
ΚΕΕΕ: Βυθίζεται στην ανυποληψία
[Ανάλεκτα]
Η φετινή Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Πάτρα άφησε πίσω της έναν μεγάλο προβληματισμό.
Το γεγονός ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησης δεν εμφανίστηκε στις εργασίες της συνέλευσης δεν πέρασε απαρατήρητο. Για πολλούς εκπροσώπους του επιμελητηριακού κόσμου, η απουσία αυτή δεν αποτελεί απλώς μια τυπική παράλειψη, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα για το πού βρίσκεται σήμερα η ιστορική Ένωση στον χάρτη των θεσμικών σχέσεων και της κυβερνητικής προσοχής.
Η ΚΕΕΕ, επί δεκαετίες πυλώνας θεσμικής εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, μοιάζει –σύμφωνα με τα σχόλια πολλών παρευρισκομένων– να βρίσκεται σε μια περίοδο ανυποληψίας και μειωμένης επιρροής. Η απουσία υπουργών θεωρήθηκε από ορισμένους ως μια έμμεση αλλά σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την παρούσα διοίκηση και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Ένωσης Γιάννη Βουτσινά. Το εάν αυτή η στάση αντανακλά βαθύτερες διαφωνίες ή απλώς μια συγκυριακή αδιαφορία μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο, η εικόνα που δημιουργήθηκε στην Πάτρα μόνο θετική δεν ήταν.
Η Γενική Συνέλευση της Πάτρας λειτούργησε ως καμπανάκι. Η διοίκηση καλείται πλέον να αποκαταστήσει σχέσεις, να ενισχύσει τη διαφάνεια –ακούστηκαν θέσεις για προγράμματα εκατομμυρίων– και να επαναφέρει την αξιοπιστία ενός θεσμού που ιστορικά αποτελεί τον συλλογικό εκφραστή της ελληνικής επιχειρηματικότητας.