Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες – Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα, επιστροφή ΕΦΚ στην αντλία

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες – Στα 8,5 λεπτά/kWh το ρεύμα, επιστροφή ΕΦΚ στην αντλία

Σε ανακοινώσεις με μέτρα υπέρ των αγροτών προχώρησε η κυβέρνηση σε συνέντευξη τύπου

«Παρουσία της ηγεσίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου στο ΥΠΑΑΤ. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, απέδωσε την καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα στις σύνθετες απαιτήσεις του υβριδικού συστήματος ελέγχου. Ανακοινώθηκε ότι το συνολικό ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί ισομερώς στους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς βάμβακος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διασταυρώσεων.»

«Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των αγροτικών πληρωμών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το 2025 σημειώθηκε ρεκόρ ενισχύσεων ύψους 3,82 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παραδέχθηκε τη μηνιαία καθυστέρηση στις πληρωμές, εξηγώντας πως η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση συμφωνίας με την Ε.Ε. και την αποφυγή νέων προστίμων. Τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο, δικαιότερο σύστημα κατανομής ωφελεί τους πραγματικούς παραγωγούς, ενώ ήδη 7.004 ΑΦΜ τελούν υπό έλεγχο για τη διασφάλιση της διαφάνειας.» 

Το πρώτο μέτρο αφορά την αλλαγή στον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με τους αγρότες να λαμβάνουν πλέον την έκπτωση κατευθείαν κατά την αγορά καυσίμων. Το νέο σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2026, ικανοποιεί ένα πολυετές αίτημα του αγροτικού κόσμου και βασίζεται σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την αποφυγή του λαθρεμπορίου.

Κατά την αγορά καυσίμων, ο αγρότης θα εμφανίζει τον κωδικό QR στο πρατήριο, το οποίο θα πραγματοποιεί online έλεγχο για την ταυτοποίηση του δικαιούχου, την επαλήθευση του προϊόντος και τον υπολογισμό του υπολοίπου διαθέσιμων λίτρων. Η έκπτωση των 41 λεπτών ανά λίτρο θα εφαρμόζεται αυτόματα στο τιμολόγιο εκείνη τη στιγμή.

Προστασία των Πρατηριούχων

Δεδομένου ότι οι πρατηριούχοι προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ κατά την αγορά του πετρελαίου, αναπτύσσεται παράλληλη διαδικασία για να τους επιστρέφεται και σε αυτούς άμεσα ο ΕΦΚ που χορηγούν ως έκπτωση σε αγρότες. Η επιστροφή θα γίνεται σε διαστήματα δέκα ημερών το μέγιστο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πρατηριούχοι με κόστος ρευστότητας.

Η εξειδίκευση

Ο κ Τσιάρας είπε ότι για πρώτη φορά μετά το 1984 είχαμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο καθώς τα αγροδιατροφικά προϊόντα ξεπέρασαν τα 11,2 δισ. ευρώ σε εξαγωγές, σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Επίσης αναφέρθηκε στις εξής παρεμβάσεις:

Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% σε 6% από το 2021
Μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% σε 6% από το 2022
Μείωση 50% το 2026 και κατάργηση το 2027 του ΕΝΦΙΑ. Αφορά κύριες κατοικίες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους (και 1.700 σε Έβρο, Δυτ. Μακεδονία κ.α.)
Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου «στην αντλία». Με εφαρμογή στο κινητό θα μπορούν να προμηθεύονται στο πρατήριο το πετρέλαιο με την τιμή που δικαιούται.
Μείωση της τιμής της κιλοβατώρας που φτάνει στα 8,5 λεπτά. Στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, η ΔΕΗ επεκτείνει από 1ης Απριλίου 2026 την κάλυψη σταθερής τιμής για 2 έτη. Για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή μειώνεται σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα.
Θεσμοθετήθηκε από το 2025 η δυνατότητα ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές
Διάθεση ενισχύσεων 160 εκατ. ευρώ σε σιτοπαραγωγούς-βαμβακοπαραγωγούς
Αύξηση από το 2024 του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού
Τροποποιείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θεσπίζεται αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας από 80% σήμερα, χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: ertnews.gr