XΡΗΜΑτιστήριο

→ Θετικό κλίμα επικράτησε στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1,98% κλείνοντας στις 3.826,10 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,78%, της μεσαίας κέρδισε 1,50%, ενώ της μικρής σημείωσε άνοδο 0,61%. Την επομένη, με έντονη την ανησυχία για νέα αύξηση των επιτοκίων η Σοφοκλέους κινήθηκε σε αρνητικό κλίμα με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 3.717,18 μονάδες. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι πρώτες ύλες, η τεχνολογία και οι ασφάλειες. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία επικράτησε έντονη νευρικότητα με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 0,97% στις 3.753,21 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 133 σημείωσαν άνοδο, 127 υποχώρησαν και 53 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 3.676,85 μονάδες, κατά 2,03% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 974 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής, στον απόηχο της γενικής της συνέλευσης, δέχθηκε ισχυρές απώλειες και υποχώρησε σε ποσοστό 5,77%.

→ Ποιος θα πληρώσει τη «ζημιά»; Πληροφορούμαστε ότι κάτι δεν πήγε καλά στη διαδικασία προσυμφωνημένου πακέτου μετοχών, το οποίο πέρασε μέσω της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ. Μαθαίνουμε ότι ο φερόμενος ως υποψήφιος αγοραστής αθέτησε τη συμφωνία επαναγοράς του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιθύνοντες της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ γνωρίζουν τόσο τις ρήτρες όσο και τις ευθύνες που διέπουν τέτοιες είδους συναλλαγές. Έχουμε συνέχεια…

→ 9,4% βραχυπρόθεσμος, 43,5% μεσοπρόθεσμος και 47,1% μακροπρόθεσμος δανεισμός! Αυτή είναι η σύνθεση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αυτή είναι η δήλωση αποτυχίας των οικονομικών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας μας.

→ Από πού προέρχονται οι πρόσφατες εισροές κεφαλαίων στα τραπεζικά αμοιβαία; Μήπως από τις «αδελφές» θυγατρικές εταιρείες των ομίλων τους; Αυτό σημαίνει «οικογενειακή» στήριξη!

→ Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών αυξάνονται, οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα όμως γίνονται ολοένα και πιο φτωχά. Μεταξύ άλλων, οι Έλληνες, βάσει εισοδημάτων, αποταμιεύουν τα λιγότερα στην ευρωζώνη.

→ Ποια είναι τα ελάχιστα «ειδικά» προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι τεχνικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών εταιρειών για τη μελέτη, επιθεώρηση και πρόληψη των εκάστοτε κινδύνων;

→ Σημείο τριβής μεταξύ αμερικανικού χρηματιστηρίου και χρηματιστηριακών εταιρειών με επίκεντρο τους επενδυτές αποτελούν οι επί πληρωμή ενημερώσεις των πρώτων και οι δωρεάν πληροφορήσεις των δεύτερων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη χώρα μας, έτσι δεν είναι;

→ Κύριε Αλογοσκούφη, μήπως έχετε ξεχάσει τις απόψεις σας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; «… δημιουργούμε ένα τέρας… το οποίο συγκεντρώνει εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία…»!

→ Η επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων των εισηγμένων εταιρειών μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων δείχνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική χρηματαγορά, ενώ οι όποιες δικαιολογίες περί φθηνών δανείων με χαμηλή φορολογία δεν αποτελεί άλλοθι.

→ Μία από τα ίδια και για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία φαίνεται να ποντάρει πολιτικά στη Σοφοκλέους όχι τόσο στην άνοδο του γενικού δείκτη τιμών όσο στις επιχειρηματικές συμφωνίες και τα deals! Στο παρελθόν, πάντως, ανάλογες κινήσεις αποδείχθηκαν μοιραίες για τους εμπνευστές τους.

→ Τα πήγε τόσο καλά ώστε του ανατέθηκε και νέο πόστο; Περί κ. Μωυσή ο λόγος, ο οποίος αποχώρησε από την ΔΕΠΑ για να αναλάβει πρόεδρος στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής! Απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη στo κόμμα.

→ Με αυτόν τον τρόπο θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή; Με εξονυχιστικούς ελέγχους σε φορολογούμενους που έχουν έστω και ένα ευρώ επιστροφή φόρου; Αν είναι δυνατόν!

→ Για τις υπόλοιπες πρωτοδίκες μάθαμε, για τους φυλακισμένους δικηγόρους ακούσαμε, για την πρώην όμως ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια σιγή ιχθύος, ενώ για τους παρατρεχάμενούς της ούτε λόγος.

