
Απλησίαστα και τα ψάρια
–Ψάρια: από τα 5 ευρώ το κιλό που είχε πρόπερσι ο γαύρος έφτασε στα 8, ενώ η σαρδέλα από τα 5 ευρώ πήγε στα 11 ευρώ το κιλό
Τώρα, το καλοκαίρι, που ο κόσμος συνηθίζει να κάνει βόλτες στις παραλίες για μπάνιο, για δροσιά, για χαλάρωση, όλο και θα επιθυμήσει να φάει ψάρια… γαυράκι σαρδελίτσα και να πιει ένα ουζάκι, έτσι για να ξεφύγει λίγο, να ξεδώσει, να αισθανθεί κάπως διαφορετικά.
Και φυσικά, μαζί με το ούζο, το απαραίτητο, φθηνό και προσιτό για τους περισσότερους συνοδευτικό, ο παραδοσιακός μεζές είναι ο γαύρος και η σαρδέλα. Τα ψάρια των φτωχών, όπως τα αποκαλούσαν μέχρι τώρα, γιατί ήταν τα πιο φθηνά και ο καθένας μπορούσε να τα απολαύσει, γιατί απλούστατα μπορούσε να τα αγοράσει.
Και αυτά όμως τα ψάρια, τα μικρά, τα φθηνά, τα προσιτά στον πολύ κόσμο, έγιναν… είδη πολυτελείας, γιατί οι τιμές τους έχουν… εκτοξευθεί από πρόπερσι σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 100%.
Τα ψάρια των φτωχών… εξαφανίστηκαν.
Έπαψαν να υπάρχουν, έγιναν… Τώρα, το καλοκαίρι, που ο κόσμος συνηθίζει να κάνει βόλτες στις παραλίες για μπάνιο, για δροσιά, για χαλάρωση, όλο και θα επιθυμήσει να πιει ένα ουζάκι, έτσι για να ξεφύγει λίγο, να ξεδώσει, να αισθανθεί κάπως διαφορετικά.
Και φυσικά, μαζί με το ούζο, το απαραίτητο, φθηνό και προσιτό για τους περισσότερους συνοδευτικό, ο παραδοσιακός μεζές είναι ο γαύρος και η σαρδέλα. Τα ψάρια των φτωχών, όπως τα αποκαλούσαν μέχρι τώρα, γιατί ήταν τα πιο φθηνά και ο καθένας μπορούσε να τα απολαύσει, γιατί απλούστατα μπορούσε να τα αγοράσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδος πολυτελείας και… το σουβλάκι!
Και αυτά όμως τα ψάρια, τα μικρά, τα φθηνά, τα προσιτά στον πολύ κόσμο, έγιναν… είδη πολυτελείας, γιατί οι τιμές τους έχουν… εκτοξευθεί από πρόπερσι σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 100%.
Τα ψάρια των φτωχών… εξαφανίστηκαν. Έπαψαν να υπάρχουν, έγιναν… απαγορευμένος καρπός για τον κόσμο, είδος πολυτελείας, έδεσμα για τους λίγους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, τα νωπά είδη ιχθυοπωλείου σημείωσαν αύξηση 8,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό που υπερβαίνει κατά τρεις φορές τον γενικό πληθωρισμό στα τρόφιμα, που διαμορφώθηκε στο 2,6%. Ο γαύρος, που το 2023 στοίχιζε περίπου 5 ευρώ το κιλό, πωλείται πλέον στα 8 με 8,5 ευρώ. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τη σαρδέλα, η οποία από τα 5 ευρώ το κιλό δύο χρόνια πριν φτάνει σήμερα στα 11 ευρώ. «Η σαρδέλα έχει σπανίσει, εξάγονται μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό, και ό, τι μένει στην εγχώρια αγορά πωλείται πολύ ακριβότερα, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση», δηλώνουν παράγοντες της ιχθυαγοράς.
Όπως σημειώνουν, οι ιχθυοπώλες προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης, όμως το κόστος είναι πλέον ασφυκτικό.
Το ίδιο κύμα ανατιμήσεων χτυπά και τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Η τσιπούρα, που το 2023 κόστιζε 8,5 ευρώ το κιλό, πωλείται πλέον στα 11,5 ευρώ. Το λαβράκι από 10 ευρώ πριν δύο χρόνια έχει φτάσει μέχρι και τα 14 ευρώ.
Γενικά, η παραγωγή των ιχθυοκαλλιεργειών έχει μειωθεί αισθητά στην περιοχή της Μεσογείου λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των τροφών, αλλά και λόγω της κλιματικής κρίσης, που διαφοροποιεί τη θερμοκρασία των νερών αλλά και τη χημική τους σύσταση, κάτι που έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των ψαριών. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα μεγάλα ψάρια, όπως σφυρίδες και ροφοί, κρατάνε πολύ υψηλές τιμές, που φτάνουν μέχρι και τα 25 ευρώ το κιλό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