Βατερλώ εθνικών διαστάσεων υπό τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας

Βατερλώ εθνικών διαστάσεων υπό τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας

ΑΠΟ ΗΤΤΑ ΣΕ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

–Το φιάσκο με Αίγυπτο και Λιβύη
–Τα παζάρια με την Αλβανία για την ΑΟΖ

Σε τροχιά σταθερής επιδείνωσης έχουν μπει τα εθνικά ζητήματα, ως αποτέλεσμα της απουσίας στρατηγικής και των άστοχων – κάκιστων χειρισμών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης του σθένους που απαιτείται για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, που υψώνουν το ανάστημά τους, διεκδικούν απειλούν ή εκβιάζουν, βρίσκεται ένας φοβισμένος και σε κατάσταση σύγχυσης πρωθυπουργός (Κυρ. Μητσοτάκης) και ένας υπουργός Εξωτερικών (Γ. Γεραπετρίτης) σαν… έτοιμος από καιρό να υποχωρήσει, να συμβιβαστεί, ακόμη και σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι προοπτικές σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής κάθε άλλο παρά ευοίωνες δείχνουν, την ίδια στιγμή που το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δυστοπικό και ο ρόλος της χώρας μας στις εξελίξεις ακόμη και στην εγγύτερη περιοχή μας περιορίζεται σταδιακά. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν αμήχανοι την οριστική, ως φαίνεται, απόφαση Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών κ.ά. να βάλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το… παράθυρο, μέσα του αμυντικού προγράμματος. Η Αθήνα… γκρίνιαξε, διαφώνησε με κομψό τρόπο, αλλά τίποτα περισσότερο.

Άλλωστε, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε χωρίς υποστηρικτές και συμμάχους. Κάτι που σημαίνει ότι, πλέον, έχει χάσει τα όποια ερείσματα είχε στην Ευρώπη και πως η χώρα μας έχει μπει στο περιθώριο.

Χωρίς αποτέλεσμα αποδεικνύεται και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βάλει όρους στην Άγκυρα ως προς τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα. Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δήλωσή του ότι θα ζητήσει από τον Τ. Ερντογάν να άρει το casus belli, η απάντηση από τη γειτονική χώρα ήταν κατηγορηματική και στο ανώτατο επίπεδο.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα άρσης του casus belli και πως αυτό το θέμα δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμιά περίπτωση με το ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα. Η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να διατηρήσει «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, τον οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις αλλά και… συνεχείς υποχωρήσεις απέναντι σε μια Τουρκία που απειλεί, εκβιάζει, διεκδικεί σε βάρος της χώρας μας. Και όσο ο πρωθυπουργός… φοβάται και υποχωρεί τόσο ο Τ. Ερντογάν θα γίνεται πιο απειλητικός και πιο προκλητικός, ειδικά τώρα που ο ρόλος του στην περιοχή έχει αναβαθμιστεί, σε ανησυχητικό μάλιστα βαθμό.

Φιάσκο
Τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες παρακολουθούν με έκπληξη, αλλά και οργή, τις εξελίξεις σχετικά με τη Μονή Σινά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη Μονή και να δημεύσει την περιουσία της. Το ίδιο έκπληκτοι έδειξαν και στην κυβέρνηση, καθώς τους πήρε κάτι μέρες για να… συνέλθουν και να αντιδράσουν. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή. Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ανεξήγητη και έως έναν βαθμό… παρεξηγήσιμη, καθώς στο γραφείο του Γ. Γεραπετρίτη γνώριζαν εδώ και καιρό τις προθέσεις του Καΐρου (είχε προϊδεάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη και ο Αλ Σίσι στη πρόσφατη συνάντησή τους), αλλά αδράνησαν χαρακτηριστικά. Και όταν το θέμα έσκασε, άρχισαν να τρέχουν –εκ των υστέρων– για να… σώσουν τα άσωστα. Ως συνήθως, δηλαδή. Στην περίπτωση που δεν αποτραπούν τα σχέδια του Καΐρου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φορτωθεί την ευθύνη ενός φιάσκου διαστάσεων, που θα πλήξει καίρια την Ορθοδοξία.

Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται… τα δυσάρεστα νέα ήρθαν και από τη Λιβύη. Την περίοδο του εμφυλίου στη χώρα αυτή, η Αθήνα στάθηκε στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ, στηρίζοντάς τον με πολλούς τρόπους. Επένδυσε σε εκείνον διότι εξαρχής ήταν αντίθετος με τη φιλοτουρκική στάση της πολιτικής ηγεσίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι θα έχουν μόνιμα έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη Λιβύη και θα μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις εκεί. Ματαίως, όπως αποδεικνύεται. Ο στρατηγός Χάφταρ έχει μπει σε τροχιά σύγκλισης με την Άγκυρα και ως εκ τούτου οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει στην Αθήνα κινδυνεύουν να πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης; Παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και… πέφτει κάθε τόσο από τα σύννεφα.

Σε χρόνο παράλληλο, στο υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τη χάραξη της ΑΟΖ με την Αλβανία, η οποία είχε συμφωνηθεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο Έντι Ράμα την… πέταξε στα σκουπίδια και ζήτησε εξαρχής διαπραγματεύσεις.
Με άλλους όρους και προϋποθέσεις, εννοείται πιο… φιλικούς προς την Αλβανία. Τα παζάρια ξεκίνησαν ήδη και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι μέχρι πού θα φτάσουν οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης για να κλείσει το ζήτημα.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Γ. Γεραπετρίτη, από τα κόμματα αλλά και τους πολίτες, ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία και τείνει να μηδενιστεί.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο:  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)


Σχολιάστε εδώ