Το σχέδιο του Ισραήλ για τους Κούρδους

Το σχέδιο του Ισραήλ για τους Κούρδους

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο Ισραήλ διαμορφώνεται ένα σαφώς αντιτουρκικό κλίμα, ενώ ακόμη και μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, και σε ενδεχόμενη ήττα του Νετανιάχου, κάθε άλλο παρά αναμένεται να αλλάξει η προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η έγκυρη εφημερίδα «Jerusalem Post», σε κύριο άρθρο της, εκφράζει τον προβληματισμό για το εάν τελικά το Ισραήλ θα πρέπει να υλοποιήσει παλιά σενάρια που προέβλεπαν την ενίσχυση του κουρδικού στοιχείου, το οποίο είναι διασπαρμένο σε τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε να διεκδικήσει και να αποκτήσει το δικό του κράτος.

Ένα κουρδικό κράτος μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας θα αποτελούσε έναν σημαντικό πόλο εξισορρόπησης των δυνάμεων της περιοχής και, λόγω της σχέσης του με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα περιόριζε τις περιφερειακές φιλοδοξίες χωρών όπως η Τουρκία.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: Ψηφιακή απεικόνιση / paron.gr

Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