θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: «Ο βασιλιάς πεθαίνει»…

θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ: «Ο βασιλιάς πεθαίνει»…

Τον περασμένο Αύγουστο, ο δήμαρχος Αρριανών Ερντέμ Χουσεΐν διοργάνωσε στα όρια του Δήμου του –προπύργιου του τουρκικού επεκτατισμού στην ελληνική Θράκη (για να μην ξεχνιόμαστε)– το γνωστό τουρκοπανηγύρι με την… κωδική ονομασία «Αλάν Τεπέ». Εκδήλωση κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο, με προσκεκλημένους όλους τους εκπροσώπους του «καθεστώτος» εντός των τειχών και με την υποχρεωτική παρουσία εκπροσώπου της γείτονος – από την Αδριανούπολη, εν προκειμένω.

Οι μουσαφίρηδες, μάλιστα, πρόσφεραν ως δώρο στον δήμαρχο… δύο τουρκικές σημαίες. Αυτό, από μόνο του, είναι ένα μείζον ζήτημα. Ένας εκπρόσωπος τουρκικού δήμου προσφέρει σε έναν δήμαρχο ενός ελληνικού δήμου τη σημαία της χώρας του…

Έχει όμως και… καλύτερο, αφού ο συγκεκριμένος δήμαρχος ασπάστηκε αυτήν τη σημαία…

Το γεγονός, αποτυπωμένο σε φωτογραφικό ενσταντανέ, δημοσιεύεται από την ιστοσελίδα της Κομοτηνής Rodopi Press, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Δηλαδή, αυτή η πράξη δεν προκάλεσε μια κάποια εντύπωση σε κανέναν από αυτούς που συνηθίζουμε να αποκαλούμε θεσμικούς εκπροσώπους ούτε σε κάποια Αρχή. Είναι, δηλαδή, φυσιολογική, έννομη και… πολιτικώς ορθή!

Από τη μία έχουμε έναν δήμαρχο προσανατολισμένο απροκάλυπτα στην Τουρκία και στις επιδιώξεις της και από την άλλη μια Ελληνική Πολιτεία που όχι μόνο δε βρίσκει τίποτα το μεμπτό σε όλη αυτήν τη δυστοπική κατάσταση που καλλιεργείται χρόνο με τον χρόνο, αλλά την ενισχύει κιόλας, επιχορηγώντας την είτε με τη δωρεά πυροσβεστικού οχήματος, όπως πρόσφατα έπραξε η ΚΕΔΕ, είτε με τη χρηματοδότηση μέσα από το περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του δήμου, όπως έπραξε, επίσης προσφάτως –και μετά τον… ασπασμό–, η ΠΑΜΘ.

Βεβαίως, οι παραπάνω ενέργειες δεν γίνονται στο όνομα του κ. Ερντέμ Χουσεΐν, αλλά απευθύνονται στον δήμο και στους δημότες του. Όμως, αφενός, το τάιμινγκ είναι καθοριστικό, αφετέρου, το ίδιο και η πρόθεση. Διότι, ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, πρωτίστως οφείλουν να σέβονται τους φορείς που εκπροσωπούν, ακολούθως να τους υπερασπίζονται και τέλος να τους τιμούν.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον ασπασμό, όπως έγινε γνωστό, έχει ξεκινήσει (έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση) πειθαρχική διαδικασία από το υπουργείο Εσωτερικών σε βάρος του κ. Χουσεΐν. Επίσης, για το ίδιο θέμα, κυκλοφόρησε και μια καταγγελτική ανακοίνωση, η οποία πιστώνεται στην ΚΕΔΕ.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι, εάν ζούσε ο Ιονέσκο, θα μας είχε κάνει πρωταγωνιστές.

Δυστυχώς, όμως, μας έχει αφήσει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να… γευτούμε την παγκόσμια αποθέωση.

Απλώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρόβες σε… όλο το θεατρικό ρεύμα, ανεξαιρέτως.

Μέχρι εξαντλήσεως…

«Βία και νοθεία»…

Και τα παράλογα συνεχίζονται… Στο στόχαστρο του συγκεκριμένου δημάρχου μπήκε και μία αναπληρώτρια νηπιαγωγός, η οποία πέρυσι υπηρέτησε στο Νηπιαγωγείο του Πάσσου, οικισμού του Δήμου Αρριανών.

