
Το… Δικαίωμα στη Σιωπή…: Ο Τζιτζικώστας θα έχει ρόλο στη διαδοχή Μητσοτάκη
Ο Τζιτζικώστας θα έχει ρόλο στη διαδοχή Μητσοτάκη
Mε τη Νέα Δημοκρατία και την Κεντροδεξιά ευρύτερα να έχουν εισέλθει στην αναπόφευκτη τροχιά της επόμενης μέρας, μετά την αποχώρηση του σημερινού πρωθυπουργού, μια σειρά από στελέχη πρώτης γραμμής κινείται… διακριτικά, γνωρίζοντας ότι, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της σημερινής κυρίαρχης πολιτικής παράταξης.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποτελεί πιθανότατα την περισσότερο χαρακτηριστική περίπτωση. Ο έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση… έπαθε και έμαθε από την πρόωρη υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το 2015, και σήμερα είναι περισσότερο προσεκτικός.
Θα έχει ρόλο στη διαδοχή Μητσοτάκη. Το γνωρίζει. Όπως το γνωρίζουν και τα μεγάλα αλλά και τα μεσαία στελέχη της Κεντροδεξιάς.
Ο Μητσοτάκης… ξέχασε την πολυετή συμπόρευση με Σαμαρά
Στην τελική ευθεία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως αφετηρία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, το υπό ίδρυση νέο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά λειτουργεί ως διαρκής και σύνθετος πονοκέφαλος για τη Νέα Δημοκρατία, και πρωτίστως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.
Ο σημερινός πρωθυπουργός θέλει να… ξεχάσει την πολυετή συμπόρευσή του με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τον ανέδειξε στις κυβερνήσεις του, απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, και στη συνέχεια ουσιαστικά τον εξέλεξε πρόεδρο της ΝΔ, στη μάχη του 2016 με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς η δική του στήριξη ήταν η πλέον καθοριστική για την έκβαση της αναμέτρησης.
Δεν βρίσκει κόμμα η Δημαδάμα, μετά την «προδοσία» και τη συμπόρευση με Μητσοτάκη
Η Ζέφη Δημαδάμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα «άστεγων» στη σημερινή πολιτική ζωή, καθώς οι επιλογές που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν καθιστούν περίπου… απαγορευτική την εξεύρεση κόμματος με το οποίο να είναι υποψήφια στις εκλογές.
Παρόλο που αναδείχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, τη στήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά την προώθησε σε αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου, η Ζέφη Δημαδάμα επέλεξε να συμπορευθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα τώρα να εισπράττει την κατηγορία της «προδοσίας».
Το σύστημα Μητσοτάκη την… άδειασε. Και το τραύμα δεν επουλώνεται.
Η σταθερότητα ως συνώνυμο της παρακμής και της φτωχοποίησης
Το διακύβευμα της «σταθερότητας», στο οποίο επιμένει και το οποίο διατρανώνει με ένταση στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύεται πλέον από… δεύτερες σκέψεις, ακόμη και από μέλη του επιτελείου εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και από επιστήμονες της επικοινωνίας που έχουν αναλάβει να… βοηθήσουν την επανεκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.
Οι περισσότερο προβληματισμένοι από τους τελευταίους επισημαίνουν με έκδηλη αγωνία ότι τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων «διαβάζει» τη σταθερότητα ως συνώνυμο της συνολικής παρακμής που διαπιστώνει για τη χώρα. Και, ακόμη χειρότερα, της προσωπικής φτωχοποίησης…
Η αυτοδυναμία συγκεντρώνει το αίτημα για κάθαρση (και πολιτική αλλαγή)
Περί αυτοδυναμίας ο λόγος στις δημοσκοπήσεις, με τους επιστήμονες που δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά τους να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραπέμπει σε… ουτοπία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν αύριο.
Αντιθέτως, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι αυτοδυναμία συγκεντρώνουν δυο κοινωνικά αιτήματα με μαζικό αποτύπωμα. Το αίτημα για κάθαρση στον δημόσιο βίο, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκάλυψε η Λάουρα Κοβέσι, και το αίτημα για πολιτική αλλαγή, που υποσυνείδητα αφορά την αλλαγή… πρωθυπουργού.
Τα ισχυρά ερείσματα Σαμαρά στην Αυτοδιοίκηση
Η έκδηλη αγωνία που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κομματική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για το υπό ίδρυση κόμμα του Αντώνη Σαμαρά ενισχύεται από την παραδοχή ότι ο μεσσήνιος πολιτικός έχει… πατήματα σε κρίσιμους χώρους.
Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε εν ενεργεία περιφερειάρχες και δημάρχους, καθώς και σε δημοτικούς συμβούλους, με… στρατούς ψηφοφόρων να τους ακολουθούν. Και αυτό τον καθιστά περισσότερο επικίνδυνο για τη στρατηγική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεπεράσει το όριο του 25%.
Πόλος έλξης το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Με φόντο τη διαγραφόμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και την προοπτική να κλείσει ο κύκλος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το ψηφοδέλτιο της γαλάζιας παράταξης για τις επόμενες ευρωεκλογές μοιάζει με… πόλο έλξης.
Αρκετοί εν ενεργεία υπουργοί, και πολύ περισσότεροι εν ενεργεία βουλευτές, θα επιδιώξουν να μετακινηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ανανεώσουν την πολιτική προοπτική τους, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κεντροδεξιά θα έχει υποστεί συρρίκνωση της κοινωνικής απήχησής της.
Έχει σημασία, λοιπόν, ποιος θα είναι ο… τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.