
CGTN: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα ανοίγει νέα πεδία συνεργασίας με την Ελλάδα
Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την εφαρμογή της στη βιομηχανία, με τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση και τη δημόσια διακυβέρνηση να αναδεικνύονται σε βασικούς τομείς συνεργασίας.
Η Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης και Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης 2026 πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Σαγκάη. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την τεχνολογική καινοτομία, τις βιομηχανικές εφαρμογές και τη συνεργασία στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας την τάση της Κίνας να μεταβαίνει με ταχείς ρυθμούς από την ανάπτυξη μοντέλων στην πρακτική εφαρμογή τους. Την ίδια ώρα, ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα συστηματικά ζητήματα όπως τα κινεζικά μοντέλα ΤΝ, ο ανταγωνισμός με το ChatGPT, η διακυβέρνηση της ΤΝ και οι βιομηχανικές εφαρμογές, γεγονός που δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε νέο πεδίο κοινού ενδιαφέροντος για την Κίνα και την Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα έχει συνεχίσει να αναπτύσσεται σε τομείς όπως τα ανοικτού κώδικα μοντέλα, η έξυπνη υπολογιστική ισχύς, η ρομποτική, οι έξυπνες συσκευές και οι εφαρμογές σε επιμέρους κλάδους. Τα κινεζικά ανοικτού κώδικα μεγάλα μοντέλα έχουν καταγράψει συνολικά περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια λήψεις, ενώ οι σχετικές τεχνολογίες μειώνουν το όριο πρόσβασης στη χρήση της ΤΝ, επιτρέποντας σε περισσότερες χώρες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και προγραμματιστές να αναπτύσσουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης με βάση τις τοπικές γλώσσες, τις ανάγκες της βιομηχανίας και τα σενάρια εφαρμογής.
Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το χαρακτηριστικό της ανάπτυξης της κινεζικής ΤΝ δεν βρίσκεται μόνο στη βελτίωση των δυνατοτήτων των μοντέλων, αλλά και στην ταχεία σύνδεσή τους με την αλυσίδα της βιομηχανίας και τα πραγματικά πεδία εφαρμογής. Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται πλέον στη μεταποίηση, την εφοδιαστική, την υγεία, την εκπαίδευση, την έγκαιρη προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα, την αστική διακυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, λειτουργώντας ως σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Φωτο: CGTN/Ανθρωποειδή ρομπότ περιμένουν εκπαίδευση στο κέντρο εκπαίδευσης δεδομένων ανθρωποειδών ρομπότ στο πάρκο Shougang, στο Πεκίνο, στις 27 Μαρτίου 2025. /VCG
Η σινοελληνική συνεργασία διαθέτει πραγματικά πεδία εφαρμογής
Για την Ελλάδα, η ανάπτυξη της κινεζικής ΤΝ ενδέχεται να επηρεάσει πρώτα τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες. Η Ελλάδα αποτελεί παγκοσμίως γνωστό τουριστικό προορισμό και μία από τις σημαντικές ναυτιλιακές δυνάμεις διεθνώς. Καθώς η μετάφραση με ΤΝ, η έξυπνη εξυπηρέτηση πελατών, ο σχεδιασμός ταξιδιών, οι ψηφιακές ξεναγήσεις και τα εργαλεία παραγωγής περιεχομένου γίνονται ολοένα πιο ώριμα, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, τα μουσεία, τα ξενοδοχεία και οι τοπικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν τις σχετικές τεχνολογίες για να ενισχύσουν τις πολύγλωσσες υπηρεσίες τους και να εξυπηρετήσουν καλύτερα επισκέπτες από την Κίνα και την ευρύτερη ασιατική αγορά.
