Κέρδη λόγω… νερού!

Κέρδη ύψους 993 εκατ. ευρώ είχε πέρυσι η ΔΕΗ, όπως καταχωρίζεται στον ισολογισμό της του 2009. Έτσι, μαζί με την Εθνική Τράπεζα είναι οι πλέον εύρωστες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.
Ωστόσο την ευημερία της η ΔΕΗ, που σημειωτέον το 2008 εμφάνιζε ζημίες, την οφείλει στο… νερό! Γιατί, λόγω της υψηλής βροχόπτωσης και του χιονιού, τα δύο τελευταία χρόνια τα φράγματα υπερχείλισαν και παραγόταν ρεύμα απ’ όλους τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, χωρίς κόστος! Εκεί δηλαδή που ο κόσμος λέει το νερό νεράκι, η ΔΕΗ λέει το ευρώ ευράκι!
Η λειτουργία ανελλιπώς και στον μέγιστο βαθμό απόδοσης των υδροηλεκτρικών σταθμών είχε αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια ρεύματος και να μη χρειαστεί η ΔΕΗ να κάνει εισαγωγή από τη Βουλγαρία. Για τον ίδιο λόγο, δεν χρειάστηκε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το 2009 να πάρει 450.000.000 κυβικά μέτρα λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με το 2008! Συν το γεγονός ότι λόγω της κρίσης μειώθηκε κατά 4-5% η οικιακή κατανάλωση και κατά 20% η κατανάλωση στη βιομηχανία.
Έτσι, με τα φυσικά φαινόμενα κατά κύριο λόγο και με την κρίση δευτερευόντως η ΔΕΗ κατάφερε να εμφανίσει κέρδη κοντά 1 δισ. ευρώ το 2009!
Βέβαια το ότι είχε κέρδη-ρεκόρ δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί το τιμολόγιό της. Κάθε άλλο! Ο καλός καιρός είναι μόνο για τη ΔΕΗ, βλέπετε. Γιατί εμείς έχουμε τον… κακό μας τον καιρό! Μέχρι πότε άραγε;