XΡΗΜΑτιστήριο
Επεισόδιο Νο 3:
Από διασπορά ψευδών φημών… μέχρι εσωτερική πληροφόρηση! Κύριε ασφαλιστά (τρόπος του λέγειν!), από τη στιγμή που κατέχεις σημαντικό πόστο σε διοικητικό συμβούλιο εισηγμένης εταιρείας γιατί προτρέπεις τους γύρω σου να τοποθετηθούν επί της μετοχής της; Το χρηματιστηριακό σου παρελθόν είναι ήδη «βεβαρημένο», με τις επενδυτικές σου συμβουλές να «έχουν κάψει» κόσμο και κοσμάκη.
> Οι… ξένοι κατακτητές και τα ντόπια τσιράκια τους! Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, με την ανοχή της «πράσινης νομενκλατούρας», την καθοδήγηση της «διεθνούς ελίτ», την παραπληροφόρηση των «γυμνοσαλιάγκων» της εντεταλμένης δημοσιογραφίας και τη «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών μας, μετέτρεψαν την οικονομική κρίση της χώρας σε ευκαιρία για την τσέπη τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία τους. Απ’ ό,τι φάνηκε, οι συζητήσεις, τα ταξίδια, οι μαγκιές και οι θριαμβολογίες του ΓΑΠ δεν κατάφεραν να παραπλανήσουν τις αγορές, που διέκριναν την αμάθεια, τον ερασιτεχνισμό και την ανευθυνότητα, εκτοξεύοντας το επιτόκιο δανεισμού της έκδοσης των επταετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε δυσθεώρητα επίπεδα έναντι του γερμανικού, μειώνοντας δραματικά το ύψος των προσφορών, ορίζοντας το κρατικό μας χρέος ως πιο ριψοκίνδυνο από της Τουρκίας και αναγκάζοντάς μας να πληρώνουμε υψηλό καπέλο για τα επόμενα χρόνια.
> Αποθέωση της διχαστικής ρητορείας τού «διαίρει και βασίλευε»! Πόσοι από τους εκτός ΑΣΕΠ, κομματικά διορισμένους υπαλλήλους της εταιρείας Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ μετακινήθηκαν προς άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις, πόσοι προς τις διευθύνσεις της «μαμάς» τράπεζας και πόσοι προς το dealing room του ομίλου με ενασχόληση στα ομόλογα;
> Όταν ναυαγούν οι αριθμοί, ουδείς δικαιούται να ομιλεί! Ποιες εισηγμένες μπορούν να γυρίσουν από ζημίες σε κέρδη; Πόσες επιχειρήσεις διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο κλεισμένων εργασιών; Για ποιες εταιρείες χτυπούν καμπανάκια συγχωνεύσεων – εξαγορών;
> Υπάρχει κίνδυνος οι εταιρείες να αποτελέσουν «όχημα» για την αποφυγή των τεκμηρίων! Την ώρα που τα φυσικά πρόσωπα υπάγονται σε καθολικό «πόθεν έσχες», ακόμα και για την αγορά πρώτης κατοικίας, τα νομικά εξαιρούνται της υποχρέωσης να δικαιολογούν την προέλευση των κεφαλαίων τους.
> Λίγες είναι οι εισηγμένες που θα διανείμουν μέρισμα για την περασμένη χρήση! Αφενός η τρέχουσα οικονομική συγκυρία φέρνει σε δεύτερη μοίρα την ικανοποίηση των μετόχων και αφετέρου οι εταιρείες επιλέγουν να κρατήσουν χρήματα στο ταμείο τους για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.
> Πιο πολλά είναι τα χαρτιά των πιστωτών παρά του βασικού μετόχου! Με αφορμή τη γνωστοποίηση της νέας μετοχικής σύνθεσης της Altec (Αθανασούλης 18,17%, Εurobank 13,22%, Εθνική 12,44%, Εμπορική 6,59%, Αγροτική 4,14%), θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους αρμοδίους τι είδους έλεγχοι γίνονται και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται κατά τις εκδόσεις των κοινοπρακτικών δανείων…
> Ενώ ο δανεισμός θα έπρεπε να είναι μέσον ανάπτυξης, στη χώρα μας έχει γίνει μέσον επιβίωσης! Με τις τράπεζες να έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη ροή χρήματος προς την πραγματική οικονομία, το χρηματιστήριο να παρουσιάζει «συναλλακτική άπνοια» και την αγορά ομολόγων να αποφέρει κέρδη κυρίως από το επιτοκιακό αρμπιτράζ με την ΕΚΤ, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και την ελάχιστη ρευστότητα για τη βιωσιμότητά τους.
