Ομάδα από “σίδερο” με ηγέτη τον Αντετοκούνμπο πήρε την νίκη στην πρεμιέρα – Δηλώσεις

Ομάδα από “σίδερο” με ηγέτη τον Αντετοκούνμπο πήρε την νίκη στην πρεμιέρα – Δηλώσεις

Η Εθνική Ανδρών έκανε πρεμιέρα με τη νίκη επί της Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ 2025 με το τελικό 75-66 να σημαδεύει το παιχνίδι που φιλοξενήθηκε στη Λεμεσό.

Σε μεγάλο βαθμό η νίκη οφείλεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η Ιταλία προσπάθησε να κοντρολαρει το παιχνίδι αλλά η Εθνική δεν της άφησε κανένα περιθώριο.

Β. Σπανούλης: Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι αμυντικά αλλά δεν είχαμε πολλή υπομονή στην επίθεση

Βασίλης Σπανούλης: «Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι αμυντικά. Επιθετικά είχαμε καλές και κακές στιγμές.

Ποτέ δεν κοιτάζω ατομικά στατιστικά, αλλά ο Κώστας Αντετοκούνμπο παρότι δεν σκόραρε ήταν εξαιρετικός. Κι ο Παπανικολάου και ο Θανάσης ήταν καλοί.

Έπρεπε να έχουμε λίγη παραπάνω υπομονή στην επίθεση και να βρούμε περισσότερους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Έχω δώδεκα παίκτες και μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά σχήματα.

Όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι, είναι μεγάλο το τουρνουά και θα χρειαστούν όλοι. Δεν με νοιάζει αν κάποιος θα βάλει μηδέν πόντους ή 40, το θέμα είναι να συνεισφέρει στην ομάδα».

«Κάποιες φορές μπορείς να έχεις πολλές ασίστ, αλλά έχουμε και το πλεονέκτημα να διαθέτουμε παίκτες με προσωπική φάση. Σήμερα δεν είχαμε πολλή υπομονή στην επίθεση, αλλά γενικά είμαστε μια ομάδα που κυκλοφορούμε καλά την μπάλα. Θα πρέπει να το δούμε στο βίντεο».

«Είμαστε ομάδα. Ο Γιάννης είναι ο Γιάννης, όλοι ξέρουν ποιος είναι, αλλά έχουμε καλή χημεία και καλές σχέσεις. Τα παιδιά έπαιξαν πολύ καλά κι όταν εκείνος ήταν εκτός, διατήρησαν τη διαφορά ή την αύξησαν κιόλας και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε».

«Ο Θανάσης είχε έναν σοβαρό τραυματισμό πριν 15 μήνες, αλλά είναι φοβερός αθλητής και δίνει τα πάντα στην ομάδα. Είχαμε μια συζήτηση πριν τον καλέσω. Δεν κάνω χάρη σε κανέναν, έχει πάθος, ενέργεια, μιλάει στην ομάδα και δεν τον νοιάζουν τα στατιστικά. Του βγάζω το καπέλο. Έκανε καταπληκτική προετοιμασία και κέρδισε τη θέση του στην ομάδα».

Κώστας Αντετοκούνμπο: «Προσπάθησα να μπω και να δώσω ενέργεια. Δεν με νοιάζει αν δεν σκόραρα, σημασία έχει πως κερδίσαμε και βοήθησα την ομάδα».

Τζανμάρκο Ποτζέκο: Όταν ο Γιάννης είναι στο παρκέ είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις την ελληνική ομάδα

Τζανμάρκο Ποτζέκο: «Συγχαρητήρια στον κόουτς Σπανούλη και την ελληνική ομάδα. Οι παίκτες μου ήταν συγκεντρωμένοι, έκαναν στο γήπεδο αυτό που θέλαμε να κάνουμε και ας έκανα χθες πλάκα με τον sniper. Δυστυχώς δεν σουτάραμε πολύ καλά, αλλά ήμασταν ανταγωνιστικοί. Ο Φοντέκιο δεν ήταν στη μέρα του επιθετικά, αλλά πάλεψε στην άμυνα και έδωσε τα πάντα.

