
Ευρωπαϊκό θρίλερ στην παράταση: Στη League Phase του Europa ο Ολυμπιακός, στα playoffs του Conference ο Παναθηναϊκός
Νύχτα γεμάτη ένταση, συγκινήσεις και παράταση ήταν η αποψινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός, αν και προηγήθηκε στην Ολλανδία κόντρα στη NEC Nijmegen, λύγισε στην παράταση παίζοντας με δέκα παίκτες και ηττήθηκε με 2-1, παίρνοντας οριστικά το εισιτήριο για τη League Phase του UEFA Europa League. Την ίδια ώρα στη Σόφια, ο Παναθηναϊκός έδωσε τεράστια μάχη, χρειάστηκε επίσης τον επιπλέον χρόνο, αλλά επικράτησε με 2-1 της ΤΣΣΚΑ 1948 χάρη στο λυτρωτικό γκολ του Σίριλ Ντέσερς, σφραγίζοντας την πρόκριση για τα playoffs του UEFA Conference League.
Λύγισε με δέκα ο Ολυμπιακός στο Ναϊμέγκεν
Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει το κεφάλι στο σκορ στην Ολλανδία κόντρα στη NEC Nijmegen στη ρεβάνς του 0-0 του «Γ. Καραϊσκάκης», δεν μπόρεσε να σφραγίσει την πρόκριση στα Playoffs του UEFA Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 2-1 στην παράταση και πλέον θα αγωνιστούν στη League Phase του UEFA Europa League.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να πιέζουν και να έχουν δοκάρι μόλις στο 9ο λεπτό με τον Μπίσοφ, ενώ ο Πόποβιτς χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια και στο 22′ σε σουτ του Σερί. Οι Πειραιώτες απείλησαν στο 40′ με τον Μαρτίνς μετά από κάθετη του Σα, όμως το 0-0 παρέμεινε μέχρι το ημίχρονο.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στα 45 δευτερόλεπτα. Ο Σα γύρισε την μπάλα, ο αντίπαλος τερματοφύλακας απέκρουσε ασθενώς και ο Ελ Κααμπί στην επαναφορά έγραψε το 0-1. Η Nijmegen αντέδρασε, πίεσε και τελικά βρήκε την ισοφάριση στο 70′ με προβολή του Λίνσεν. Δέκα λεπτά αργότερα, η αριθμητική ισορροπία άλλαξε, καθώς ο Φορτούνης αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα μέσω VAR, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να αγωνιστεί για 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο.
Στην παράταση, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τεράστια ευκαιρία στο 94′ με τον Ρόκα, όμως στο 95′ οι Ολλανδοί βρήκαν το γκολ της νίκης με πλασέ του Μορ μετά από αναταραχή στην περιοχή, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.
NEC Nijmegen (Ντικ Σρέντερ): Ορτέγκα, Στορμ, Σάντλερ (35′ Περέιρα), Φόνβιλ, Ουάισα (30′ Μορ – 106′ Κερς), Νέγιασμιτς, Τάντιτς, Λέμπρετον (106′ Νούιτινκ), Σέρι, Μπίσοφ (88′ Σιρχάους), Λίνσεν (106′ Μοντέιρο).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πόποβιτς, Ροντινέι, Ρέτσος (103′ Σμαΐλοβιτς), Πιρόλα, Μπρούνο, Γκαρθία (72′ Σιπιόνι), Έσε, Σα (61′ Μουζακίτης – 103′ Τσικίνιο), Μαρτίνς (72′ Ρόκα), Ζότα Σίλβα (15′ Φορτούνης), Ελ Κααμπί.
«Πράσινη» απόδραση και πρόκριση στη Σόφια
Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να καταθέσει ψυχή στη Σόφια, αλλά τα κατάφερε. Επικράτησε 2-1 της ΤΣΣΚΑ 1948 στην παράταση και έκλεισε θέση για τα playoffs του UEFA Conference League, εκεί όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα αποκλειστεί από το ζευγάρι Μπεσίκτας – Χράντετς Κράλοβε.
Η ομάδα του Τζέικομπ Νίστρουπ μπήκε στο γήπεδο με αποφασιστικότητα και, παρά τις ευκαιρίες των Βουλγάρων, فرض τον ρυθμό της. Η υπεροχή του Τριφυλλιού καρποφόρησε στο 60ο λεπτό, όταν ο νεοαποκτηθείς Λιβάι Γκαρσία έκλεψε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή και με άψογο πλασέ στο ντεμπούτο του άνοιξε το σκορ. Οι Πράσινοι έχασαν ευκαιρίες να «καθαρίσουν» το ματς, όμως στο 87′ η ΤΣΣΚΑ 1948 ισοφάρισε με τον Ντβάλι, στέλνοντας την αναμέτρηση στην παράταση.
Εκεί μίλησε η κλάση και η επιστροφή του μεγάλου άτυχου της περασμένης σεζόν. Στο 94′, έπειτα από εξαιρετική συνεργασία Κυριακόπουλου και Γιάγκουσιτς, ο Σίριλ Ντέσερς εκτέλεσε από κοντά, σκοράροντας στην επανεμφάνισή του μετά από 240 ημέρες και χαρίζοντας μια σπουδαία πρόκριση μπροστά σε 1.600 οπαδούς του Παναθηναϊκού.
ΤΣΣΚΑ 1948: Μαρίνοφ, Μεδίνα (106’ Γκρίβιτς), Χόφμαν, Ντβάλι, Γκάσεβιτς, Μασιέλ, Κουεγιάρ (101’ Κρεμπς), Ζεμζεμί (71’ Φράνκο), Ρούσεφ (83’ Σομπρέρο), Μέγερ (83’ Βιτάνοφ), Α. Ίλιεφ (65’ Ντιαλό).
Παναθηναϊκός: Πένια, Ντε Φράι, Κάτρης, Φαν Ντρόνγκελεν, Ζαρουρί (80’ Τουμπά), Κυριακόπουλος (105+1’ Κοντούρης), Καμαρά, Τσιριβέγια (88’ Τσέριν), Γκαρσία (65’ Γιάγκουσιτς), Αντίνο (88’ Ταμπόρδα), Ραστόντερ (65’ Ντέσερς).
Διαβάστε ακόμη στο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»