Η Γαλλία «πέταξε» για τα ημιτελικά, 2-0 το γενναίο Μαρόκο!

Η Γαλλία «πέταξε» για τα ημιτελικά, 2-0 το γενναίο Μαρόκο!

Η Γαλλία είναι ξανά εδώ!

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 και φιναλίστ του 2022 έκλεισε θέση στην τετράδα του Μουντιάλ 2026 για τρίτη σερί διοργάνωση, επικρατώντας με 2-0 του Μαρόκου στον πρώτο μεγάλο προημιτελικό που διεξήχθη στο Boston Stadium. Σε ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση, χαμένο πέναλτι και μεγάλες συγκινήσεις, η κλάση του Κιλιάν Μπαπέ έκανε ξανά τη διαφορά, οδηγώντας τους «Τρικολόρ» ένα βήμα πιο κοντά στη διατήρηση των κεκτημένων στην παγκόσμια ελίτ.

Μοιραίος και… λυτρωτής ο Μπαπέ

Το πρώτο ημίχρονο είχε εξαιρετικό ρυθμό, με το Μαρόκο να κλείνει υποδειγματικά τους χώρους και τη Γαλλία να πιέζει ασφυκτικά με την επιθετική της τριάδα. Η χρυσή ευκαιρία για το συγκρότημα του Ντιντιέ Ντεσάν ήρθε στο 27ο λεπτό. Μετά από ανατροπή του Μπαπέ από τον Νουσάρ Μαζράουι στην περιοχή, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα, μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε μετά από μια μακρά τρίλεπτη εξέταση από το VAR. Ο Κιλιάν Μπαπέ ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Γιασίν Μπουνού δήλωσε «παρών», αποκρούοντας εντυπωσιακά το μάλλον χαλαρό σουτ του Γάλλου σταρ και κρατώντας το μηδέν μέσα σε αποθέωση.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γάλλος σούπερ σταρ πήρε το όπλο του και απάντησε στις επικρίσεις. Στο 60ό λεπτό, μετά από πάσα του Ντεζιρέ Ντουέ στην αριστερή πλευρά της περιοχής, ο Μπαπέ με ένα ασύλληπτο φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Μπουνού για το 1-0, ξεσπώντας σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Πριν το Μαρόκο προλάβει να ανασυνταχθεί, η Γαλλία χτύπησε ξανά. Στο 66′, εκμεταλλευόμενος τον κενό χώρο από την κίνηση-δόλωμα του Μπαπέ, ο Ουσμάν Ντεμπελέ πήρε την μπάλα, προχώρησε και με ένα χαμηλό, δυνατό σουτ νίκησε τον Μπουνού (ο οποίος βρήκε λίγο την μπάλα αλλά δεν την ανέκοψε) για το 2-0, «κλειδώνοντας» πανηγυρικά τη νίκη.

Μοναδικό μελανό σημείο για τους Γάλλους ήταν η αναγκαστική αλλαγή του Μπαπέ στο 77ο λεπτό λόγω ενός χτυπήματος στον αστράγαλο, με το ιατρικό επιτελείο να του τοποθετεί άμεσα πάγο για προληπτικούς λόγους.

Η κυριαρχία στους αριθμούς

Αν και οι Μαροκινοί είχαν την οριακή κατοχή της μπάλας (52% έναντι 48%), η Γαλλία ήταν καταιγιστική και πολύ πιο ουσιαστική στην τελική προσπάθεια. Οι «Τρικολόρ» ολοκλήρωσαν το ματς με 22 τελικές προσπάθειες (9 στην εστία), έχοντας ήδη 13 από το πρώτο ημίχρονο. Την ίδια στιγμή, η εξαιρετική αμυντική λειτουργία των Saliba και Upamecano περιόρισε το Μαρόκο σε μόλις 5 τελικές (1 στην εστία). Η μοναδική φορά που απειλήθηκαν σοβαρά οι Γάλλοι ήταν από μια λανθασμένη απομάκρυνση του Upamecano που παραλίγο να κρεμάσει τον Μενιάν, καθώς και από μια κεφαλιά του Ελ Αϊναουί στο 84′ που κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων.

Το βλέμμα στο Photofinish

Το Μαρόκο αποχαιρετά το τουρνουά με το κεφάλι ψηλά, όντας η τελευταία αφρικανική ομάδα που παρέμεινε στη διοργάνωση, έχοντας κερδίσει ξανά τον σεβασμό του ποδοσφαιρικού πλανήτη για τη μαχητικότητά του. Η Γαλλία, από την άλλη, επιβεβαιώνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και περιμένει πλέον στα ημιτελικά τον νικητή του μεγάλου ευρωπαϊκού ντέρμπι ανάμεσα σε Ισπανία και Βέλγιο, με τον Μπαπέ να οδηγεί ταυτόχρονα την κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι, έχοντας φτάσει τα 8 γκολ στο τουρνουά.

Φωτο: Ψηφιακή απεικόνιση / paron.gr