
Προφάσεις εν (Κτηματολογικές) αμαρτίαις
Στη σημερινή στήλη «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ», αναλύουμε τις τελευταίες εξελίξεις που φέρνουν στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του φορέα.
Σε απάντηση της στοχευμένης ερώτησης της (πάντα ενημερωμένης για το Κτηματολόγιο) ανεξάρτητης βουλευτού Ανατολικής Αττικής Έλενας Καραγεωργοπούλου σχετικά με τις προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ) ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, η διοίκηση του φορέα παραδέχθηκε την ενοικίαση εργαζομένων μέσω ιδιώτη, προφασιζόμενη την υποστελέχωση και τις αυξημένες ανάγκες.
Μόνο που από τις απαντήσεις προκύπτουν νέα ερωτήματα.
Πρώτον, η διοίκηση του Κτηματολογίου αναφέρει ότι «εν όψει της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κρίθηκε ως προσφορότερη λύση από το Κτηματολόγιο» η λύση της «ενοικίασης εργαζομένων» μέσω ιδιώτη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό. Από ποιους κρίθηκε και ποιος εισηγήθηκε; Το διοικητικό συμβούλιο, η γενική διευθύντρια; Έγινε μελέτη για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα; Αν, ναι, πότε και από ποιον;
Υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας;
Δεύτερον, λέει η διοίκηση ότι «τα έτη 2026 και έως τα μέσα του 2027, απαιτούνται αυξημένες υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης στα Κτηματολογικά Γραφεία» και ότι «οι εν λόγω άμεσες ανάγκες δεν προβλέπεται να καλυφθούν μέσω του προγράμματος ενίσχυσης του προσωπικού του Κτηματολογίου στο προαναφερόμενο διάστημα».
Το επίσης απλό ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί δεν προβλέπεται οι στελεχιακές ανάγκες να καλυφθούν από προσλήψεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ, αφού το Κτηματολόγιο, ως αυτοχρηματοδοτούμενος φορέας, μπορεί να κάνει όσες κρίνει και όσες θέλει;
Αναμένονται απαντήσεις…
Απλή ερώτηση, νούμερο ένα
Αυτό στο οποίο οφείλει να απαντήσει η διοίκηση είναι απλό: Κοστίζει περισσότερο στον κρατικό φορέα του Κτηματολογίου να προσλάβει 150 απόφοιτους λυκείου, για δεκατρείς μήνες, μέσω ΑΣΕΠ, ως υπαλλήλους ορισμένου χρόνου (όπως έχει κάνει στο παρελθόν), ή να τους νοικιάσει μέσω ιδιώτη μεσάζοντα;
Απλή ερώτηση, νούμερο δύο
Με εισήγηση της γενικής διευθύντριας, το Κτηματολόγιο έσπευσε, (χωρίς να υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης σύμφωνα με καταγγελίες), να παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε όλη τη χώρα, ακόμα και έναν μήνα πριν από την (ενδεχόμενη) έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εάν δεν υπάρξει έγκριση, ποιος θα πληρώσει (εκτός από… τη νύφη) τους ληφθέντες μισθούς;
ΚΚΕ για Κτηματολόγιο Θεσσαλίας
Πέντε βουλευτές του ΚΚΕ (Λαμπρούλης, Μεταξάς, Έξαρχος, Δελής και Μανωλάκου) ρώτησαν στις 2 Μαρτίου τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την αναγνώριση κυριότητας από το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας στον ίδιο ιδιώτη, σε δύο δασικές εκτάσεις-φιλέτο, σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο, στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Περτουλίου.
Τσουνάμι σφαλμάτων
«Μαζικές και εκτεταμένες εσφαλμένες εγγραφές χιλιάδων ακινήτων προκύπτουν στο Κτηματολόγιο», γράφει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη «Δημοκρατία» της περασμένης Κυριακής. Η μετάβαση από το στάδιο κτηματογράφησης σε αυτό της λειτουργίας του Κτηματολογίου φέρνει στο φως σειρά προβλημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως ο Δήμος Σητείας, ο Δήμος Νεάπολης κ.ά.…
Επιχείρηση λύσεων από το ΥΠΕΝ
«Νομοθετικές ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο, που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση, επιχειρούν να δώσουν λύσεις για συμβόλαια, μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες σε χιλιάδες ακίνητα που είναι μπλοκαρισμένα στους Δασικούς Χάρτες και παράλληλα να οδηγήσουν σε νομιμοποίηση χιλιάδες δασικά αυθαίρετα πολλών κατηγοριών και χρήσεων», γράφει ο Αργύρης Δεμερτζής στο Ecopress.gr.
Προβλήματα στην Κρήτη
«Ουσιώδεις πλημμέλειες, ικανές να θίξουν θεμελιώδη δικαιώματα», εντοπίζουν στην ανάρτηση στα Χανιά ο Δικηγορικός Σύλλογος και το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται στην έκταση και στη φύση των διαπιστωμένων σφαλμάτων στις καταχωρήσεις, στην ελλιπή ενημέρωση των διοικούμενων, στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας και στις ασφυκτικές προθεσμίες άσκησης διορθωτικών δικαιωμάτων.
Πρόσθετη αμοιβή για λίγους και… εκλεκτούς
Το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, με επιστολή του προς τον αρμόδιο για την εποπτεία του Κτηματολογίου υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Χρήστο Δερμεντζόπουλο, επιμένει ότι δεν τηρούνται από τη διοίκηση οι προϋποθέσεις που οι ίδιοι έθεσαν για τη χορήγηση της πρόσθετης αμοιβής σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους.