
Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο
Η ειδησεογραφία της εβδομάδας που πέρασε, εκτός από τις εξελίξεις για το ρυπαρό και αποτρόπαιο θέμα της μαφίας των Χανίων, είχε δύο ακόμα συγκλονιστικές κοινωνικές ειδήσεις.
Η μία αφορούσε τον ηγούμενο της ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, κοντά στα Καλάβρυτα, ο οποίος πήγε να πουλήσει βυζαντινές εικόνες, που αποτελούν περιουσία του μοναστηριού, για 200.000 ευρώ και η άλλη, έναν διάσημο καρδιοχειρουργό στο «Ιπποκράτειο», που είχε κόψει… ταρίφα 3.000 – 5.000 ευρώ… για φακελάκι.
Οι τρεις αυτές ιστορίες έχουν κάτι κοινό, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι σε αυτό τον τόπο η διαφθορά, η σήψη, η βρωμιά έχουν παγιωθεί, έχουν φτάσει στο ταβάνι, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως η διαφθορά έχει φτάσει μέχρι τους κόλπους της Εκκλησίας. Ιερωμένοι, οι οποίοι πρέπει να είναι υπόδειγμα αρετής και σωφροσύνης, να δίνουν το παράδειγμα της υπευθυνότητας, της εντιμότητας, της απόλυτης καθαρότητας και διαφάνειας, διαπραγματεύονται την πώληση βυζαντινών εικόνων, ιερών κειμηλίων, ευαγγελίων, ακόμα και λειψάνων αγίων.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ακόμα και στα μοναστήρια η διαφθορά κάνει… πάρτι, η αγιοσύνη εξαγοράζεται, η θρησκεία γίνεται αντικείμενο αισχρής συναλλαγής. Για κοσμικούς, οι οποίοι βρίσκονται για διάφορους λόγους σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, μια τέτοια κακοήθεια, μια τέτοια καραμπινάτη παρανομία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, με την έννοια ότι ένας λαϊκός μπορεί να είναι ασεβής.
Για έναν μοναχό, όμως, που έχει γαλουχηθεί στην κοινοκτημοσύνη, στην ανιδιοτέλεια, στη μηδενική προσωπική περιουσία, ακόμα και η σκέψη να πουλήσει αντικείμενα της μονής στην οποία έχει αφιερωθεί είναι αδιανόητη. Όποιος προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια δεν έχει σχέση με την Εκκλησία, είναι όργανο του διαβόλου, όχι μόνο επειδή επιχειρεί να ξεπουλήσει αυτά που τάχθηκε και ορκίστηκε να φυλάει, αλλά επειδή διασύρει την Εκκλησία και δίνει λαβή για σχόλια και αρνητικές κριτικές.
Η γάγγραινα εξαπλώνεται και πλέον απειλεί την Ελλάδα
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τον επίδοξο Μητροπολίτη στην Κρήτη, ο οποίος είχε βγάλει στο… σφυρί λείψανα Αγίων, τώρα έχουμε τον ηγούμενο του Μεγάλου Σπηλαίου, που πήγε να πουλήσει εικόνες.
Η διάβρωση είναι ήδη μέσα στην Εκκλησία, και μάλιστα στα υψηλά κλιμάκια, όχι σε απλούς ιερείς. Η ηγεσία της Εκκλησίας έχει τον λόγο. Και συνάμα την ευθύνη να διαφυλάξει το γόητρο και την καλή μαρτυρία της Ορθοδοξίας.
Από τη στιγμή που και η Εκκλησία μπήκε στο κάδρο της διαφθοράς, σίγουρα δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε τούτη τη χώρα. Όλοι τα… παίρνουν, όλοι, πιασμένοι χέρι χέρι, σέρνουν το χορό της παρανομίας, των σκανδάλων, της διαπλοκής. Δεν φαίνεται να υπάρχει σωτηρία για τη χώρα.
Όλοι είναι βουτηγμένοι στη λάσπη. Η γάγγραινα εξαπλώνεται και πλέον απειλεί την Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι ορατός, αλλά δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Όλοι ασχολούνται με αυτά που τους συμφέρουν, που τους διασφαλίζουν λεφτά, καριέρες, θέσεις. Που να τους μείνει χρόνος για να ασχοληθούν με τη φυλή, με το έθνος. Λίγο τους νοιάζει.
Ας πάει και το παλιάμπελο…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