→ Οι μεγάλοι ανά τον κόσμο οίκοι αξιολόγησης αποτελούν τους θεματοφύλακες του καπιταλιστικού συστήματος, όταν με μια τους ανάλυση μπορούν και αλλάζουν την εικόνα τις οικονομίας των κρατών. Το θέμα είναι αν κάποια «ανεξάρτητη» ρυθμιστική αρχή ελέγχει τυχόν πελατειακές σκοπιμότητές τους.

→ Για τα bonus έγιναν όλα, για τα extra χρήματα παραποιήθηκαν οικονομικά στοιχεία, για την ευθύνη των στελεχών του οικονομικού τομέα της Fannie Mae κάνει λόγο η έρευνα.

→ Πεινάνε οι άνθρωποι και από χρηματιστές έγιναν κτηματομεσίτες! Αυτή είναι η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των εθνοπατέρων μας, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητη περιουσία προκαλώντας έτσι το περί δικαίου αίσθημα των απλών πολιτών που λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις φτώχειας. Tώρα, όσον αφορά στην αντικειμενικότητα των ελέγχων, αρκούμαστε στα λεγόμενα του κ. Τραγάκη, σύμφωνα με τα οποία η Βουλή δεν μπορεί να κάνει αναδρομικά τον έλεγχο του πόθεν έσχες, διότι δεν διαθέτει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

→ Οι εικονικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών μπορεί να συνεχίζονται, την κοινή πλατφόρμα Ελλάδος και Κύπρου όμως δεν βλέπουμε, εκτός και αν υπάρχουν προβλήματα.

→ Ελπίζουμε να μην κατηγορηθούμε και από τους «μπλε» επειδή συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τις περισσότερες των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

→ Οριακή μεν, αύξηση δε στο ήδη βεβαρημένο κλίμα! Το πεντάμηνο του 2006 καταγράφηκε οριακή ενίσχυση του συγκεντρωτισμού, αφού τα μερίδια αγοράς των 10 πρώτων ΑΧΕ αυξήθηκαν στο 78,82%, ενώ όσον αφορά στην κατάταξη οι τραπεζικές έχουν και πάλι το πάνω χέρι.

→ Ποιους ευνοεί η αναπροσαρμογή των ορίων για τις άυλες δαπάνες; Ποιους θέλουν να βάλουν με το ζόρι στον αναπτυξιακό νόμο;

→ Λες και κατάφεραν το ακατόρθωτο! Σαν πολύ δεν διαφημίζουν το πρόγραμμα ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου; Ναι, στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αναφερόμαστε.

→ Αυτή και αν είναι «νύφη»! Στα 52,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Εμπορικής Τράπεζας, αυξημένα κατά 112,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2005.

→ Άλλη μια επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, άλλη μια ιερά εξέταση για την ελληνική οικονομία! Μέχρι πότε;

→ Ο όμιλος μπορεί να παρουσίασε κέρδη, η μητρική εταιρεία όμως ακολούθησε αντίθετο δρόμο! Περί ΟΤΕ ο λόγος.

→ Γιά να δούμε αν το ΧΑ διαθέτει το απαραίτητο βάθος ώστε να στηρίξει την εισαγωγή του κλάδου της ποντοπόρου ναυτιλίας; Γιά να δούμε κατά πόσον ο πρόεδρος του ΧΑ γνωρίζει καλά τον οίκο του.

→ Ώρα μηδέν για κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δείχνουν ανήμπορες να κλείσουν παλαιές οικονομικές εκκρεμότητες.

→ Όλα για τους ξένους, λοιπόν! Δυσμενής ήταν η μεταχείριση των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών σε σχέση με τους ξένους, πολλοί από τους οποίους διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Αυτή ήταν και η επίσημη θέση της ένωσής τους σχετικά με τις εγγραφές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

→ Αξιολογήσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του επιχειρηματικού κινδύνου δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές! Ναι μεν αλλά και από τον κ. Γκαργκάνα, σχετικά με την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική.

→ Τώρα, όσον αφορά στις νέες κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από φυσικά πρόσωπα, τα έχουμε ξαναπεί! Και εφέσιμες είναι και σθεναρά αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια, οπότε πολύς λόγος για το τίποτε!

→ Οι διαμαρτυρίες για το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι πλέον πολλές! Σειρά πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία ζητεί αλλαγές στο κόστος κατάρτισης και λειτουργίας του.

→ Ελπίζουμε οι φημολογούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών προς το ΙΚΑ να μη μείνουν στα χαρτιά, γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα και εξοντωτικά για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

→ Αναμένουμε εξελίξεις ή τουλάχιστον διευκρινίσεις, καθώς κάτι δεν πάει καλά μεταξύ του προέδρου των ΕΛΠΕ και των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.


Σχολιάστε εδώ