> Ανώμαλη προσγείωση! Αληθεύει ότι τα περισσότερα από τα «υγιή» δάνεια του πρόσφατου παρελθόντος έχουν χρησιμοποιηθεί από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στις τιτλοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τόκους, μειώνοντας έτσι τα έσοδα και επηρεάζοντας άμεσα την κερδοφορία; Η Moody’s πάντως θα επαναξιολογήσει όλες τις εκδόσεις, απαιτώντας «πράσινες εφεδρείες» που θα αντικαταστήσουν τα όποια «κόκκινα» τιτλοποιημένα δάνεια.
> Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς ούτε για μνημόσυνα! Δεν θα μπούμε στη λογική αυτών που μιλούν για «ναυμαχία» ανάμεσα στα δίδυμα ΑΝΕΚ – HSW και Attica – Μινωικές ούτε θα πέσουμε στην παγίδα εκείνων που κάνουν λόγο για «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, απλώς θα επισημάνουμε ότι η αποχώρηση του Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη από τον δεύτερο αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον εγχώριο ναυτιλιακό κλάδο γενικότερα.
> Και να ήταν μόνο αυτό! Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, οι πολυεπίπεδοι έλεγχοι και ο τεράστιος αριθμός πιθανών και απίθανων ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν αναμφίβολα τα μεγαλύτερα εμπόδια για το επιχειρείν σε αυτήν τη χώρα.
> Ως οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» της κτηματαγοράς! Τα διαμερίσματα που περιλαμβάνουν μεγάλης επιφάνειας ημιυπαίθριους χώρους, playroom και παράνομες σοφίτες βρίσκονται στον «αέρα», καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το κόστος για τη νομιμοποίησή τους.
> Οδεύει προς την έξοδο! Το 2000 η Credit Agricole απέκτησε το 6,7% στην Emporiki, το 2006 πραγματοποίησε δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της τράπεζας, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 71,98%, το 2009 με την αύξηση των 850 εκατ. ευρώ έφτασε στο 82,48% και πλέον έχει ξεπεράσει το 90%.
> Κλειστά τα τρία στα τέσσερα! Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και κάτω από τον σκληρό ανταγωνισμό των γειτόνων μας, οι εγχώριες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσφέρουν πακέτα µε πολύ χαμηλές τιμές ανά άτοµο, στα οποία περιλαµβάνεται η διαµονή, τρία γεύµατα και ποτό.
> Προεκλογικά γραμμάτια… που εξοφλούνται μετεκλογικά! Πόσοι από τους «γαλάζιους» κρατικούς αξιωματούχους έχουν ήδη βρει εργασιακή στέγη σε εταιρείες, οργανισμούς, υπηρεσίες και τράπεζες που υποτίθεται ότι ήλεγχαν κατά την πρόσφατη «διορισμένη» θητεία τους;
> Όσοι κατά καιρούς ωφελήθηκαν… ξέχασαν γρήγορα, ενώ όσοι ζημιώθηκαν… δεν το έβγαλαν ποτέ από το μυαλό τους! Τι και αν οι περισσότερες από τις δημόσιες προτάσεις εξαγοράς εισηγμένων εταιρειών γίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος κτήσης; Εντούτοις οι επενδυτές αποφεύγουν να επανατοποθετηθούν σε άλλες μετοχές.
> Πώς μπορείς να διαχειριστείς επαγγελματικά το χαρτοφυλάκιο μιας ομάδας νομικών προσώπων όταν δεν γνωρίζεις καν το ακριβές ύψος των τοποθετήσεών τους; Μπορεί η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών μας ταμείων να είναι περίπου γνωστή (3 δισ. ευρώ), δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο και για την κινητή, αφού οι αποτιμήσεις των δομημένων ομολόγων αποτελούν «αίνιγμα για δυνατούς λύτες».
