Στέφανος Μπλάτσος στο νέο Vidcasts των «Τυπολογιών»: Το διεθνές ταξίδι από το Netflix στη Σεούλ και τα σχέδια για τον β’ κύκλο
Στο νέο Vidcast των «Τυπολογιών», ο σκηνοθέτης Στέφανος Μπλάτσος μιλάει στον Βασίλη Κουφόπουλο για τη βραβευμένη σειρά «Το Παιδί», η οποία μετά την προβολή της στην ΕΡΤ και το Netflix συνεχίζει τη διεθνή της πορεία με επόμενο μεγάλο σταθμό τα βραβεία στη Σεούλ στις 8 Οκτωβρίου. Παράλληλα, αναφέρεται στην παγκόσμια αναγνώριση, την αγάπη του κοινού και την πρωτοβουλία για αυτοχρηματοδότηση (crowdfunding) με στόχο τη δημιουργία του δεύτερου κύκλου.
Μια δημιουργική πορεία γεμάτη διεθνείς διακρίσεις και έντονες συγκινήσεις διαγράφει η σειρά «Το Παιδί», η οποία, μετά την προβολή της στην ΕΡΤ και το Netflix, ταξιδεύει πλέον στις διεθνείς αγορές. Ο σκηνοθέτης Στέφανος Μπλάτσος, φιλοξενούμενος στο Vidcasts στις «Τυπολογίες», αναφέρθηκε στη διαδρομή της σειράς, τη θερμή ανταπόκριση των θεατών αλλά και τις προοπτικές της συνέχειάς της.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπλάτσος, η ιδέα γεννήθηκε πριν από 2,5 χρόνια σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Παναγιώτη Ιωσηφέλη. «Ήταν μια δουλειά που την πιστέψαμε και τη δουλέψαμε πάρα πολύ όλοι οι συνεργάτες. Η πίστη μας εξαργυρώνεται τώρα με την πώλησή της στη RAI, τη συμπερίληψή της στις 10 καλύτερες σειρές Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Ζάγκρεμπ, και τώρα με το βραβείο στις 8 Οκτωβρίου στη Σεούλ ανάμεσα σε 354 συμμετοχές από 40 χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αισθητική και τη σκηνοθετική προσέγγιση, ο Στέφανος Μπλάτσος τόνισε ότι στόχος ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης, «feel-good» σειράς με βαλκανικά στοιχεία, επηρεασμένης από το ύφος του Ted Lasso, του Γκάι Ρίτσι και του Εμίρ Κουστουρίτσα, μακριά από τηλεοπτικά κλισέ. Παράλληλα, εξήρε τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών και τη συμβολή της ομάδας παραγωγής της Foss Productions.
Μετά την ολοκλήρωση των επεισοδίων στην ΕΡΤ και λόγω της απαίτησης του κοινού για συνέχεια, η ομάδα παραγωγής εξετάζει το ενδεχόμενο αυτοχρηματοδότησης μέσω crowdfunding. «Είναι μια δημοκρατική και αλληλέγγυα μέθοδος χρηματοδότησης που παρέχει δημιουργική ελευθερία, ώστε η σειρά να προβάλλεται στη συνέχεια ελεύθερα και δωρεάν στο διαδίκτυο για όλους», εξήγησε ο σκηνοθέτης, ξεκαθαρίζοντας πως η ομάδα είναι έτοιμη για τα νέα γυρίσματα.
Τέλος, ο Στέφανος Μπλάτσος θυμήθηκε τη συνεργασία του με την ΕΡΤ και στην επιτυχημένη σειρά «Η Παραλία», η οποία σημειώνει σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό (RAI, Ισραήλ κ.ά.), εκφράζοντας την αγάπη του για τα γυρίσματα στην Κρήτη και την πρόθεσή του να συνεχίσει να δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο με τη δημιουργική του ομάδα.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
Βασίλης Κουφόπουλος: Χαίρετε κυρίες και κύριοι. Προσκεκλημένος σήμερα στη σειρά των συνεντεύξεων των «Τυπολογιών» είναι ο σκηνοθέτης, ο κύριος Στέφανος Μπλάτσος. Υπογράφει τη βραβευμένη σειρά «Το Παιδί», η οποία κέρδισε τις καρδιές ανδρών και γυναικών που παρακολουθούσαν την ΕΡΤ και το Netflix την προηγούμενη σεζόν. Αυτή η σειρά έχει μόλις αρχίσει το ταξίδι της· από την ΕΡΤ πάει στην Ιταλία, η μεγάλη της στάση θα είναι στη Σεούλ και έχει και συνέχεια. Ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας.
