχωρήσεων. Και αυτό όχι μόνο έναντι της Τουρκίας, αλλά όλων των γειτονικών κρατών που, κατά την άποψή τους, επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στην πρόσφατη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «τρικυμία εν κρανίω» και «περίσσευμα αφέλειας» ως προς την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά. Εξίσου αιχμηρός, αλλά χωρίς προσωπικές αναφορές, ήταν και ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε ουσιαστικά τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι, με τη στρατηγική που ακολουθεί, η Ελλάδα θα τεθεί υπό τη διαρκή «ομηρία» της Τουρκίας!
Και ότι δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την… έγκριση της Άγκυρας. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την υπόθεση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που «πάγωσε» μετά τις αντιδράσεις της γειτονικής χώρας, ενώ είναι άγνωστο το πότε και αν θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες.

Αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου – Αμηχανία και φόβος στην κυβέρνηση
Οι τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών προκάλεσαν αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω του περιεχομένου αλλά και της βαρύτητας που έχουν οι απόψεις τους στο κοινωνικό σύνολο. Ιδίως αυτές του Κ. Καραμανλή. Σε μια προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο των δύο, στην απάντησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε (χωρίς να τον κατονομάσει) μόνο στον κ. Σαμαρά, θέλοντας να δείξει ότι δεν τους βάζει στο… ίδιο τσουβάλι.
Στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι ο μεν Κ. Καραμανλής εκφράζει τις διαφωνίες του από ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της χώρας, ο δε Αντ. Σαμαράς έχει στόχο να βλάψει την κυβέρνηση και να… ρίξει τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό, πάντως, δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης, ότι δηλαδή δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν ενεργά την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης: Δεν βιάζεται για νέο κόμμα ο Τσίπρας
Το γεγονός ότι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια λογική προσθέτει άγχος και εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες, καθώς οι απόψεις των πρώην πρωθυπουργών βρίσκουν ευήκοα ώτα σε ένα μεγάλο τμήμα συντηρητικών, και όχι μόνο, πολιτών. Πόσω μάλλον όταν ο ένας εκ των δύο, ο κ. Σαμαράς, σκέφτεται να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, με σκοπό να συσπειρώσει τους απογοητευμένους από την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόρους. Αναπόφευκτα, θα στερήσει πολύτιμες δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.
Κυβερνητικά στελέχη και γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται αμήχανοι και ανήσυχοι με την κατάσταση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κριτική που ασκούν οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς προκαλεί ζημιά και είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει το έργο της παράταξης στον δρόμο προς τις κάλπες. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αρκετοί είναι οι βουλευτές που συμφωνούν με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και θεωρούν δίκαιη και… χρήσιμη την κριτική τους «μπας και αλλάξει γραμμή πλεύσης» ο κ. Μητσοτάκης. Για ευνόητους λόγους, κανείς εξ αυτών δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Υπονόμευση
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υπουργοί αλλά και γαλάζιοι βουλευτές που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους με την… επιμονή των πρώην πρωθυπουργών καθώς οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς ασκούν κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, κατά την άποψή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο σκληρή και από αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κάποιοι θερμόαιμοι έχουν εισηγηθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του έναντι των δύο πρώην, αν χρειαστεί, δε, να τους καταγγείλει ανοιχτά και για υπονόμευση της κυβέρνησης. Ιδέα που απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν επιθυμεί να ανοίξει εσωτερικά μέτωπα, και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο. Πρωτίστως, όμως, διότι δεν τον συμφέρει μια τέτοιου είδους σύγκρουση. Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά, δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική ταύτιση των δύο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Για ότι συμβαίνει στην τηλεόραση, στα media και στο διαδύκτιο
επισκεφτείτε το typologies.gr… διαχρονική ενημέρωση