
Χωρίς προϋπολογισμό θα μπει στο νέο έτος ο Δήμος Πειραιά
–Αυτήν την εβδομάδα θα περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα δημοτικά τέλη του 2026, που θα είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με άλλες χρονιές
Για πρώτη, ίσως, φορά στα δέκα και πλέον χρόνια της θητείας Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά θα μπει στον νέο χρόνο χωρίς προϋπολογισμό.
Κάτι που σημαίνει ότι έχουν αρχίσει τα δύσκολα για τον ιστορικό Δήμο και πως, αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, το μέλλον δεν θα είναι καθόλου ρόδινο.
Και είναι πραγματικά κρίμα για τον Γιάννη Μώραλη να συνδέσει το τέλος ενδεχομένως της θητείας του στον Πειραιά με μια τέτοια αποτυχία. Γιατί ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αν και σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, δοκιμάστηκε σε κορονοϊούς και capital controls και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο και τώρα που έχουν ισιώσει τα πράγματα φαίνεται να πελαγοδρομεί και να έχει χάσει την μπάλα.
Έτσι, φτάσαμε στο τέλος του 2025 και ο Δήμος Πειραιά δεν έχει κάνει προϋπολογισμό για το 2026. Θα λειτουργεί τους πρώτους μήνες στον… αυτόματο και στα τεταρτημόρια, οι υπάλληλοι θα αγωνιούν για το αν θα πληρωθούν, οι δημοτικές επιχειρήσεις για το αν θα λειτουργήσουν, οι υπηρεσίες για το πώς θα πορευθούν. Χωρίς προϋπολογισμό δεν υπάρχουν κωδικοί, δεν υπάρχουν κονδύλια, όλα γίνονται στα κουτουρού, στον αέρα, όλα είναι υπό αίρεση, υπό αμφισβήτηση, σε αμφιβολία.
Δεν θα ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, αυτή είναι δουλειά και υποχρέωση άλλων, όμως θα επισημάνουμε πως αυτά δεν είναι καλά δείγματα γραφής και δεν προδικάζουν τίποτα καλό για τον Δήμο.
Τα πρώτα μηνύματα για αυτά που έρχονται τα ένιωσαν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, καθώς μέχρι την Πέμπτη, που κλείναμε την ύλη, δεν είχαν πληρωθεί για τον προηγούμενο μήνα. Τελικά πληρώθηκαν την Παρασκευή, αλλά δέκα χρόνια πληρώνονταν κανονικά. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι έχουν να δουν τροφεία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, όλοι στηρίζουν με κάθε τρόπο το ραδιόφωνο, γιατί είναι περιουσία της πόλης και του Δήμου και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το κρατήσουν ζωντανό και να διατηρήσει τη θέση του στο στερέωμα των ερτζιανών.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστούν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να κλείσει ο προϋπολογισμός. Επειδή, όμως, υπάρχει μια σχετική διαδικασία, θα περάσει ο χρόνος και δεν θα γίνει προϋπολογισμός. Μετά τις γιορτές θα περάσει, αλλά μέχρι να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη θα είναι ήδη Φεβρουάριος. Οπότε, από το τέλος Φεβρουαρίου θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά ο Δήμος.
Ας ελπίσουμε αυτή η μικρή περιπέτεια να είναι η τελευταία που θα περάσει ο Πειραιάς και δεν θα χρειαστεί να… καρδιοχτυπήσουν άλλη φορά ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι αιρετοί. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι αντοχές ούτε τα περιθώρια.
