Prodexpo 2025: Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας ανοίγουν νέες προοπτικές για την ελληνική αγορά

Prodexpo 2025: Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας ανοίγουν νέες προοπτικές για την ελληνική αγορά

Στην Ελλάδα τα πιστοποιημένα κτίρια δεν είναι πολλά, και τα περισσότερα από αυτά είναι γραφειακοί χώροι, όπως παρουσίασε ο Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων (SBC Greece), κατά τη διάρκεια της Prodexpo 2025, του κορυφαίου συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τη ΝA Ευρώπη, που πραγματοποιείται στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε τι σημαίνει βιωσιμότητα και να το δούμε σε ευρύτερο πλαίσιο. Η SBC Greece μετατοπίζει την εστίαση στον συνολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο του κτιρίου και στο πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί», τόνισε ο κ. Αθανασούλας, αναφερόμενος παράλληλα στην αξία του σχεδιασμού γραφείων ώστε να είναι πραγματικά ευέλικτα. «Όταν χρειαστεί να αλλάξει η χρήση τους, δεν χρειάζεται να τα ανακατασκευάσεις από την αρχή. Αυτός είναι ο τρόπος που σχεδιάζουμε και βλέπουμε τα κτίρια».

Ο Leon Goldwater, CEO της ολλανδικής WeArePopUp, παρουσίασε την εταιρεία, η οποία αρχικά θεωρούνταν σαν ένα «Airbnb για το λιανεμπόριο». Όπως εξήγησε, η εταιρεία αλλάζει το μοντέλο προς γραφεία και αποθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα σε εταιρικούς ενοικιαστές να αξιοποιούν χώρους που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως. Οι χώροι μπορούν να ενοικιαστούν για σύντομες περιόδους — από μία μέρα μέχρι ένα χρόνο — καθώς πολλές εταιρείες έχουν μακροχρόνια μισθώματα αλλά λιγότερους εργαζόμενους λόγω τηλεργασίας. «Η αλλαγή αφορά επίσης τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση ενέργειας στα γραφεία, όπως φώτα που ανάβουν μόνο όταν υπάρχει κίνηση», διευκρίνισε.

Πάντως, και από οικονομική σκοπιά, για πολλές εταιρείες και startups σε αβέβαιους καιρούς, η υπογραφή μακροχρόνιων μισθωμάτων είναι δύσκολη. «Είναι πολύ πιο πρακτικό και βιώσιμο να ενοικιάζεις χώρους για μικρές περιόδους, αντί να δεσμεύεσαι σε μεγάλα μισθώματα χωρίς σιγουριά για το μέλλον», τόνισε ο ίδιος.

Μιλώντας για τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Country Manager της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε πως «αν απλώς δημιουργήσεις χρόνο, αυτό έχει αξία για την ευεξία των εργαζομένων. Όταν οι άνθρωποι έχουν την ευελιξία να επιλέγουν από πού θα εργάζονται — συχνά σε τοποθεσίες πιο κοντά στο σπίτι τους — τείνουν να αποδίδουν καλύτερα, να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στις μετακινήσεις». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τάση αυτή έχει θετικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον: «Λιγότερες μετακινήσεις σημαίνουν μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα για καθέναν από εμάς που ξοδεύει δύο ώρες ημερησίως για το γραφείο».

Στην Ελλάδα, η μετάβαση σε μια στρατηγική πολλαπλών τοποθεσιών για τα γραφεία αποτελεί ευκαιρία, καθώς προκύπτουν σημαντικά οφέλη από την υιοθέτηση υβριδικής εργασίας λόγω των μεγάλων καθημερινών ωρών μετακίνησης. Αναφερόμενος στη στρατηγική της IWG, επισήμανε: «Στόχος μας δεν είναι να είμαστε παρόντες μόνο στις παραδοσιακές επιχειρηματικές περιοχές, αλλά παντού — παγκοσμίως, στην Ελλάδα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Πρέπει να εντοπίσουμε κτίρια και ανθρώπους που κατανοούν και πιστεύουν σε αυτό το μοντέλο, ώστε να αναπροσαρμόσουν τα ακίνητά τους σε ευέλικτους χώρους εργασίας».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Μπούρας.

Anniversary Partner_Dimand

Platinum Sponsor_ Interbeton

Grand Sponsors_ Ask wire, Bernitsas Law Firm, Deloitte, Hellenic Properties, polikatikia.gr, Prodea, prosperty, Sioufas & Associates Law Firm, Southrock

Sponsors_ ΓΑΙΑΟΣΕ, Alpha Real Estate Services, Athens Economics/JLL, Colliers, Danos, Dcarbon, Elvial, Hellenic Public Properties, Hill International, Intradevelopment, KPMG, LAMDA development, Makt, National Bank of Greece, OTE Estate, Resolute Cepal Group, Trade Estates, Trastor.

Supporters_ AECOM, Anicon, Arbitrage Real Estate, Biosymo, BriQ Properties, Cerved, Cordia, CPA Law, CrediaBank, Cushman & Wakefield/Proprius, DKG Development, everty, FinThesis, Geoaxis, KBVL Law Firm, Hellenic Facility Management Association, KG Law Firm, LCI Law, Machas & Partners Law Firm, MIBS Group, NAI RealAct, Noval Property, Orizory, Piscines Ideales, Premia Properties, Redeplan, Revithis real Estate, Kentriki Savills, Siemens Prime Yield/Solum, Tiresias, Uniko, Values, Vitael, Zepos & Yannopoulos, Zoia.

Property Agents Forum Sponsor_ CCRE Group

Property Agents Forum Supporter_Remax

In partnership with_MIPIM

Plant Sponsor_Kitantzis

Hospitality Sponsor_ SWOT

Design Furniture by_Asset

Coffee Sponsor_ Nespresso

Security & Safety Sponsor_ESA

Corporate Wellness Sponsor_ YooDoo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Tsomokos, Amerikis 21, Athens, Greece
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα. Ηλιάς Γεραφέντη, τηλ. 210 728 9000 & 6970808764, [email protected] και κα. Αναστασία Γαλάνη, 6974054227 –  [email protected]
Φωτο:
Από αριστερά: Αλέξανδρος Κουδουνάς, Country Manager της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο – Leon Goldwater, CEO, We Are Pop Up, The Netherlands – Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος, SBC Greece – Στέλιος Μπούρας, Δημοσιογράφος. (Photo: Aphroditi Houlaki© Tsomokos SA