Στέφανος Μπλάτσος: Εγώ ευχαριστώ πολύ.
Βασίλης Κουφόπουλος: Τι ήταν, τι είναι για εσάς «Το Παιδί»;
Στέφανος Μπλάτσος: Κοιτάξτε, είναι μια δουλειά και μια περίοδος, αν θέλετε, της ζωής μου που ήταν υπέροχη. Πώς να σας πω, ήταν ένα πράγμα το οποίο γεννήθηκε πριν από πάνω από 1,5 χρόνο και που το δουλεύουμε… Το πιστεύαμε πολύ. Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, ο σεναριογράφος, που είχε την ιδέα για αυτό, το συζητούσαμε μαζί πριν από 2-3 χρόνια και μου το έλεγε. Ήταν μια δουλειά που την πιστέψαμε πάρα πολύ, δουλέψαμε πάρα πολύ για αυτή όλοι οι συνεργάτες: οι παραγωγοί, τα συνεργεία, ο Παναγιώτης με την ομάδα του, οι ηθοποιοί… Και έρχεται, αν θέλετε, η δικαίωση των ταξιδιών αυτής της δουλειάς.
Δηλαδή, τόσο κόπο, τόση πίστη που είχαμε για αυτή τη δουλειά, εξαργυρώνεται με τη RAI που την αγόρασε και, το βασικότερο, στο Ζάγκρεμπ που ήμασταν στις 10 καλύτερες σειρές τον Νοέμβριο του ’25 Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και τώρα, με το βραβείο στις 8 Οκτωβρίου στη Σεούλ, βραβείο καλύτερης σειράς στο φεστιβάλ που είχε ρεκόρ συμμετοχών από 354 συμμετοχές, αν θυμάμαι καλά, από 40 κάτι χώρες. Τεράστια τιμή για όλους μας.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, πολύ έντονος ανταγωνισμός, ποιοτικές σειρές.
Στέφανος Μπλάτσος: Πολύ! Είναι χαρακτηριστικό ότι βραβεύεστε μαζί… είστε στην ίδια θέση με μια σειρά από την Ταϊβάν για λογαριασμό του Netflix.
Βασίλης Κουφόπουλος: Έτσι. Άρα η Ελλάδα δίνει ένα στίγμα πλέον και στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη. Το πρώτο; Δεύτερο, αλλά γερό.
Στέφανος Μπλάτσος: Κοιτάξτε, χαιρόμαστε όλοι για αυτό και γιατί κάναμε αυτή τη σειρά με όρους σύγχρονους. Έτσι, αυτό θέλαμε, αυτό προσπαθήσαμε μάλλον, και αυτό κατάλαβε και το κοινό. Έτσι, γιατί το βίωσε. Δηλαδή θέλαμε να κάνουμε κάτι για το 2026, να μη χρησιμοποιήσουμε, να πετάξουμε οτιδήποτε είναι κοινότοπο, οτιδήποτε είναι κλισέ και τέτοια, και να κάνουμε κάτι που να το κάνουμε με κέφι και να αφορά σε όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο και κόσμο όλων των ηλικιών, να μπορεί να αφορά σε όλους τους ανθρώπους. Οπότε, όταν βραβεύεται διεθνώς κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι κάτι πετύχαμε. Δηλαδή οι προθέσεις μας ήταν καλές θεωρώ και είχαν αποτέλεσμα.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, και το βλέπει κανείς όχι μόνο στο βραβείο που είναι βεβαίως η απόδειξη, το έπαθλο, αλλά και στην ανταπόκριση που έχει το κοινό. Γιατί ξαφνικά, όταν έχασε τη σειρά και κατάλαβε ότι δεν θα συνεχιστεί —τουλάχιστον μέχρι σήμερα με όσα ξέρουμε— στην ΕΡΤ, άρχισε να την αναζητά και ξεκίνησε η ιδέα να το χρηματοδοτήσει για να συνεχιστεί.
