Θα ενημερώσει κάποιος για το τι γίνεται με τη Μονή Σινά;

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ένα σημαντικό ορθόδοξο μνημείο, περιβάλλεται από βραχώδες τοπίο.

Eρώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτη υπέβαλαν η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και βουλευτές του κόμματος, ζητώντας να ενημερωθούν για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Όπως σας έχουμε πει, πολλά δημοσιεύματα έχουν υπάρξει, με διαρροές που υπονοούν ότι ασκείται πίεση στη μοναστική πολιτεία του Σινά να αποδεχθεί αυτό που προτείνει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την αποποίηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της εδώ και αιώνες και την αποδοχή ενός περιορισμένου, φυσικά, δικαιώματος χρήσης των ιστορικών και μοναδικών λατρευτικών χώρων και εγκαταστάσεων της Μονής. Αυτά που ακόμη και ο Μωάμεθ σεβάστηκε, εκδίδοντας αχτιναμέ και αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της Μονής.

Θα τους κάνουν τη… χάρη
Σύμφωνα με τις διαρροές, λοιπόν, όλα τα ιστορικά κτίσματα εντός του τείχους θα ανήκουν εφεξής στο αιγυπτιακό κράτος, που θα «προσφέρει» στους μοναχούς το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν στο μέλλον, ενώ όλη η άλλη περιουσία της Μονής ουσιαστικά δημεύεται από το Κάιρο. Για κάποιες περιουσίες που είναι κρίσιμες για την επιβίωση της Μονής θα προβλέπεται δικαίωμα μίσθωσης από τους μοναχούς!

Ωμός εκβιασμός
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, οι φίλοι μας οι Αιγύπτιοι εκβιάζουν, καθώς, όσο δεν υποκύπτουν οι μοναχοί τόσο αυτοί δεν αναγνωρίζουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο και ηγούμενο της Μονής Συμεών. Όλη αυτή η εκκρεμότητα είναι επικίνδυνη, καθώς οι Αιγύπτιοι, με τους εκβιασμούς τους, ροκανίζουν τον χρόνο, και έτσι, εάν εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην οποία έχουν προσφύγει όλα τα μέρη εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την τύχη της Μονής, τότε θα τελειώσουν όλα και η Μονή ουσιαστικά θα βρεθεί στον αέρα.

Η ισχύς εν τη ενώσει
Στο παρελθόν, έχουν γίνει πραγματικά σημεία και τέρατα με τη διαχείριση της Μονής, με ευθύνη και του προηγούμενου ηγουμένου. Γι’ αυτό είναι καλύτερα, αντί να υπονομεύεται τώρα ο νέος ηγούμενος, όλοι να σιωπήσουν και να ενωθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη και καθοριστική για την τύχη της Μονής κρίση. Και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά, καθώς κατανοούμε όλοι τη σημασία της διατήρησης των καλών σχέσεων με την Αίγυπτο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της Μονής, η οποία δεν ανήκει ούτε διοικείται από το ελληνικό κράτος και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pixabay

Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Διαβάστε επίσης