Κόλαφος η Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία: «Σοβαρή και ανησυχητική οπισθοδρόμηση» – Σωρεία συστάσεων για τη στάση της έναντι Κύπρου και Ελλάδας

Κόλαφος η Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία: «Σοβαρή και ανησυχητική οπισθοδρόμηση» – Σωρεία συστάσεων για τη στάση της έναντι Κύπρου και Ελλάδας

Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας

«Η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την ΕΕ», όμως, «οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις παραμένουν σε στασιμότητα από το 2018», τονίζει η έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση αφορά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025, αποτυπώνει μια εικόνα μικρών βελτιώσεων σε ορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς τομείς, αλλά σκιαγραφεί τη συνεχή υποχώρηση σε ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τονίζει δε πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, που μοιράζεται το ίδιο στρατηγικό συμφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου συνεργαζόμαστε, στο πλαίσιο της ατζέντας διαπεριφερειακής συνδεσιμότητας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων, του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει ζήτημα σοβαρής ανησυχίας. Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη παραμένουν σε στασιμότητα από το 2018».

Η έκθεση προτρέπει την Τουρκία να:

(i) να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας·

(ii) να ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία· και

(iii) να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδίως την UNCLOS».

Δείτε την έκθεση ΕΔΩ türkiye-report-2025

Η απάντηση σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2025 από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών:

Οι προκατειλημμένες, προκατειλημμένες και αβάσιμες καταγγελίες σχετικά με τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στην έκθεση Türkiye που εκδόθηκε σήμερα (4 Νοεμβρίου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτονται κατηγορηματικά.

Το εν λόγω περιεχόμενο δεν είναι μόνο ασυμβίβαστο με τις προσπάθειες για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ της Türkiye και της ΕΕ, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Το επίπεδο ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ που παρουσιάζεται στην έκθεση, παρά τα πολιτικά και άδικα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε στη διαδικασία ένταξης, είναι η ισχυρότερη έκφραση της δέσμευσής μας στον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

Θεωρούμε την έμφαση στην έκθεση σχετικά με το υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης της Türkiye με τη λειτουργική οικονομία της αγοράς και τις υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές της ως θετικά και ακριβή ευρήματα.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η έκθεση αναφέρεται στην εποικοδομητική προσέγγιση της Türkiye στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και στον αυξημένο διάλογο με την ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτών των θετικών εξελίξεων, υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά τη νόμιμη προσδοκία μας για την άμεση άρση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019.

Θεωρούμε επίσης θετικά τις αναφορές στο ενεργό και πολυεπίπεδο όραμα εξωτερικής πολιτικής της Türkiye, τις αφοσιωμένες προσπάθειές της για την ενίσχυση των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και τον εποικοδομητικό ρόλο της στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Ομοίως, θεωρούμε αξιοσημείωτο ότι η έκθεση δίνει έμφαση στη στρατηγική σημασία της Türkiye για την ΕΕ ενόψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και τις αρμοδιότητες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η λειτουργία των οργάνων σύνδεσης και των καθιερωμένων μηχανισμών μεταξύ της Türkiye και της ΕΕ και να εμπλέξουμε ενεργά την Türkiye στις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως πάντα, η συμπερίληψη στην Έκθεση των μη ρεαλιστικών, παράνομων και μαξιμαλιστικών απόψεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αγνοεί τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ παίρνει θέση στο Κυπριακό και ότι δεν μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος.

Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να ασκεί τις σχέσεις της με την Türkiye στο πλαίσιο της αρχής της Pacta sunt servanda, με μια προσέγγιση που ενισχύει την προοπτική των μελών, αποφεύγει τις πολιτικές και τη ρητορική που οδηγούν σε αδιέξοδο και διατηρεί αμερόληπτη θέση χωρίς να επιτρέπει στις σχέσεις να κρατούνται όμηροι από διμερή ζητήματα.

Η ανάπτυξη μιας ισχυρότερης, πιο θεσμοθετημένης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ της Türkiye και της ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο της Türkiye όσο και της Ευρώπης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής μας.

Η Türkiye συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της με αυτή την κατανόηση και το όραμα και αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια στρατηγική βούληση και εποικοδομητική προσέγγιση.