Στέφανος Μπλάτσος: Ακριβώς. Όταν τελείωσε η σειρά, όταν τελείωσαν οι προβολές, το λέμε ειλικρινά, λάβαμε πάρα πολλά email, μηνύματα… μας έλεγε ο κόσμος «συνεχίστε το» κ.λπ. Εν τω μεταξύ ήταν ένα πράγμα που θέλαμε εμείς πάρα πολύ. Απλώς, όταν βλέπεις ότι οι θεατές που σε παρακολουθούν σε προτρέπουν να κάνεις κάτι τέτοιο, αυτό κάναμε. Μπήκαμε λοιπόν στη διαδικασία να κάνουμε, να μπούμε σε μια διαδικασία μάλλον αυτοχρηματοδότησης, το crowdfunding.
Γίνεται πολύ στο εξωτερικό, γίνεται για ταινίες, γίνεται για παραστάσεις… Έγινε και στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, νομίζω με κάποιες παραστάσεις, κάποιες μικρού μήκους ταινίες. Θεωρώ ότι είναι το πιο αλληλέγγυο πράγμα που υπάρχει και είναι ένας τρόπος η αυτοχρηματοδότηση να δείξει ότι μπορείς να κάνεις ένα πράγμα εντελώς μακριά από, πώς να σας πω, από τους συνηθισμένους τρόπους. Και επίσης να έχεις με αυτό τον τρόπο την ελευθερία να πεις και να κάνεις ό,τι θέλεις.
Οπότε θεωρούμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ δημοκρατικό. Μπορεί όποιος θέλει να συνεισφέρει στο crowdfunding και μετά να το βλέπει ελεύθερα, γιατί αν παίζονταν σε μια πλατφόρμα πληρώνεις την πλατφόρμα για να το έχεις. Επίσης στις πλατφόρμες κάτι τέτοιες σειρές έχουν αυτό που λένε στα αγγλικά pay-per-view, δηλαδή πληρώνεις το κάθε επεισόδιο, αντίστοιχα όπου στο Netflix προβάλλεται, που ήταν δωρεάν, έχεις το ανταποδοτικό της… άρα παντού πληρώνεις. Αν αυτό λοιπόν το πράγμα πετύχει, το crowdfunding που λέμε, και προβάλλεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, το βλέπει όποιος θέλει, ασχέτως αν έχει χρηματοδοτήσει ή όχι, δωρεάν. Δεν είναι πολύ ωραίο αυτό; Εμείς το βλέπουμε πολύ σημαντικό.
Βασίλης Κουφόπουλος: Εντάξει, θα ήταν ακόμη καλύτερο η ελληνική τηλεόραση να μπορεί να καταλάβει τη σειρά, ότι έχει κάτι καινούργιο, κάτι χαρακτηριστικό, και να συνεχίσει το δεύτερο κύκλο, αφού και οι ίδιοι οι θεατές το ζητούν, το επιθυμούν, και το διαισθάνεται κανείς που είναι στην αγορά… Και να πάρει το ρίσκο ακόμη και αν χάσει. Ω, πόσες σειρές έχουν αποτύχει που φαίνονταν να είναι σούπερ. Αν καταλαβαίνω καλά λοιπόν, έχετε τη συνέχεια της ιστορίας.
Στέφανος Μπλάτσος: Ναι, φυσικά.
Βασίλης Κουφόπουλος: Για το κοινό το ρωτάω, δηλαδή υπάρχει… Δηλαδή ο Παναγιώτης ο Ιωσηφέλης ήξερε, ξέρει δηλαδή πού μπορεί να πάει την ιστορία;
Στέφανος Μπλάτσος: Είχαμε κάνει συζητήσεις γιατί θα συνεχίζονταν η σειρά, δεν συνεχίστηκε, okay. Οι ιδέες…
Βασίλης Κουφόπουλος: Είχατε δηλαδή το αρχικό πράσινο φως και μετά για κάποιο λόγο δεν συνεχίστηκε, okay. Αλλά ξέρετε τι θέμα… Στο κεφάλι σας η σειρά υπάρχει;
Στέφανος Μπλάτσος: Στον Παναγιώτη σίγουρα που το γράφει, και ναι, όπως το έχουμε συζητήσει ξέρουμε τι…
Βασίλης Κουφόπουλος: Εσείς ξέρετε δηλαδή τι θα γίνει; Δεν θέλουμε να μας πείτε.
