
Παράγουμε ελάχιστα και αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό
–Στο 33,2% έφτασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούνιο
Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία του εμπορικού ελλείμματος, όπως αποτυπώνονται από τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Ιούνιο.
Μια πάμπτωχη χώρα, με εξαθλιωμένο κόσμο, βυθίζεται στην οικονομική δίνη, τη στιγμή που το εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζει έλλειμμα 3,137 δισ. ευρώ έναντι 2,355 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Δηλαδή, έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 33,2%.
Κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται δραματικά οι εξαγωγές, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές.
Αυτό αποκαλύπτει πως είμαστε μια χώρα αφημένη στην τύχη της, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς μελετημένες πολιτικές κινήσεις, χωρίς οικονομική κατεύθυνση. Χύμα στο κύμα.
Φτάσαμε στο σημείο να μην είμαστε αυτάρκεις πουθενά. Η χώρα που το 1970 έκανε εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, σιταριού, πατάτας, κηπευτικών, φρούτων, γιατί περίσσευαν σήμερα εισάγει το 80% των προϊόντων αυτών.
Ουσιαστικά, δεν παράγουμε τίποτα. Αν δεν μας πουλήσουν οι ξένοι σιτάρι, δεν θα έχουμε ούτε ψωμί να φάμε, αν δεν μας πουλήσουν πετρέλαιο, δεν θα μπορούμε να κινηθούμε, αν δεν μας πουλήσουν κρέας, δεν θα τρώμε κρεατικά, στη χώρα που η παράδοσή της βασίζεται στο κρέας, στα σουβλιστά, στα ψητά, στα κοκορέτσια, τις γαρδούμπες κ.λπ.
Αυτές οι ευρεσιτεχνίες δείχνουν ότι ως λαός έχουμε παράδοση στο κρέας, έχουμε ασχοληθεί, έχουμε εντρυφήσει.
Δηλαδή, είχαμε κοπάδια, είχαμε πολύ κρέας, μπορούσαμε να χτίσουμε το ετήσιο διατροφολόγιό μας με βάση αυτό.
Σήμερα δεν έχουμε τίποτα. Δεν παράγουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε και κάνουμε αθρόες εισαγωγές, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται, γιατί, όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι το ντόπιο.
Έτσι, τα βασικά είδη για τη διατροφή, την ενέργεια, την κίνηση, την τεχνολογία, την ψυχαγωγία κ.λπ. τα εισάγουμε. Είμαστε μια χώρα η οποία, αν δεν αγοράσει, δεν πρόκειται να επιβιώσει.
Αν κάποιοι αποφασίσουν, κάποια φορά, να μη μας δώσουν προϊόντα, θα πεινάσουμε. Παράγουμε ελάχιστα και εισάγουμε τα πάντα.
Πώς να μη μεγαλώσει, λοιπόν, το εμπορικό ισοζύγιο;
Διαβάστε επίσης: Κάλπες την άνοιξη – Εντείνονται οι πιέσεις στον Κυρ. Μητσοτάκη
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά πώς διαμορφώθηκε αυτό το θηριώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Ιούνιο του 2025 ανήλθε στο ποσό των 7.080,6 εκατ. ευρώ έναντι 6.657, 2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 6,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε αύξηση κατά 560,9 εκατ. ευρώ ή 10,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 560,6 εκατ. ευρώ 11%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο του 2025 ανήλθε στο ποσό των 3,943 δισ. ευρώ έναντι 4,302 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 8,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 108,8 εκατ. ευρώ ή 3,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσιάστηκε αύξηση κατά 140,3 εκατ. ευρώ ή 4,8%).
Το α’ εξάμηνο του 2025, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 40,657 δισ. ευρώ έναντι 42,122 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 3,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 1,454 δισ. ευρώ ή 4,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 1,378 δισ. ευρώ ή 4,4%).
Η συνολική αξία των εξαγωγών το α’ εξάμηνο του 2025 ανήλθε στο ποσό των 24,113 δισ. ευρώ έναντι 25,360 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 4,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 974,7 εκατ. ευρώ ή 5,5%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσιάστηκε αύξηση κατά 1.021,0 εκατ. ευρώ ή 5,8%).
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το α’ εξάμηνο του 2025 ανήλθε σε 16,544 δισ. ευρώ έναντι 16,762 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 479,7 εκατ. ευρώ ή 3,6%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 356,9 εκατ. ευρώ ή 2,7%).

ΤΟ ΠΑΡΟΝ