Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.
O Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
Είναι προφανές λοιπόν ότι κανείς μέσα στην Τουρκία δεν μπορεί να αντισταθεί στον Ερντογάν και στο απολυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με πρόφαση το αποτυχημένο σε βάρος του πραξικόπημα. Ελέγχει, μετά από διώξεις χιλιάδων, πλήρως τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη και το Τύπο. Και ότι δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη λόγω της φύσης τους, όπως τα social media, απειλεί να τα κλείσει.
Οι αντιδράσεις και οι προειδοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί ως τώρα είναι πολλές. Εκτός από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας, του έχουν ζητήσει να μην προχωρήσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Unesco.
Το τι τελικά και πως θα το κάνει κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή.
Με πληροφορίες απο το hellajournal.gr