Στέφανος Μπλάτσος: Δεν ξέρω τι θα γίνει, δεν ξέρω τι θα γίνει. Ξέρω πολύ λίγα πράγματα για τους ήρωες και τις ηρωίδες.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ωραία, αλλά εσείς έχετε… Τελειώσαμε με εξωγήινους πάντως, θυμίζω τον πρώτο κύκλο. Έχετε πάντως τη βεβαιότητα… Όχι, είστε έτοιμοι για δουλειά δηλαδή να ξεκινήσετε αν είναι okay; Δηλαδή αν πετύχει το crowdfunding…
Στέφανος Μπλάτσος: Οτιδήποτε. Εμείς μπορούμε, οι ηθοποιοί όλοι… Και οι ηθοποιοί θέλουν και για αυτό το ενίσχυσαν κιόλας στην καμπάνια που κάνουμε για το crowdfunding. Δηλαδή ήρθανε, το ενισχύσανε, γιατί το πιστεύουμε όλοι. Κοιτάξτε, το crowdfunding όταν θα γίνει δεν είναι μια ελεημοσύνη καταρχάς, είναι μέθοδος χρηματοδότησης.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ακριβώς, χρηματοδότηση.
Στέφανος Μπλάτσος: Επίσης, αυτό γίνεται για να μπορούν να πληρωθούν όλοι οι άνθρωποι. Δηλαδή δεν ζητάμε κάτι για να κερδίσει κάποιος. Απλώς οι άνθρωποι που θα δουλέψουνε —και θα δουλέψουμε— επειδή ζούμε από αυτό, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε χρήματα πολλά, να μπορούμε να πληρωθούμε από αυτό. Παρόλα αυτά, σκεφτείτε ότι ανάλογα με το πόσα επεισόδια θα γίνουν… Για 5 επεισόδια δεν σωζόμαστε οικονομικά, να σας το πω έτσι. Όμως είναι δίκαιο γιατί όλοι οι άνθρωποι πληρώνονται για μια εργασία που κάνουνε, και από την άλλη εμάς μας ενδιαφέρει, το γουστάρουμε τόσο πολύ, το κάνουμε με τόσο κέφι, αυτό το πράγμα θέλουμε τόσο πολύ να γίνει, που σκεφτόμαστε την αμοιβή μας σε δεύτερο πλάνο. Τουλάχιστον για μένα είναι σε δεύτερο.
Βασίλης Κουφόπουλος: Άρα είστε έτοιμοι… Δηλαδή πόσα επεισόδια; Ανάλογα με τη χρηματοδότηση θα προκύψει ο αριθμός των επεισοδίων;
Στέφανος Μπλάτσος: Όσο περισσότερα χρήματα, τόσο περισσότερα επεισόδια. Εκτός και αν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, ένα θαύμα κ.λπ.
Βασίλης Κουφόπουλος: Το Netflix πάντως είναι επιπέδου Netflix ή μάλλον θα έλεγα ότι είναι πέρα από το Netflix, είναι σε άλλη κατηγορία γιατί είναι ποιοτικότερο.
Στέφανος Μπλάτσος: Κοιτάξτε, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Ευχαριστούμε μάλλον για τα καλά λόγια. Δηλαδή που παίζει σε διεθνές περιβάλλον. Μακάρι. Νομίζω ότι το αποδεικνύει η Σεούλ, δηλαδή ότι οι ξένοι… η επιτροπή είναι με ξένους, δεν ήταν με Έλληνες.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, ναι, δεν είναι που είδανε κάτι… Δεν είναι μέσον, δεν είναι φίλος φίλου.