Παλέψαμε ως το τέλος απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ την Ελλάδα 

Συνέχισε να βοηθά τους συμπαίκτες του. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε να έχει μια μέρα που δεν σκοράρει όπως συνήθως. Δεν ανησυχώ γι’ αυτόν, πιστεύω στον Σιμόνε, όπως και οι συμπαίκτες του. Παλέψαμε ως το τέλος απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ και κρατάμε αυτόν τον χαρακτήρα. Πρέπει να είμαστε θετικοί».

«Όταν ήμουν προπονητής στη Βαρέζε ήθελα να αποκτήσω τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον είχα πάρει τηλέφωνο. Μου αρέσει πολύ η ενέργειά του. Έβαλε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο σήμερα. Χαίρομαι γι’ αυτόν γιατί είναι εξαιρετικό παιδί.

Παίξαμε κάποιες προσαρμοσμένες άμυνες. Κι ο Μήτογλου ήταν πολύ καλός, τον σέβομαι πολύ, τον είχα και στο Μιλάνο. Όταν ο Γιάννης είναι στο παρκέ είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις την ελληνική ομάδα».

«Πολλές χώρες έχουν αναπτυχθεί στο μπάσκετ. Όταν έπαιζα εγώ ήταν διαφορετικά, μόλις 5-6 ομάδες ήταν πολύ ανταγωνιστικές. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας άλλαξαν τα δεδομένα. Δεν μου έκανε έκπληξη η νίκη της Γεωργίας επί της Ισπανίας. Το μπάσκετ αλλάζει. Είμαστε στο πιο δύσκολο γκρουπ στο Ευρωμπάσκετ. Η Βοσνία είναι ανταγωνιστική και η Κύπρος δεν είναι κακή».

Ντανίλο Γκαλινάρι: «Θέλουμε πάντα να φέρνουμε την ίδια ενέργεια για 40 λεπτά. Σήμερα είχαμε περισσότερη ενέργεια στο πρώτο παρά στο δεύτερο ημίχρονο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε για τη συνέχεια. Αύριο θα αρχίσουμε την προετοιμασία για τη Γεωργία, ξέρουμε τους παίκτες της και τι μπορούν να κάνουν. Εμείς πρέπει να βάλουμε ενέργεια και ένταση για 40 λεπτά. Αν το κάνουμε αυτό μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες. Θα είμαστε έτοιμοι το Σάββατο».

Διαιτητές: Βάθκεθ (Πουέρτο Ρίκο), Γκεντβίλας (Λιθουανία), Πρκας (Ουγγαρία)

Δεκάλεπτα: 22-12, 36-32, 56-45, 75-66

Ελλάδα (Σπανούλης): Ντόρσεϊ 6, Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 8 (2), Σλούκας 9 (2), Καλαϊτζάκης Π., Παπανικολάου 3 (1), Κατσίβελης, Αντετοκούνμπο Γ. 31, Αντετοκούνμπο Κ., Αντετοκούνμπο Θ. 6 (1), Μήτογλου 9

Μπορείτε να δείτε την στατιστική της αναμέτρησης ΕΔΩ

Αποτελέσματα – Πρόγραμμα (Γ’ Όμιλος)

28/8

Γεωργία – Ισπανία 83-69

Βοσνία Ερζεγοβίνη – Κύπρος 91-64

Ελλάδα – Ιταλία 75-66

30/8

15.00 Ιταλία – Γεωργία

18.15 Κύπρος – Ελλάδα

21.30 Ισπανία – Βοσνία Ερζεγοβίνη

31/8

15.00 Γεωργία-Ελλάδα

18.15 Ισπανία – Κύπρος

21.30 Βοσνία Ερζεγοβίνη-Ιταλία

2/9

15.00 Ελλάδα – Βοσνία Ερζεγοβίνη

18.15 Κύπρος – Γεωργία

21.30 Ιταλία – Ισπανία

4/9

15.00 Βοσνία Ερζεγοβίνη-Γεωργία

18.15 Ιταλία – Κύπρος

21.30 Ισπανία – Ελλάδα

Με πληροφορίες και φωτό (Eurokinissi) από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης