Κεφαλονιά: Ρωμαϊκό ναυάγιο της εποχής του Χριστού

Ένα ρωμαϊκό ναυάγιο περίπου 2.000 χρόνων ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γιώργο Φερεντίνο, καθηγητή της Ενάλιας Αρχαιολογίας και Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη Μεσόγειο και χρονολογείται από την εποχή του Ιησού και όπως αναφέρουν οι έλληνες ερευνητές τοποθετείται μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Οι δέκα έλληνες επιστήμονες δημοσίευσαν τη μελέτη τους για την ανακάλυψη του πλοίου στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science» και σύμφωνα με αυτήν υπάρχουν πλέον νέες πληροφορίες για το ρωμαϊκό εμπόριο στη Μεσόγειο. Το ναυάγιο, που έχει μήκος 33 μέτρα, εντοπίσθηκε με τη χρήση σόναρ και μέσα σε αυτό εντοπίστηκαν χιλιάδες αμφορείς και άλλα κεραμικά σκεύη για τη μεταφορά τροφίμων και κρασιού. Το πανάρχαιο φορτίο του είναι ορατό στον βυθό του Φισκάρδου και φαίνεται να βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε βάθος περίπου 60 μέτρων.

Aπεικόνιση υπό κλίμακα του ρωμαϊκού ναυαγίου του Φισκάρδου.

«Είναι μισοθαμμένο στην άμμο, οπότε πιστεύουμε ότι αν προχωρήσουμε σε εκσκαφή στο μέλλον θα βρούμε και ένα τμήμα ή και ολόκληρο το ξύλινο κουφάρι του πλοίου», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γιώργος Φερεντίνος από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Aναπαράσταση (replica) Ρωμαϊκού εμπορικού πλοίου υπό κλίμακα.

Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί αν το ναυάγιο θα ανασυρθεί από τον βυθό, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως μια τέτοια επιχείρηση θα έδινε περισσότερο φως στην ιστορία του.

Έτσι το Φισκάρδο απέκτησε έναν καινούργιο πόλο έλξης. Δεδομένου, δε, ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποκτά δυναμική και η Κεφαλονιά προσφέρει στους μυημένους σ’ αυτόν μοναδικές εμπειρίες, ελπίζουμε να αξιοποιηθεί σωστά.

Φωτο: ionian aquarium

 



Διαβάστε επίσης

18/04/2024

Οι φίλοι μας τα χελιδόνια…

Όλοι μας, πάντα, τέτοια ε­ποχή, ψάχνουμε τα χελιδόνια, που έρχονται από μακριά για να περάσουν το καλοκαίρι και…

09/04/2024

Μελετώντας τα τζιτζίκια

Περιμένουν 17 ολόκληρα χρόνια –κάποια μόνο 13– μέσα στο έδαφος, μέχρι τη στιγμή που ένα ανοιξιάτικο βράδυ η…

11/03/2024

Είναι η αρχή του τέλους;

Ο πληθυσμός των πεταλούδων-μοναρχών στα μεξικανικά δάση, όπου περνούν τον χειμώνα, είναι ο δεύτερος χαμηλότερος που έχει καταγραφεί…