Στέφανος Μπλάτσος: Δεν τους ξέρει καθόλου. Και κάτι είδαν σε αυτό και το βράβευσαν. Οπότε, ξέρω ‘γω, μακάρι να ταξιδέψει κι άλλο.
Βασίλης Κουφόπουλος: Οι ερμηνείες των ηθοποιών, ξέρετε, γιατί αν και είναι τα ίδια πρόσωπα που παίζουν και αλλού στην τηλεόραση, ξαφνικά τους έβλεπες ότι κάπως έλαμπαν, κάπως ήταν λίγο διαφορετικοί, δεν ήταν στερεοτυπικοί.
Στέφανος Μπλάτσος: Αυτός είναι ούτως ή άλλως ένας στόχος όταν κάνω δουλειά. Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ, με ενδιαφέρουν σαν σκηνοθέτη οι ερμηνείες των ηθοποιών, ένα. Οπότε το casting που είχε «Το Παιδί», που είμαι πολύ περήφανος για αυτό, για αυτό που καταφέραμε… Αυτό το casting θεωρώ ότι είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί όλοι, είναι εξαιρετικοί συνεργάτες. Επειδή το γουστάραν κιόλας πολύ αυτό που κάνανε, για αυτό έλαμπαν.
Και από την άλλη, ακριβώς επειδή ο στόχος ήταν… ήταν μια δουλειά που ξεφεύγει από το κλισέ και παρότι είχε πάρα πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, αυτά τα πράγματα όταν παίζονται πολύ φυσιολογικά, να μην είναι γκροτέσκ και να μην είναι υπερβολικά, νομίζω μοιάζουν πάρα πολύ πραγματικά. Οπότε και για αυτό έχει και μια τέτοια απήχηση. Έβλεπες το πιο παράδοξο να συμβαίνει, όταν αντιμετωπίζεται πολύ απλά και καθημερινά, περνάει πολύ πιο εύκολα και στον τηλεθεατή.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, και ο τηλεθεατής αναζητούσε ανεξαρτήτως ώρας μετάδοσης. Δηλαδή αν την έχανε το βράδυ μετά τις 11:00, το ψάχνανε μετά στο Netflix για να το δούνε.
Στέφανος Μπλάτσος: Είχαμε με τον Ιωσηφέλη το εξής, το οποίο το λέγαμε… είχαμε μια κοινή, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, άποψη σε αυτό. Το έλεγε ο ίδιος και θέλαμε η σειρά αυτή να είναι μια καλοδιάθετη σειρά. Η αναφορά που είχαμε ήταν το Ted Lasso. Δηλαδή λέγαμε, όχι το ίδιο θέμα, αλλά στο feel-good feeling που έβγαζε. Και λέγαμε θέλαμε να κάνουμε μια σειρά που να είναι σαν το Ted Lasso, βρε παιδί μου.
Και δημιουργήθηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο είχε το crime, είχε την πλάκα, είχε όλο αυτό το σουρεάλ στοιχείο. Θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο βαλκανικό, οπότε είχαμε στοιχεία από Γκάι Ρίτσι, είχαμε στοιχεία από Κουστουρίτσα, είχαμε αυτό το πάντρεμα, τη βαλκανίλα που λέγαμε… που μπορεί να πιάνει τόσα πράγματα που να φαίνονται εντελώς φυσιολογικά, να είναι τα πιο παράδοξα αλλά να μοιάζουν ότι είναι δίπλα σου. Παντρεύτηκαν σε αυτή τη σειρά και όλα έμοιαζαν νορμάλ, πώς να σας πω. Και τα γυρίσματα εδώ στη Βορειοανατολική Αττική…
Στέφανος Μπλάτσος: Τα κάναμε στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί τα περισσότερα, σε φυσικούς χώρους. Δημιουργήσαμε, φτιάξαμε εμείς τα σπίτια, το χωριό, μια τρέλα! Αλλά φανταστείτε, όταν τελειώσαμε μείναμε με ένα… δηλαδή κάναμε, θυμάμαι το τελευταίο γύρισμα που ήταν όντως το τελευταίο, τις τελευταίες σκηνές του επεισοδίου, μετά έφαγα και λέω «θα ξαναγυρίσουμε». Δηλαδή φανταστείτε ότι δεν έχουμε πει αντίο ακόμα όλοι μας στο χώρο, γιατί είχαμε πάντα την αίσθηση ότι μπορεί να ξαναγυρίσουμε τώρα σε δύο εβδομάδες.
