ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ καταγγελίες: Βαριά ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ καταγγελίες: Βαριά ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις από τους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, για τις οποίες χρειάζονται Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), καθώς η μετάβαση στην υπηρεσία διανομής κατ’ οίκον έχει προκαλέσει καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να στερούνται τη θεραπεία τους στα προκαθορισμένα χρονικά όρια.

Οι ασθενείς προχωρούν σε καταγγελίες στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διότι όχι μόνο δεν έχουν παραλάβει τα φάρμακά τους, αλλά, επιπλέον, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ούτε με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, όπως επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, σημειώνο­ντας την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Tο 54% των αιτημάτων για φάρμακα παραμένει σε εκκρεμότητα τέσσερις εβδομάδες, μετά την επίσημη έναρξη της κατ’ οίκον διανομής

Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των εργαζομένων συνεχίζεται, μετά την αναφορά της διοικήτριας του Οργανισμού Θεανώς Καρποδίνη για 7.600 ξεχασμένες ανέλε­γκτες και ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ασθενών που έπρεπε να αποσταλούν σε σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ από τον Απρίλιο του 2025.

Σε απάντηση, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι αυτές οι 7.600 συνταγές είναι μέρος των 10.000 συνταγών που διαχειρίζεται μηνιαίως το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Ρέντη, οι οποίες δεν είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά αποτελούσαν την τρέχουσα δουλειά του μήνα, η οποία διακόπηκε λόγω της τοποθέτησής τους στις εγκαταστάσεις του αναδόχου, πριν καν διερευνηθεί αν υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν.

Κατηγόρησαν, έτσι, οι εργαζόμενοι τη διοικήτρια ότι η δημόσια δέσμευση για καθολική εφαρμογή του προγράμματος και κλείσιμο όλων των άλλων δομών διάθεσης των ΦΥΚ (με τη διακοπή της σύμβασης με την εταιρεία κούριερ) προκάλεσε ασφυξία στο σύστημα.

Και να φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για πολύ σοβαρούς ασθενείς. Απίστευτη κατάσταση εν έτει 2025!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