
Απρόσμενη ήττα της Εθνικής από τη Ρουμανία στην Οράντεα: Σοκ και προβληματισμός για τη συνέχεια των προκριματικών του MundoBasket 2027
Η Εθνική Ελλάδας υπέστη απρόσμενη ήττα στην Οράντεα από τη Ρουμανία, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα για τη συνέχεια των προκριματικών του MundoBasket 2027, παρότι η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι ήδη εξασφαλισμένη.
Το Ρεπορτάζ του Αγώνα: Σοκ στην Οράντεα
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, αν και πήγε στο ημίχρονο με ένα μικρό προβάδισμα (35-38), «κόλλησε» επιθετικά στο δεύτερο μέρος. Η Ρουμανία εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της «επίσημης αγαπημένης», βρήκε μεγάλα σουτ και έφτασε σε μια ιστορική για εκείνη νίκη, σπάζοντας το αήττητο της Ελλάδας στον όμιλο.
Οι απουσίες (όπως του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Μήτογλου) φάνηκαν τελικά στο παρκέ, με τους παίκτες που τράβηξαν το κουπί, όπως ο Παπανικολάου και ο Τολιόπουλος, να ξεμένουν από δυνάμεις στο φινάλε.
Οι Συνέπειες στη Βαθμολογία και το Σύστημα
Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα δεν αποκλείεται. Η πρόκριση στον επόμενο γύρο έχει κλειδώσει, όμως η ζημιά έγινε για τη συνέχεια:
-
- Χάθηκε το Απόλυτο: Ο μεγάλος στόχος για το 6 στα 6 στην πρώτη φάση έκανε «φτερά».
- Μεταφορά Βαθμών: Επειδή όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμοί μεταφέρονται αυτούσια στη δεύτερη προκριματική φάση, η Ελλάδα ξεκινάει πλέον τον επόμενο (και πολύ πιο δύσκολο) όμιλο με μειονέκτημα.
- Πίεση για τη Συνέχεια: Κάθε ήττα μετράει. Στον επόμενο γύρο, όπου οι αντίπαλοι θα είναι σαφώς ανώτεροι από τη Ρουμανία, η Εθνική θα έχει μικρότερο περιθώριο λάθους για να πάρει το τελικό εισιτήριο για τα γήπεδα του Κατάρ.
Η Επόμενη Μέρα
Η Εθνική πρέπει να ανασυνταχθεί άμεσα, καθώς την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 αντιμετωπίζει την Πορτογαλία. Η νίκη εκεί είναι πλέον υποχρεωτική για να κλείσει η πρώτη φάση με ρεκόρ 5-1 και να περιοριστεί η ζημιά από το αποψινό στραβοπάτημα.