Βασίλης Κουφόπουλος: Μακάρι, μακάρι! Το ευχόμαστε πολύ. Και πριν «Το Παιδί» είχατε κάνει «Η Παραλία». Δηλαδή φτιάξατε «Την Παραλία» δύο σεζόν για την ΕΡΤ, πάλι επιτυχία και αυτή, υπό την έννοια ότι βγήκε εκτός των ελληνικών συνόρων, στη RAI…
Στέφανος Μπλάτσος: Ναι, στην ισραηλινή τηλεόραση, στην ιταλική, και υπήρχαν… μάθαμε δηλαδή από την ΕΡΤ ότι μπορεί να πουληθεί στη Σουηδία. Μακάρι! Μεγάλη χαρά και «Η Παραλία». Άλλος θίασος, ηθοποιάρες φοβεροί, ωραία ιστορία, άλλο θέμα, άλλος κόσμος, άλλη μια δουλειά που…
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, και εκεί όμως το φυσικό περιβάλλον, γυρίσματα εξωτερικά…
Στέφανος Μπλάτσος: Ε ναι. Το τοπόσημο τώρα εκεί πέρα των Ματάλων ήταν μαγικό. Δηλαδή κερδίζαμε και μόνο από αυτό, κέρδιζε την εικόνα.
Βασίλης Κουφόπουλος: Αλλά δεν βγάλατε τα εμπορικά Μάταλα, ήταν τα αυθεντικά.
Στέφανος Μπλάτσος: Ναι, ναι, κάναμε έρευνα μηνών. Κοιτάξτε, ήταν τα σπίτια φανταστείτε που είχαμε στο χωριό… Δηλαδή ο επισκέπτης, πώς να το πούμε, καταλάβαινε τη μυρωδιά της παραλίας και την αρμύρα, θα έλεγε κάποιος καμιά στιγμή. Στην έρευνα βρήκαμε ακριβώς πώς στήνανε τις καλύβες, στήσαμε καλύβες από φωτογραφίες και φιλμάκια που είχαν όπως τότε, ή το χωριό που μοιάζαν όλα σαν να είναι λυόμενα τα σπίτια στα Μάταλα εκείνη την εποχή, που ήταν ψαροχώρι, ήταν κάτι κουτιά τα οποία τα βάφαν άσπρα. Και έτσι το αποδώσαμε κιόλας στα ντεκόρ τέλος πάντων της σειράς.
Σας λέω, 6 μήνες έρευνα για ρούχα, για τα πάντα. Δύσκολα γυρίσματα, κάναμε γύρισμα στα Μάταλα 17 Οκτωβρίου είχαμε ξεκινήσει. Κάναμε γύρισμα εμείς υποτίθεται το 1967-69 και μετά έβλεπες πίσω μας 3.500 κόσμο τουρίστες και 600 τόσους πάνω στα βράχια, μια παράνοια! Δίπλα ήσουν στο 2024 και ’25, ναι, και λες «τι γίνεται;»… 3.500 κόσμος.
Βασίλης Κουφόπουλος: Και πώς καταφέρατε και διώξατε τον ήχο, τη βαβούρα;
Στέφανος Μπλάτσος: Μετά στο sound design κόβαμε όσο μπορούσαμε, φωνάζαμε, παρακαλούσαμε «κάντε ησυχία»… Έχουμε κάτι φωτογραφίες ασύλληπτες να είναι ορδές και να προσπαθούν κάποια παιδιά της παραγωγής να τους λένε να σταματήσουν να φωνάζουν, παιδάκια μέσα στη θάλασσα να κάνουν ησυχία. Τα καταφέραμε όμως, εντάξει, ναι. Και είχε την επιτυχία της, κράτησε δύο…
Βασίλης Κουφόπουλος: Δύο σεζόν.
