Στην Ανν Κάρσον το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Η ποιήτρια που έκανε την κλασική αρχαιότητα σύγχρονο πείραμα

Στην 76χρονη Καναδή ποιήτρια, δοκιμιογράφο και μεταφράστρια Ανν Κάρσον (Anne Carson) απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2026. Η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε να τιμήσει μια δημιουργό που σπάει συστηματικά τα σύνορα των λογοτεχνικών ειδών, δικαιώνοντας τις προβλέψεις που τη ήθελαν επί σειρά ετών ανάμεσα στα επικρατέστερα φαβορί.

Σύμφωνα με το επίσημο σκεπτικό της βράβευσης, η Ανν Κάρσον τιμάται «για το τολμηρό και ευρηματικό έργο της που, σε έναν παιγνιώδη διάλογο με την κλασική παράδοση, έχει δημιουργήσει νέες φόρμες για τη σύγχρονη λογοτεχνία».

«Είναι όλοι τρελοί!» – Η πρώτη αντίδραση από την Ισλανδία

Η ίδια η δημιουργός, πιστή στον αντισυμβατικό και χαμηλών τόνων χαρακτήρα της, υποδέχθηκε την είδηση με μια γερή δόση χιούμορ. Βρισκόμενη στην Ισλανδία —της οποίας έχει λάβει την υπηκοότητα από το 2022— δήλωσε χαρακτηριστικά στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV: «Είναι τρελό. Νομίζω ότι είναι όλοι τους τρελοί… Λοιπόν, ξέρετε, είναι τρελό! Τουλάχιστον θα μπει ένα αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο του βιβλίου μου».

Γεννημένη στο Τορόντο το 1950, η Κάρσον συνδύασε από νωρίς την ακαδημαϊκή της ιδιότητα ως κλασική φιλόλογος με την πειραματική γραφή. Το έργο της αποτελεί μια διαρκή διασταύρωση ανάμεσα στην εμμονή του φιλολόγου με τις λέξεις και την ανάγκη του ποιητή για νέο νόημα.

Δεν γράφει συμβατικά ποιήματα ή μυθιστορήματα. Δημιουργεί «υβρίδια» όπου η ποίηση συναντά το δοκίμιο, το θέατρο, το κόμικ και τη μετάφραση αρχαίων κειμένων —από τη Σαπφώ και τον Ευριπίδη μέχρι τον Στησίχορο.

Το «κόκκινο» ορόσημο: «Η Αυτοβιογραφία του Κόκκινου»

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που καθιέρωσε την Κάρσον παγκοσμίως, αυτό είναι η Αυτοβιογραφία του Κόκκινου (Autobiography of Red). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα σε στίχους, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση του Χάρη Βλαβιανού.

Στο έργο αυτό, η Κάρσον παίρνει ένα περιθωριακό μυθολογικό τέρας, τον κόκκινο φτερωτό Γηρυόνη που σκότωσε ο Ηρακλής, και τον μεταμορφώνει σε έναν σύγχρονο, ευαίσθητο και πληγωμένο έφηβο καλλιτέχνη. Μέσα από στίχους γεμάτους ωμότητα, τρυφερότητα και φιλοσοφικό βάθος, η Κάρσον αποδεικνύει πώς οι αρχαίοι μύθοι δεν είναι νεκρά κείμενα, αλλά ζωντανά εργαλεία για να κατανοήσουμε το σύγχρονο ανθρώπινο τραύμα.

Η σημασία της βράβευσης

Η βράβευση της Ανν Κάρσον έρχεται να επιβεβαιώσει τη στροφή της Σουηδικής Ακαδημίας προς δημιουργούς που αναζητούν την πρωτοτυπία στη φόρμα και τη γλώσσα. Σε μια εποχή που η λογοτεχνία συχνά εγκλωβίζεται σε εύκολες συνταγές, το Νόμπελ του 2026 γιορτάζει το ρίσκο, τη βαθιά γνώση της παράδοσης και, πάνω από όλα, το θάρρος της λογοτεχνικής επανεπινόησης.

Για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, η βράβευση αυτή έχει μια ξεχωριστή, σχεδόν οικεία γεύση, καθώς η αρχαία ελληνική γραμματεία αποτελεί τον ιστό πάνω στον οποίο η Κάρσον έκεντησε ολόκληρο το κορυφαίο της έργο.



Διαβάστε επίσης