Έργα ακούνε, αλλά έργα δεν βλέπουνε στη δυτική πλευρά της Αττικής

Έργα ακούνε, αλλά έργα δεν βλέπουνε στη δυτική πλευρά της Αττικής

–Από όσα εξαγγέλθηκαν, μόνο ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά δείχνει να προχωράει, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπήκαν στην… κατάψυξη

Όλο για έργα ακούμε σε αυτήν τη χώρα, όμως έργα δεν βλέπουμε. Το ότι τα έργα που εξαγγέλλονται, αλλά δεν γίνονται, αφορούν παρεμβάσεις που θα ανακούφιζαν και θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση σε περιοχές που βρίσκονται στον Δυτικό Πειραιά και στη Δυτική Αττική ας πούμε ότι είναι απλά μια σύμπτωση, που όμως επαναλαμβάνεται, και αυτό αδυνατίζει τον χαρακτηρισμό.

Αν δεν είναι σύμπτωση, όμως, τι είναι; Επιλογή, προφανώς. Οι περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Χαϊδαρίου, της Ελευσίνας είναι η… πίσω αυλή της Αττικής και έτσι αντιμετωπίζεται από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Αν θυμηθούμε πρόχειρα κάποια μεγάλα έργα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στην Αττική και μετά μπήκαν στο… χρονοντούλαπο και ξεχάστηκαν, θα δούμε ότι όλα ή έστω τα πιο πολλά είναι στις συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Οι αυθαιρεσίες στη Μύκονο συνεχίζονται, αλλά εκείνοι που τις έκαναν κυκλοφορούν ανενόχλητοι

Όπως για παράδειγμα το έργο που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ίδρυση πάρκου καινοτομίας στον χώρο των Λιπασμάτων, η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, που έχει… στοιχειώσει εδώ και 55 χρόνια, ο ανισόπεδος κόμβος Σκαραμαγκά, που εδώ και 25 χρόνια γίνεται και ακόμα δεν έχει… ξεκινήσει, τα κέντρα logistics, που είχε εξαγγείλει πάλι ο κ. Μητσοτάκης, στο Σχιστό σε συνεργασία με την Εκκλησία κ.λπ.

Το μόνο που προχώρησε ήταν η εκχώρηση του λιμανιού στην Cosco, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται πλήθος έργων, τα οποία επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τις περιοχές και υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Δηλαδή, εκείνα που συντελούν στην ανάπτυξη των περιοχών δεν γίνονται, ενώ εκείνα που τις υποβαθμίζουν ολοκληρώνονται με ταχύτητα φωτός.

Ένα έργο που έχουν… ξεθάψει για μία ακόμα φορά είναι η ολοκλήρωση του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά, που αναμένεται να δώσει πολλές κυκλοφοριακές ανάσες, αν τελικά γίνει.

Διαβάστε επίσης: drones κατά της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας σε δήμους της Αττικής

Στο έργο αυτό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος σε πρόσφατη ημερίδα του ΣΔΙΤ Forum, καθώς ισχυρίστηκε ότι μπήκε σε τροχιά υλοποίησης και ανακοίνωσε ότι παράλληλα με αυτό θα γίνει και ο νέος οδικός άξονας που θα συνδέει την Ελευσίνα, από το ύψος της Αττικής Οδού, με τα Οινόφυτα και θα αποσυμφορήσει την κίνηση στον Κηφισό.

Η χρηματοδότησή του θα γίνει στο πλαίσιο του νέου θεσμού των Πρότυπων Προτάσεων, που, όπως είναι γνωστό, αναθεωρούνται. Για το συ­γκεκριμένο έργο έχει υποβάλλει Πρότυπη Πρόταση ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήδη από την άνοιξη του 2023.

Να σημειώσουμε ότι το «ΠΑΡΟΝ», εδώ και δυόμισι χρόνια, έχει αναφερθεί διεξοδικά στη χρησιμότητα του συγκεκριμένου έργου και στις κυκλοφοριακές… ανάσες που θα δώσει. Φαίνεται ότι η ιδέα αυτή, που τη συζητούσαν για χρόνια οι διάφοροι ειδήμονες, τελικά έγινε πρόταση και έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Μακάρι…

Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά θα υλοποιηθεί μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνοντας αρκετά από τα «ορφανά» σε χρηματοδότηση έργα του υπουργείου Υποδομών. Το έργο αφορά την αποπεράτωση παλιότερων ημιτελών παρεμβάσεων και νέους ανισόπεδους κόμβους σύνδεσης της Περιφερειακής Αιγάλεω με το Σχιστό και τη λεωφόρο Αθηνών.

Καθημερινά εκτιμάται ότι στην περιοχή κινούνται πάνω από 20.000 φορτηγά και μεγάλο μέρος από την εμπορική διακίνηση του λιμανιού του Πειραιά.

Οι τροποποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, που είναι και το σημείο- κλειδί, εγκρίθηκαν. Παράλληλα, κηρύχθηκαν και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, για να αποδοθούν οι χώροι στον μελλοντικό ανάδοχο. Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέσα στο 2026, τότε το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ο χρονικός ορίζοντας της σύμβασης κατασκευής, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις, είναι 36 μήνες. Παράλληλα, αυτό το διάστημα κλειδώνει και το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύψει το έργο, με περισσότερες πιθανότητες να είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το κόστος του έργου σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.

Ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά αφορά τη σύνδεση της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (ΕΟ) Αθηνών – Κορίνθου και την ολοκλήρωση του κόμβου Σκαραμαγκά. Επίσης… ζωντανεύει την ολοκλήρωση της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Αιγάλεω και του ημικόμβου Σκαραμαγκά, για τη σύνδεση της περιφερειακής με την ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου.

Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Εξαγορά ψήφων

Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ο υφιστάμενος ανισόπεδος κόμβος Σχιστού, θα κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος στα Ναυπηγεία, θα αναδιαμορφωθεί η ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου και η λεωφόρος Σχιστού στο τμήμα μεταξύ των παραπάνω κόμβων και θα υπάρξει μέριμνα για την κατασκευή του απαιτούμενου δικτύου συλλεκτήρων ομβρίων στην περιοχή.

Ο σκοπός του έργου είναι να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους οδηγούς που κινούνται στο Θριάσιο Πεδίο, μια περιοχή με ταχύτατη ανάπτυξη στον χώρο των logistics και της βιομηχανίας που σήμερα παρουσιάζει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