Στέφανος Μπλάτσος: Δύο σεζόν. Πουλήθηκε αυτή στο εξωτερικό είπαμε, πολλά περισσότερα επεισόδια…
Βασίλης Κουφόπουλος: Ε ναι.
Στέφανος Μπλάτσος: Ε κάναμε 300 επεισόδια. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός για το εξωτερικό, τεράστιος! Δηλαδή οι σειρές γυρίζονται στη RAI… που πουλήθηκε με στοιχεία της RAI. Τώρα αυτά έτσι… τις πρώτες δύο εβδομάδες ήταν νούμερο ένα στο on-demand στις διεθνείς σειρές της RAI, 3,5 μήνες μετά είναι νούμερο ένα πρόγραμμα στη RAI από τις ξένες σειρές που έχει τις διεθνείς, και νούμερο τρία σε όλο το on-demand πρόγραμμα της RAI (ξένες σειρές, ψυχαγωγία, τα πάντα). «Η Παραλία» μεγάλη επιτυχία.
Βασίλης Κουφόπουλος: Θα ξαναγυρίζατε στην Κρήτη για σειρά;
Στέφανος Μπλάτσος: Πάρα πολύ! Ναι, μου άρεσε πάρα πολύ. Την αγαπώ την Κρήτη ούτως ή άλλως, πήγαινα για πάρα πάρα πολλά χρόνια για τουρισμό, μου άρεσε πάρα πολύ.
Βασίλης Κουφόπουλος: Και στα Μάταλα;
Στέφανος Μπλάτσος: Στα Μάταλα όχι, πήγα πρώτη φορά για τη σειρά. Στα Μάταλα δεν είχα πάει και έκατσα… 3 χρόνια πηγαινοερχόμουν συνέχεια.
Βασίλης Κουφόπουλος: Μήπως θα σας βάλουν να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές για πρόεδρο κοινότητας μαζί με όλο το cast;
Στέφανος Μπλάτσος: Εντάξει, μας βράβευσαν κι εκεί πέρα από τον πρόεδρο. Εντάξει, μια χαρά ήταν, φιλόξενοι άνθρωποι, πολύ καλοί.
Βασίλης Κουφόπουλος: Εννοείται. Από τα τραπέζια που σας κάνανε, ποιο φαγητό θυμάστε; Με τι έχετε σκάσει;
Στέφανος Μπλάτσος: Με όλα! Τι να σας πω, δεν ξέρω, ήταν… προσπαθώ τώρα να θυμηθώ γιατί είναι…
Βασίλης Κουφόπουλος: Σας είχαν κάνει γαμοπίλαφο;
Στέφανος Μπλάτσος: Όλα, όλα, τα πάντα! Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Επειδή πήγαμε όλες τις εποχές του χρόνου ήμασταν εκεί, είχαμε φάει τα πάντα, δηλαδή ψάρια, κάτι…
Βασίλης Κουφόπουλος: Και είχατε πιει φανταζόμαστε και όλη τη τσικουδιά…
Στέφανος Μπλάτσος: Λίτρα, λίτρα! Όλα, κόκκινο κρασί Μαρουβά… Έχει και κόκκινο κρασί και λευκό, γιατί η Κρήτη έχει φοβερά πια, έχει πολύ καλά κρασιά, και λευκά και κόκκινα και τα πάντα εκεί.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ωραία. Να επιστρέψουμε ολοκληρωτικά στο «Παιδί». Παραγωγή της Foss Productions, ο παραγωγός μας…
Στέφανος Μπλάτσος: Κοιτάξτε, με τη Foss έχω κάνει δύο δουλειές, επιλέγω, μου αρέσει. Εκεί είναι άνθρωποι στην παραγωγή που δεν τους νοιάζει μόνο να κάνουν τη δουλειά τους, μοιραζόμαστε έναν κοινό καλλιτεχνικό στόχο. Δεν είναι αυτονόητο αυτό. Δηλαδή εγώ είμαι χαρούμενος με τον παραγωγό, με όλη την ομάδα της παραγωγής: ο Στέλιος ο Κοτιώνης, ο Ρένος ο Πλακιάς, ο Βασίλης ο Χρυσανθόπουλος, ο Άρης ο Κοτρώνης… άνθρωποι που δουλέψαμε, που σας λέω μοιραζόμαστε έναν καλλιτεχνικό στόχο.
