
Σε μοιραίο πρόσωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ο Σωκράτης Φάμελλος
Σε μια περίοδο που η Κουμουνδούρου θυμίζει περισσότερο πεδίο πολιτικής αποσύνθεσης, παρά την έδρα του κόμματος που πριν από 11 χρόνια κρατούσε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, οι εσωτερικές ισορροπίες ανατρέπονται με ρυθμούς καταιγιστικούς.
Στο επίκεντρο αυτής της περιδίνησης, ένα πρόσωπο φαίνεται να αναδεικνύεται σε μοιραίο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Με την ξεκάθαρη δήλωσή του ότι προτίθεται να παραμείνει τόσο στο κόμμα όσο και στα κοινοβουλευτικά έδρανα, κρατώντας την έδρα του, ο πρώην πρόεδρος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο, όμως, γεννά ένα αμείλικτο ερώτημα για το πολιτικό του μέλλον. Πώς ακριβώς φαντάζεται ο Φάμελλος αυτήν την παραμονή, αν η επόμενη μέρα φέρει στην ηγεσία πρόσωπα με τα οποία τον χωρίζει βαθύ πολιτικό χάσμα, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς ή η Ρένα Δούρου;
Το τοπίο στο κόμμα είναι εξαιρετικά ρευστό και το πιο πιθανό σενάριο για την άμεση διαχείριση της κρίσης θέλει τη Ρένα Δούρου και τον Νίκο Παππά να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι της διαδοχής για την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή η επιλογή, αν τελικά προκριθεί, θα λειτουργήσει ως μια μεταβατική λύση, μια γέφυρα που θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή μέχρι να στηθούν οι κάλπες του Συνεδρίου, που θα αναδείξουν τον νέο αρχηγό.
Σε αυτό το συγκεκριμένο μονοπάτι, ο Παύλος Πολάκης μοιάζει να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια. Η εκλογή του στην κεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται ήδη εκτός αυτής, μετά τη διαγραφή που του επέβαλε ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος.
Αυτή η πρότερη σύγκρουση βαραίνει καθοριστικά στις τρέχουσες εξελίξεις, εγκλωβίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κύκλο εσωστρέφειας που απομακρύνει όλο και περισσότερο τις μνήμες της κυβερνητικής του περιόδου και φέρνει στην επιφάνεια την εικόνα ενός κόμματος που παλεύει για την ίδια του την πολιτική επιβίωση.