Η εικόνα του σχολείου ήταν αποκαρδιωτική και επικίνδυνη για μικρά παιδιά, οπότε η ίδια και οι συναδέλφισσές της ζήτησαν τη συνδρομή των τοπικών αρχών (του δήμου και όχι μόνο…), ωστόσο αυτές αδιαφόρησαν και γι’ αυτό απευθύνθηκαν σε χορηγούς. Το Ίδρυμα Αιγέας ανέλαβε συνολικά το έργο και έτσι ο περίβολος έγινε ένας σύγχρονος σχολικός αυλόγυρος.

Τότε, ο δήμαρχος ανακοίνωσε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το… έργο στο Νηπιαγωγείο του Πάσσου. Με άλλα λόγια, το οικειοποιήθηκε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Όταν η συγκεκριμένη νηπιαγωγός προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, τα σχόλιά της σβήστηκαν, ενώ ο κ. Χουσεΐν την απείλησε με μηνύσεις.

Παράλληλα, παρουσίασε αποφάσεις αποδοχής της δωρεάς ως απόδειξη ότι ο Δήμος έκανε το έργο, χαρακτήρισε ανεύθυνους όσους μίλησαν δημόσια, στοχοποίησε υπαλλήλους που μίλησαν ανοιχτά για το θέμα και έπαιξε και το γνωστό… χαρτί, αυτό της «προσπάθειας διάσπασης της μειονότητας».

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές από δήμαρχο της μειονότητας. Στο ίδιο πλαίσιο… έπαιξε και ο κ. Οντέρ Μουμίν ως δήμαρχος Ιάσμου, ο οποίος έφερε τον δήμο στα πρόθυρα της διάλυσης, απολύοντας υπαλλήλους γιατί τους θεωρούσε γκιουλενιστές, βάζοντας λουκέτο σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και αφήνοντας στο κρύο τους μαθητές των σχολείων στα όρια της διοικητικής του ευθύνης, μέχρι τελικώς να παυθεί από τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι στον κ. Μουμίν δόθηκε η δυνατότητα να παραιτηθεί πριν καρατομηθεί, και αυτό αποτελεί ένα καθαρό δείγμα της… φιλοσοφίας που διέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Βίοι παράλληλοι…

Εν τω μεταξύ, όσο οι αρμόδιοι θα είναι απασχολημένοι με το… πέταγμα του χαρταετού, οι εγκάθετοι θα συνεχίσουν να εργάζονται, διαμορφώνοντας και ενισχύοντας το παράλληλο σύμπαν, με στόχο την… ενοποίησή τους σε ένα, το δικό τους.

Ομάδα μελών του παραρτήματος νεολαίας της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης επισκέφθηκε, λέει, το «Teknofest» στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται, όπως μαρτυρά και η… ελληνοαγγλική σύντμηση, για ένα φεστιβάλ τεχνολογίας. Την αντιπροσωπεία… παρέλαβε ο γνωστός Χασάν Κιουτσούκ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης». Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκοφυλλάδας άκρως εξαρτώμενης από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή: «Καλωσόρισε τους νέους και είχε μια φιλική συνομιλία μαζί τους, τονίζοντας τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης των ‘‘Τούρκων’’ της ‘‘Δυτικής Θράκης’’, δίνοντας, παράλληλα, συμβουλές για το μέλλον τους».

Βέβαια, το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε στο φεστιβάλ αλλά και στις υποχρεωτικές νουθεσίες του Κιουτσούκ, καθώς η ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί… ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης (βλέπε «Γκόου Τουρκιγιέ»).

Μεταξύ άλλων, η… τουρνέ περιλάμβανε βόλτα στους πολύχρωμους δρόμους της συνοικίας Μπαλάτ (ήταν το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, και η επιλογή κανονικά θα… έπρεπε να βάλει τους διοργανωτές της εκδρομής σε περιπέτειες) αλλά και βραδινή ξενάγηση στον Βόσπορο, ενώ τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού επισκέφθηκαν το Miniaturk, το μεγαλύτερο πάρκο μινιατούρων στον κόσμο, και φυσικά το Μουσείο Ιστορίας Panorama 1453 (πώς αλλιώς;).

Εννοείται πως η επιλογή των σημείων καθόλου τυχαία δεν είναι, αφού οι διοργανωτές ήθελαν να αναδείξουν αλλά και να εμφυσήσουν στους νέους την ιδέα της «ισχυρής Τουρκίας».

Άλλωστε και στο ευχαριστήριο μήνυμα του Παραρτήματος Νεολαίας επισημαίνεται ότι «τέτοιες δραστηριότητες αυξάνουν τις γνώσεις των νέων και ενισχύουν τους δεσμούς τους με τις εθνικές και πνευματικές αξίες»…

Και ο νοών νοείτω…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