Τους σκηνοθέτες μου δεν γίνεται να μην τους πω, τους unit directors, που είναι η Ζωή Φίλιππα, ο Θοδωρής ο Μπαμπούρης… για «Το Παιδί» η Εύη Βαρδάκη που είναι associate, συνεργάτης σκηνοθέτης. Τους φωτογράφους: ο Αντρέας ο Γούλος, ο Άγγελος Παπαδόπουλος. Ο μοντέρ μου, ο Χρήστος ο Μαρκάκης… θα τους πω και κάνετε ό,τι θέλετε, είναι συνεργάτες που δουλεύουμε χρόνια, τους αγαπώ πολύ. Ο Alex στη μουσική… η μουσική δηλαδή, που βλέπεις ότι δεν είναι καν συνοδευτικό, είναι δραματουργικό στοιχείο της δουλειάς μας. Μεγάλη έκπληξη όντως.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δουλέψαμε με τόση αγάπη και για «Την Παραλία» —γιατί ήμασταν η ίδια ομάδα και στην «Παραλία» και στο «Παιδί»— που λες εντάξει, δεν γίνεται, το γουστάρουμε, το παλεύουμε, δεν θα το παρατήσουμε ποτέ, πώς να σας πω.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ωραία. Στον επίλογο λοιπόν της συνέντευξης για «Το Παιδί», για να επιστρέψουμε, είστε έτοιμος να πείτε ότι «το πάμε»; Έχετε σκεφτεί την πρώτη σκηνή, την εντυπωσιακή πρώτη σκηνή;
Στέφανος Μπλάτσος: Όχι, έχω σκεφτεί τη μέρα που θα επανέλθουμε όμως ειλικρινά πολύ. Και κάτι άλλο: ότι η ίδια ομάδα που έκανε «Την Παραλία», η ίδια ομάδα έκανε και «Το Παιδί», η ίδια ομάδα περιμένει να κάνει και τη συνέχεια του «Παιδιού». Και αν δεν γίνει «Το Παιδί», η ίδια ομάδα έχει μια καταπληκτική, μαγική σειρά για την επόμενη σεζόν.
Βασίλης Κουφόπουλος: Θα μας την πείτε;
Στέφανος Μπλάτσος: Όχι. Ραντεβού λοιπόν… όχι ακόμα, όχι ακόμα. Ο χρόνος θα δείξει και ούτως ή άλλως το ταξίδι των σειρών… ποιος ξέρει για το ταξίδι των σειρών;
Βασίλης Κουφόπουλος: Άρα, συνεπώς, το ραντεβού σας είναι στη Σεούλ.
Στέφανος Μπλάτσος: Θα είστε ο πρώτος που θα το μάθει, να είστε καλά.
Βασίλης Κουφόπουλος: Θα πιέσουμε για αυτό, μη δίνετε υποσχέσεις έτσι! Εμείς ξέρετε επιμένουμε για τις ειδήσεις. Οπότε το ραντεβού είναι 8 Οκτωβρίου στη Σεούλ;
Στέφανος Μπλάτσος: Στη Σεούλ, μάλιστα.
Βασίλης Κουφόπουλος: Με όλο το… θα πάτε όλοι μαζί;
Στέφανος Μπλάτσος: Πάμε ο Στέλιος Κοτιώνης ο παραγωγός, ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης ο σεναριογράφος και εγώ, μάλιστα. Και η ομάδα της ΕΡΤ, δηλαδή νομίζω ο πρόεδρος της ΕΡΤ με κάποιον, δεν ξέρω… αλλά από το κομμάτι της παραγωγής της Foss θα πάμε εμείς οι τρεις.
Βασίλης Κουφόπουλος: Μεγάλη στιγμή! Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μπλάτσο.
Στέφανος Μπλάτσος: Εγώ για τη φιλοξενία και τα καλά σας λόγια μαζί μας. Και συνεχίστε σε αυτό τον τόνο, ευχαριστώ πάρα πολύ.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ευχαριστούμε πολύ, κυρίες και κύριοι, για τη θέαση.