> Απ’ ό,τι φαίνεται, η «αμερικανοαναθρεμμένη πράσινη διακυβέρνηση» προτιμά τους «εισαγόμενους» από τους ντόπιους οικονομολόγους! Αν δεν αποδιοργάνωναν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τις συνεχιζόμενες μεταθέσεις των υπαλλήλων από τις ΥΠΕΕ σε ΔΟΥ, δεν περιέκοπταν τους μισθούς των εφοριακών, χαρακτηρίζοντάς τους «ρετιρέ», και δεν άφηναν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ανεπαρκές προσωπικό, πώς αλλιώς θα «δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη» συνδρομή των «ακριβοθώρητων» εξωτερικών ελεγκτών, με τις παχυλές αμοιβές;
> Η αγορά διαβάζει προσεκτικά όλα τα μηνύματα και βγάζει αποφάσεις! Μπορεί σε χαλεπούς καιρούς οι φήμες των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου στις εισηγμένες να προκαλούν αρχικώς σοκ στη χρηματιστηριακή αγορά, σε δεύτερο όμως χρόνο και αφού μελετηθούν οι όροι τους ακολουθεί συνήθως το στάδιο της ευφορίας.
> Τα του καίσαρος τω καίσαρι! Έξω φρενών είναι ο ΣΜΕΧΑ με το ΥΠΟΙΟ, καθώς τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, της φυγής κεφαλαίων από το εσωτερικό, της απομάκρυνσης των βραχυπρόθεσμων επενδυτών από το χρηματιστήριο και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο ή θα μειώσουν δραματικά τις εργασίες των χρηματιστηριακών εταιρειών.
> Πολλά μέτρα και ακόμα περισσότερα σταθμά! Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες υπολογισμού των μη εκτοκιζόμενων δανείων τους; Άλλα τα τοποθετούν σε αυτήν την κατηγορία όταν δεν λογίζονται τόκοι για περισσότερες από 180 ημέρες και άλλα όταν τα μεταφέρουν σε οριστική καθυστέρηση.
> Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες! Με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις προκλήσεις τόσο από την κρίση όσο και από τις απαιτήσεις του Solvency II.
> Άλλο οι πολιτικές ευχές και άλλο η οικονομική πραγματικότητα! Η υποχρέωση για μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους αφήνει χώρο στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δίνουν τη δυνατότητα της ουσιαστικής συνεισφοράς στην εκπλήρωση των στόχων της ανάπτυξης.
> Απειρία της υπουργού ή… κουτοπονηριές των συμβούλων της; Μία μόλις εβδομάδα πριν γράφαμε «…παρά τη ”στάχτη που προσπαθεί να ρίξει στα μάτια” μας με το προσωρινό ”πάγωμα” άλλων έργων (Ακαδημία Πλάτωνος), οι πληροφορίες λένε ότι είναι ”πανέτοιμη” να αποδεσμεύσει και άλλα κεφάλαια…»! Αληθεύει ότι δίνονται περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, προκειμένου να κατασκευάσει μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Ημαθία, την οποία και θα εκμεταλλεύεται για είκοσι πέντε χρόνια; Είναι γεγονός ότι το έργο λαμβάνει χώρα σε περιοχή που εφάπτεται με προστατευόμενη περιοχή NATURA;
> Ποιος «μαγείρεψε» άραγε τους όρους της προκήρυξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άγονες αεροπορικές γραμμές; Αληθεύει ότι η μη ύπαρξη προσφοράς από άλλον διαγωνιζόμενο ήταν ικανή ώστε να αποτρέψει την απόρριψη μιας πολύ ακριβής πρότασης;
> Ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος! Από βασικός μέτοχος της εταιρείας εξελέγη μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, θέση την οποία μάλιστα δεν αποδέχθηκε. Γιατί άραγε; Περί Λαναρά και Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ο λόγος.
> Με «καπέλο» το φετινό τραπέζι! Την ώρα που χιλιάδες ντόπια αρνιά – κατσίκια κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, καθώς συνέπεσε το Πάσχα ορθοδόξων και καθολικών, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρόσφεραν φθηνό οβελία «ως δόλωμα» προς τους καταναλωτές για το σύνολο των αγορών τους.
> Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο το καλύτερο για όλους! Αληθεύει ότι τα stress tests των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι πολύ πιο σκληρά από τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος; Αν ναι, πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα μείνουν στην ίδια τάξη και πόσα θα πάρουν το πράσινο φως;
> Οι ίδιες λογικές, οι ίδιες δικαιολογίες, οι ίδιες πρακτικές, τα ίδια αποτελέσματα! Η διαχρονική ανικανότητα των κυβερνώντων να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο πραγματικού ανταγωνισμού και ουσιαστικού ελέγχου επέτρεψε στις περισσότερες από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο του λιανικού όσο και του χονδρικού εμπορίου να λειτουργούν με πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
> Την… κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια! Κατά τη διάρκεια του 2009 «αποχαιρέτισαν» το χρηματιστηριακό ταμπλό 6 εταιρείες, όταν φέτος έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες άλλες δύο επιχειρήσεις, ενώ στην τελική ευθεία για ανάλογη κίνηση βρίσκονται άλλες τρεις.
> Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Οι μεγαλομέτοχοι δεν πρόκειται να εγγράψουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα από τις υπεραξίες μετοχών, ενώ οι μετοχές των μεγαλοεισηγμένων θα μεταβιβαστούν σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού ή θα εμφανιστούν κάτω από το όνομα μιας μεγάλης ξένης πολυεθνικής τράπεζας σε χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης.
> Το πολύ το «Κύριε, ελέησον» το βαριέται κι ο παπάς! Από τη στιγμή που η «μαμά» τράπεζα ATE διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 10,04% της ΕΥΔΑΠ, μήπως η «θυγατέρα» της εταιρεία ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ θα έπρεπε να αποφεύγει την κάλυψη της εν λόγω μετοχής;
> Θλιβερές πρωτιές! Η χώρα μας είναι πρώτη στον πληθωρισμό, με 2,9%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,9%, στις επισκευές οικιακών συσκευών με αύξηση 4,2%, στις οδικές μεταφορές με 20%, στην αύξηση της βενζίνης με 35,9%, όταν στην ΕΕ είναι 1,7%, 2,8% και 13,2% αντίστοιχα.
> Σε πλήρη αναδιοργάνωση στα πρότυπα των αμιγώς ιδιωτικών τραπεζών… Γιατί άραγε; Μετά τις εξαγορές μετοχών των μη εισηγμένων θυγατρικών της ATE ΑΕΔΑΚ, ATE Leasing, ΑΤΕ Κάρτα, ΑΤΕ Χρηματιστηριακή, ΑΤΕ Τεχνική Πληροφορική, ΑTExcelixi και ΑΤΕ Διαφημιστική, ακολούθησε η δημόσια πρόταση για το 15,85% της εισηγμένης ΑΤΕ Ασφαλιστικής με τίμημα ανώτερο τόσο από τη λογιστική όσο και από τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής. Περί της ATEbank ο λόγος.
> Αναμένονται κυρώσεις! Εκτός των εισηγμένων που βρίσκονται σε αναστολή και έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο παρουσίασης των μεγεθών τους, ποιες είναι οι εταιρείες που καθυστέρησαν πέραν του δέοντος να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις;
> Να μην κουκουλωθεί ένα ακόμα σκάνδαλο… ζητά η Πανελλήνια Ένωση Άνεργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων! Η υπόθεση ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ αποτελεί «μνημείο» μιας πορείας σκανδάλων αλλά και εξευτελισμού του δικαιώματος των εργαζομένων για δουλειά, που αφορά και τα δύο κόμματα εξουσίας.
***
> Είναι κι αυτό έργο του έλληνα «ΟΜΑΜΑ», βλέπε ΓΑΠ, ή George! «Καπέλο» περίπου 3,8 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες «ΜΟΝΟ» για τους τόκους των τριών εκδόσεων που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους. Και επειδή κανείς δεν «δικαιούται να παίζει» με το δημόσιο χρήμα, ρωτάμε ευθέως αν υπήρξαν διαμεσολαβητές που έλαβαν προμήθειες γι’ αυτά τα ομόλογα.
***
> Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν; Με μια ακόμη αλλοπρόσαλλη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να προκαταβάλουν φόρο επί πωλήσεων για τις οποίες δεν έχουν εισπράξει τα χρήματα.
***