
ΚΑΙΡΟΣ: Καύσωνας μέχρι την Πέμπτη
Με καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες στα όρια καύσωνα θα κυλήσει η μέρα. Τις μεσημβρινές με απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, μικρής γενικά διάρκειας, σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org
ΚΥΡΙΑΚΗ: Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, φτάνοντας στα 3 – 4 Μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά στα 5 Μποφόρ.
Στο Ανατολικό – Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Εύβοια, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, φτάνοντας στα 4 – 5 και τοπικά στα 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 – 37 και τοπικά στους 38 βαθμούς, ενώ στα δυτικά ηπειρωτικά τοπικά μέχρι τους 39 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά η θερμοκρασία θα είναι 2 – 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 24 – 26 βαθμούς.
Διαβάστε επίσης: Ούτε οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε καλοκαιρινές διακοπές φέτος
ΔΕΥΤΕΡΑ: Προβλέπεται καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες, σε συνθήκες καύσωνα. Τις θερμές ώρες υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, μικρής διάρκειας, σε ορεινά τμήματα της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, αλλά θα αρχίσουν να γυρνούν σε δυτικές διευθύνσεις, πρώτα από τα δυτικά, φτάνοντας στα 3 – 4 και τοπικά στο Ιόνιο στα 5 Μποφόρ.
Στα ανατολικά θα παραμείνει το βοριαδάκι, το οποίο θα φτάσει στα 3 – 4 και τοπικά 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στους 37 – 38 και τοπικά στους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ, πολύ τοπικά, σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (κλειστούς κάμπους) ακόμη και τους 40 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 2 – 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 24 – 26 βαθμούς.
ΤΡΙΤΗ: Ηλιόλουστος καιρός με αρκετή ζέστη, σε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις και θα φτάσουν στα 3 – 4 και τοπικά στα 5 Μποφόρ, ενώ τοπικά στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα παραμείνει το βόρειο ρεύμα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 38 – 39 και τοπικά στους 40 βαθμούς (πολύ τοπικά, σε κλειστούς κάμπους, ακόμη και στους 41 – 42 βαθμούς). Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 25 – 27 βαθμούς, ενώ στις αστικές περιοχές ακόμη και στους 28 βαθμούς.
Διαβάστε επίσης: Νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων – Τι αλλάζει
ΤΕΤΑΡΤΗ: Η θερμή εισβολή φαίνεται να κορυφώνεται. Υπάρχει μικρή πιθανότητα τις θερμές ώρες να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι μικρής διάρκειας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακά, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς στα δυτικά και στα βορειοδυτικά και θα αρχίσουν να ενισχύονται, φτάνοντας στα 3 – 5 και τοπικά στα 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο τοπικά θα φτάσουν και στα 7 Μποφόρ.
Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από ίδιες διευθύνσεις και με τις ίδιες εντάσεις, αλλά από το απόγευμα και μετά θα γυρίσουν σταδιακά σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, αρχικά στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 – 39 και τοπικά στους 40 βαθμούς, ενώ στις ευαίσθητες, κλειστές ηπειρωτικές περιοχές και σε κλειστούς κάμπους ακόμη και στους 41 – 42 βαθμούς.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές δεν θα πέσουν κάτω από τους 26 βαθμούς, ενώ στις αστικές περιοχές θα είναι ελαφρώς υψηλότερες, στους 27 – 28 βαθμούς.
Από την Πέμπτη, οι βοριάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα και θα ρίξουν τη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα την Παρασκευή και θα διατηρηθεί σε αυτά μέχρι και τις 14 του μηνός.
Αναμένεται αστάθεια (όχι γενικευμένες βροχές) στα κεντρικά και βόρεια στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς θα επανέλθει, καθώς θα μπουν τα μελτέμια, τα οποία και θα διατηρηθούν κυρίως στο Αιγαίο και στα υπόλοιπα ανατολικά προσήνεμα τμήματα.