
Πυροσβεστικό Σώμα: «Θωρακίζεται» η θάλασσα με πέντε νέα ταχύπλοα σκάφη RAFNAR
Σε μια σημαντική ενίσχυση του επιχειρησιακού του στόλου προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα, παραλαμβάνοντας σήμερα πέντε υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη RAFNAR FIFI 45. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη θαλάσσια πυρόσβεση και διάσωση στις ελληνικές θάλασσες, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια λιμένων και νησιωτικών περιοχών.
Η εκδήλωση παραλαβής έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Πειραιά, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Τα νέα αποκτήματα, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αποτελούν «αιχμή του δόρατος» για την Πολιτική Προστασία. Με μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και αυτονομία που ξεπερνά τα 250 ναυτικά μίλια, τα ελληνικής κατασκευής σκάφη της RAFNAR Hellas μπορούν να επιχειρούν ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έδωσε το στίγμα της εθνικής ευθύνης πίσω από αυτή την επένδυση. «Η ισοτιμία στην ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών μας, ανεξαρτήτως του πού διαβιούν, είναι συνταγματική μας υποχρέωση», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα σκάφη θα καλυψουν άμεσα τις ανάγκες των λιμένων Πειραιώς, Ηρακλείου, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει σύνθετες λύσεις, σημειώνοντας πως ο στόλος θα φτάσει σύντομα τα 27 σκάφη. Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας ότι τα νέα μέσα μειώνουν τον επιχειρησιακό κίνδυνο για τους πυροσβέστες που καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις υπό πίεση. Στην τελετή, που περιλάμβανε αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, επιβεβαιώνοντας τη συλλογική στήριξη στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, στάθηκε στον προηγμένο εξοπλισμό των σκαφών, που περιλαμβάνει θερμικές κάμερες για επιχειρήσεις τη νύχτα και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών. Η παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, αλλά και πλήθους εκπροσώπων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε τη βαρύτητα της επένδυσης για την εθνική ασφάλεια και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Κεφαλογιάννη ΕΔΩ