Στον τομέα της ναυτιλίας και των λιμένων, η ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση δρομολογίων, τον προγραμματισμό λιμενικών λειτουργιών, την πρόβλεψη ροών φορτίων, τη διαχείριση της αποδοτικότητας των καυσίμων και την έγκαιρη προειδοποίηση για κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού, προσφέροντας νέα εργαλεία για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής ναυτιλίας. Το λιμάνι του Πειραιά, ως σημαντικό έργο της σινοελληνικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, έχει καταστεί βασικός κόμβος που συνδέει το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Στο μέλλον, οι δύο πλευρές μπορούν να αναπτύξουν πρακτική συνεργασία σε τομείς όπως τα έξυπνα λιμάνια, η έξυπνη εφοδιαστική αλυσίδα, η πράσινη ναυτιλία, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψηφιοποίηση του πολιτιστικού τουρισμού και η πολύγλωσση μετάφραση με ΤΝ.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις ανταλλαγές με κινεζικές επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς στον τομέα της ΤΝ, διερευνώντας κοινά έργα στην εφαρμογή μοντέλων, τη διακυβέρνηση δεδομένων, την κατάρτιση ταλέντων και τις κλαδικές λύσεις. Στον τομέα της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών ανταλλαγών, με τη βοήθεια τεχνολογιών έξυπνης μετάφρασης, αναγνώρισης φωνής και παραγωγής περιεχομένου μεταξύ κινεζικών, ελληνικών και αγγλικών, οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να γνωρίσουν πιο εύκολα την κινεζική ιστορία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τη σύγχρονη κινεζική κοινωνία, ενώ οι Κινέζοι φοιτητές και τουρίστες μπορούν να κατανοήσουν βαθύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Το περιθώριο αξιοποίησης κινεζικών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από την Ελλάδα δεν περιορίζεται στον εμπορικό τομέα. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει προσελκύσει ενδιαφέρον το κινεζικό σύστημα έγκαιρης μετεωρολογικής προειδοποίησης με ΤΝ «Μαζού». Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα βοηθήσει 30 χώρες να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτό. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επί μακρόν το καλοκαίρι πιέσεις από υψηλές θερμοκρασίες, δασικές πυρκαγιές και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας κατά την τουριστική περίοδο αιχμής. Οι σχετικές τεχνολογίες πρόβλεψης και προειδοποίησης με ΤΝ μπορούν να προσφέρουν αναφορά για τη μετεωρολογική παρακολούθηση, την αντιμετώπιση καταστροφών, τον ενεργειακό προγραμματισμό και τη διαχείριση των πόλεων.

Φωτο: CGTN/Η λύση έγκαιρης μετεωρολογικής προειδοποίησης της Κίνας, Μαζού, με τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζεται στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης και Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης 2026 στη Σαγκάη, στην ανατολική Κίνα, στις 18 Ιουλίου 2026. /VCG
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η συνεργασία στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να βασίζεται στην ασφάλεια, τη διαφάνεια, τη συμμόρφωση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, κατά την εισαγωγή και εφαρμογή σχετικών τεχνολογιών ΤΝ, χρειάζεται να τις συνδέει με το πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια της ιδιωτικότητας και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν, στη βάση του σεβασμού των νόμων και κανονισμών κάθε πλευράς, να διεξαγάγουν διάλογο γύρω από τις κλαδικές εφαρμογές, τα τεχνικά πρότυπα, την κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού και τη διακυβέρνηση κινδύνων, προωθώντας τη σταθερή ανάπτυξη της συνεργασίας στην τεχνητή νοημοσύνη.
Από την Παγκόσμιο Διάσκεψη Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη έως τον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, η κινεζική ΤΝ αναδεικνύεται σε σημαντική μεταβλητή για την παγκόσμια τεχνολογική και βιομηχανική συνεργασία. Για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει τόσο νέες τεχνολογικές επιλογές όσο και νέους χώρους συνεργασίας. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται με ταχείς ρυθμούς στην πραγματική οικονομία και στις δημόσιες υπηρεσίες, η Κίνα και η Ελλάδα αναμένεται να διερευνήσουν περισσότερες πρακτικές μορφές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της κλιματικής διακυβέρνησης και των έξυπνων πόλεων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – CGTN/CRI Ελληνική Υπηρεσία- © China Radio International-CRI
Kεντρική φωτο: CGTN/Το λογότυπο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τεχνητής Νοημοσύνης (WAIC) 2026 έξω από το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Παγκόσμιας Έκθεσης της Σαγκάης, στην ανατολική Κίνα, στις 19 Ιουλίου 2026. /VCG