Χωρίς… εργαζομένους, γρανάζι (μεταρρυθμιστικό) δεν γυρνά

Χωρίς… εργαζομένους, γρανάζι (μεταρρυθμιστικό) δεν γυρνά

Κτηματολόγιο: Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται οκτώ έτη από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον ν. 4512/2018, ο οποίος προέβλεπε την κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων εντός διετίας (δηλαδή το 2020).

Όπως η στήλη είχε προβλέψει (μιλώντας για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το… 2030), η προθεσμία ήταν απόλυτα ανέφικτη για διάφορους λόγους, όπως, για παράδειγμα, η υποστελέχωση, καθώς ο εν λόγω νόμος έδωσε το δικαίωμα στους πρώην υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων να μετατεθούν στις δικαστικές υπηρεσίες, κάτι που αξιοποίησε η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων, «αφυδατώνοντας» έτσι το Κτηματολόγιο.

Σήμερα, μετά από διαδοχικές παρατάσεις οκτώ ετών, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων από το Κτηματολόγιο, που παλεύει με τα υπόλοιπα προβλήματά του (συσσωρευμένες πράξεις, καθυστερήσεις στις επιτροπές ενστάσεων, υποστελέχωση σε όλη τη χώρα και πασιφανής διοικητική ανεπάρκεια), ενώ τον… λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, που αναμένουν μέχρι και ενάμισι με δύο χρόνια για ένα χαρτί, καθώς η φράση «όλα με ένα κλικ» προκαλεί θυμηδία, αν όχι οργή και αγανάκτηση.

Σήμερα, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για συγχώνευση των ήδη υποστελεχωμένων πολεοδομιών (Υπηρεσιών Δόμησης) με το (προβληματικό σε όλα του) Κτηματολόγιο στον νέο Οργανισμό Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης, όλα δείχνουν ότι η… Ιστορία (δυστυχώς) θα επαναληφθεί… ως φάρσα.


Παπασταύρου με Παραδιά

Συνάντηση εργασίας είχαν την περασμένη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς μαζί με τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας, με θέμα, μεταξύ άλλων, την επικείμενη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης.


Κεγκέρογλου για συγχώνευση

Από την 1η Ιουλίου 2026 προβλέπεται να ξεκινήσει η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς, με την ένταξη των πρώτων λεγόμενων «πρότυπων πολεοδομιών» στο Κτηματολόγιο, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος τονίζει ότι το πρόβλημα των πολεοδομιών δεν είναι διοικητικό αλλά πρόβλημα διαρκούς υποστελέχωσης.


Κονδύλης και Κωνσταντέλλος διαφωνούν…

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση εξελίσσεται η αντιπαράθεση των δήμων όσον αφορά τον σχεδιασμό για τη μεταφορά των Πολεοδομιών στο Κτηματολόγιο, καθώς με κοινή στρατηγική, αλλά σε δύο διαφορετικά μέτωπα, οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ηγούνται μιας θεσμικής αντεπίθεσης που φτάνει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).


ΟΠΕΚΕΠΕ και Κτηματολόγιο

Τα προβλήματα που εντοπίζονται στις αγροτικές πληρωμές του 2025 οφείλονται στο ότι εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές (∆Α, ∆∆) δεν πληρώθηκαν, ασχέτως αν οι παραγωγοί κατέθεσαν αντιρρήσεις οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί ακόμη, ενώ στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων εντός λειτουργούντος κτηματολογίου µε κύριο φορέα το Δημόσιο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο νέος αναρτημένος δασικός χάρτης.


Ανάρτηση στις Κυκλάδες

Στις 19 Ιανουαρίου 2026 ξεκίνησε η ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου και Τήνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες (εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών) να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους.


Διαφήμισαν ημιτελές έργο

Μπορεί τους περισσότερους να τους απέκλεισε από το μπόνους, αλλά η γενική διευθύντρια ζήτησε από καμιά 60ριά εργαζομένους «να ελέγξουν την πληρότητα των προς ψηφιοποίηση αρχείων των υποθηκοφυλακείων αλλά και την επίλυση προβλημάτων σε δυσανάγνωστα έγγραφα». Περίεργο! Νομίζαμε πως η καμπάνια των 4 εκατ. ευρώ ήταν για έργο που ολοκληρώθηκε…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