Το δικαίωμα στη σιωπή: Ο προβληματισμός του επιτελείου Γκρίνμπεργκ για το επιχείρημα περί «σταθερότητας»

Το δικαίωμα στη σιωπή: Ο προβληματισμός του επιτελείου Γκρίνμπεργκ για το επιχείρημα περί «σταθερότητας»

Ο προβληματισμός του επιτελείου Γκρίνμπεργκ για το επιχείρημα περί «σταθερότητας»

Όπως έχει αποκαλυφθεί εσχάτως, ο αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας, ο οποίος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε καθοριστική παρέμβαση στη χάραξη της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ενεργοποιηθεί και πάλι, μέσω συνεργατών του.

Το επιτελείο του Γκρίνμπεργκ, λοιπόν, που ήταν αντίθετος με τη διλημματική αποστροφή του πρωθυπουργού περί «Μητσοτάκης ή… οποιοσδήποτε άλλος», καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος επανάληψης του παθήματος της Χίλαρι Κλίντον απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτήν τη φορά… α λα ελληνικά, δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του και για το επιχείρημα περί «σταθερότητας».

Εκτιμώντας ότι, εφόσον η κοινωνική πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν περνά καλά στην καθημερινότητά της, η επίκληση της σταθερότητας σε μια τέτοια… μιζέρια μπορεί να έχει αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.

Οι δεύτερες σκέψεις του Μεϊμαράκη

Για τους περισσότερο προσεκτικούς παρατηρητές των τεκταινομένων σε εσωκομματικό επίπεδο στη Νέα Δημοκρατία, χρήζει αναφοράς, επισήμανσης και… ανάλυσης η στάση την οποία κράτησε στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος το 2016 ηττήθηκε σχεδόν οριακά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ποσοστά 48% έναντι 52%, είναι βαθιά παραταξιακός και κομματικός.

Το γεγονός ότι επέλεξε να παρακολουθήσει μονάχα την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και στη συνέχεια… να την κάνει δείχνει ότι έχει δεύτερες σκέψεις για την πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για τον δικό του ρόλο.

Ο (πρώην) Καραμανλικός που έκοψε τον Κώστα Καραμανλή από το επετειακό βίντεο

Παρόλο που έχει περάσει πλέον αρκετός καιρός από το πρόσφατο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στα παρασκήνια της γαλάζιας παράταξης συζητούν ακόμη το γεγονός ότι από το επετειακό βίντεο που προβλήθηκε απουσίαζε το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, εκτός από εκείνο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, ωστόσο, έχει διαγραφεί διά χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα… ψιθυρίζουν ότι δράστης της συγκεκριμένης ιστορικής και ηθικής απρέπειας σε βάρος του μακροβιότερου προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού είναι ένας πρώην Καραμανλικός, ο οποίος ενσωματώθηκε πλήρως στο σύστημα εξουσίας το οποίο διαμορφώθηκε γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της επταετίας Μητσοτάκη.

Η επιβεβαίωση των προβλέψεων Βενιζέλου για τη συρρίκνωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη

Η εμπειρία αλλά και η οξυδέρκεια του Ευάγγελου Βενιζέλου τον οδήγησαν πολύ σύντομα στο να κατανοήσει ολιστικά τη μετακίνηση του κοινωνικού εκκρεμούς και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής κοινωνίας σε ψυχολογία και διάθεση καταδίκης του συστήματος εξουσίας υπό τον σημερινό πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει τη συρρίκνωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη σε κοινωνικό και εκλογικό επίπεδο, συνδυαστικά με τη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος για τον σημερινό πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, λόγω των σκανδάλων και των υποθέσεων διαφθοράς που του καταλογίζει η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι.

Η προσέγγιση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το Μαξίμου

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση για το βιβλίο που έγραψαν για την εξωτερική πολιτική ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Κωνσταντίνος Φίλης απέκτησε τη δική της δυναμική σε παρασκηνιακό επίπεδο, σε συνέχεια των αποστάσεων Καραμανλή από την τρέχουσα ηγεσία Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι αμφότεροι οι συγγραφείς δεν θεωρούνται… αποστασιοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά ο Κωνσταντίνος Αρβρανιτόπουλος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε κλίμα προσέγγισης με το κεντρικό σύστημα εξουσίας, κάτι που φαίνεται και από τη συχνή παρουσία του σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά πάνελ.

Τα… ραβασάκια κατά της Κοβέσι από πρόθυμους και ενσωματωμένους

Η ακήρυχτη… βεντέτα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά της, έχει περάσει εσχάτως σε… άλλο επίπεδο.

Το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν κρούσματα… non papers, με στόχο την αποδόμηση και απαξίωση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Από συστημικά ΜΜΕ και ενσωματωμένες φωνές, που έχουν διακριθεί για την… προθυμία τους να απαγγείλουν συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα, διαβάστηκαν και ακούστηκαν… ραβασάκια, τα οποία, φυσικά, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα περνούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η… αμφισβήτηση του Συντάγματος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η στάση που κράτησε ο απερχόμενος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, αρνούμενος να προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών και να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο, δεν είχε μονάχα την ενοχλητική παράμετρο της προσβολής του Κοινοβουλίου, δηλαδή των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

Με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στο σκεπτικό της άρνησής του, ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας αμφισβητεί ουσιαστικά το ίδιο το Σύνταγμα. Θλιβερές εποχές.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